Uniwersytet w Białymstoku - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ekonomika gospodarki żywnościowej 400-ES1-2EGZ
Wykład (WYK) Rok akademicki 2020/21

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: (brak limitu)
Literatura:

1. J. Zegar, Współczesne wyzwania rolnictwa, PWN, Warszawa 2012

2. F. Kapusta, Agrobiznes, Wydawnictwo Difin, 2012

3. Rozwój rolnictwa, gospodarki żywnościowej i obszarów wiejskich Polski w UE, red. St. Zięba, A. Kowalski, Wydawnictwo WSEALMAMER , IERiGŻ, Warszawa 2007

4. K. Firlej – Rozwój przemysłu rolno-spożywczego w sektorze agrobiznesu i jego determinanty. Wydawnictwo Uniwersytetu

Ekonomicznego w Krakowie, Kraków 2008.

5. St. Kowalczyk, Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, Wydawnictwo SGH, Warszawa 2009.

6. W. Rembisz, Instrumenty rynku rolnego, WSFiZ Warszawa 2009

7. St. Kowalczyk, Bezpieczeństwo i jakość żywności, PWN. Warszawa 2016.

8. Agrobiznes w teorii i w praktyce, red. A. Olszewska, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2014.

9. Martiin, Carin.: The world of agricultural economics : Carin Martiin. London; New York : Routledge Taylor & Francis Group, 2013

Efekty uczenia się:

Wiedza:

KPG_WG1, ma podstawową wiedzę ogólną z dziedziny nauk ekonomicznych i pokrewnych, zna podstawowe kategorie ekonomiczne oraz metody i narzędzia badań ekonomicznych wraz z podstawową literaturą;

KP6_UK2,dostrzega i potrafi sformułować problemy gospodarcze w całej złożoności, z uwzględnieniem wielu uwarunkowań społeczno-gospodarczych;

KPG_UO1, analizuje rozwiązania konkretnych problemów gospodarczych i uczestniczy w podejmowaniu rozstrzygnięć w tym zakresie;

KP6_UO3, potrafi racjonalnie gospodarować ograniczonymi zasobami gospodarczymi;

Kompetencje społeczne:

KP6_KR3, jest przygotowany do komunikowania się z otoczeniem w miejscu pracy i poza nim oraz przekazywania swojej wiedzy przy użyciu różnych środków przekazu informacji.

Metody i kryteria oceniania:

Metody dydaktyczne: Wykład tradycyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych,

Formy zaliczenia przedmiotu:

Studenci są oceniani na podstawie zaliczenia pisemnego. Zaliczenie odbywa się na podstawie oceny opracowania, którego tematykę i wymogi techniczne podaje wykładowca.

Zakres tematów:

1. Istota gospodarki żywnościowej;

2. Gospodarka żywnościowa a bezpieczeństwo żywnościowe i ekologiczne;

3. Struktura sektora gospodarki żywnościowej;

4. Teoretyczne koncepcje rozwoju rolnictwa jako segmentu sektora

żywnościowego;

5. Wspólna Polityka Rolna i Jednolity Rynek a rozwój gospodarki żywnościowej;.

6. Problemy rozwojowe gospodarki żywnościowej.

Metody dydaktyczne:

Metody dydaktyczne: Wykład tradycyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, angażujący studentów do zadawania pytań i

dyskusji.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 (brak danych), (sala nieznana)
Barbara Roszkowska-Mądra 22/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.
ul. Świerkowa 20B, 15-328 Białystok tel: +48 85 745 70 00 (Centrala) https://uwb.edu.pl kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)