Literatura: |
Literatura podstawowa:
1. G. Michalczuk, T. Mikulska, J. Fiedorczuk, Rachunkowość finansowa od podstaw , Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku, Białystok 2016
2. D. Maciejewska, Podstawy rachunkowości finansowej -pojęcie i zadania, Wydawnictwo Naukowe Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2016
3. B. Nita (red.), Podstawy rachunkowości, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekomicznego, Wrocław 2017.
4. Ustawa o rachunkowości z dnia 29 września 1994 r. Dz. U. 1994 nr 121 poz. 591
5. R. Grabowski, Fundamentals of Financial Accounting, Warsaw School of Economics, Warszawa 2015.
Literatura uzupełniająca:
1. P. Szczypa (red.), Podstawy rachunkowości, CeDeWu, Warszawa 2017
2. K. Czubakowska (red.), Rachunkowość przedsiębiorstw, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2014
3. I. Olchowicz, Podstawy rachunkowości. T. 1,2, Difin, Warszawa 2016.
4. M. W. E. Glautier, B. Underdown, D. Morris, Accounting: theory and practice-8th ed., Publisher: Financial Times/ Prentice Hall, 2010
|
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena ogólna obejmująca część wykładową 45% oraz część ćwiczeniową 55%
Wykład: egzamin pisemny (test – 100%)
Warunkiem dopuszczenia do egzaminu jest osiągniecie założonych do realizacji w ramach ćwiczeń efektów kształcenia.
Egzamin pisemny weryfikujący założone efekty kształcenia składający się z testu.
Podstawą zaliczenia egzaminu jest uzyskanie 55% łącznej ilości punktów z egzaminu.
Ogólne warunki uczestnictwa i zaliczenia przedmiotu określa Regulamin Studiów.
|
Zakres tematów: |
1. Rachunkowość jako system ewidencji.
2. Podstawowe zasady prowadzenia rachunkowości.
3. Dokumentacja i ewidencja środków pieniężnych i rozrachunków.
4. Dokumentacja i ewidencja obrotu materiałowego.
5. Pojęcie, klasyfikacja i ewidencja aktywów trwałych.
6. Udokumentowanie, ewidencja i rozliczenie kosztów.
7. Dokumentacja oraz ewidencja wyrobów gotowych.
8. Wynik finansowy- zasady jego tworzenia.
|