Uniwersytet w Białymstoku - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy biotechnologii 320-ES1-3PBT
Laboratorium (LAB) Rok akademicki 2020/21

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Chmiel A., Biotechnologia. Podstawy biochemiczne i mikrobiologiczne. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 1998.

2. Klimiuk E., Łebkowska M., Biotechnologia w ochronie środowiska. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2005.

3. Malepszy S. (red.), Biotechnologia roślin. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2011.

4. Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2011.

5. Zwierzchowski L. (red.), Biotechnologia zwierząt. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 1997.

Literatura uzupełniająca:

1. Biotechnologia – kwartalnik.

2. Bednarski W., Repsa A. (red.), Biotechnologia żywności. Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2003.

3. Buchowicz J., Biotechnologia molekularna, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2009.

4. Buraczewski G., Biotechnologia osadu czynnego. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 1994.

5. Chmiel A., Grudziński S., Biotechnologia i chemia antybiotyków. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 1998.

6. Kayser O., Müller r.H., Biotechnologia farmaceutyczna. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa, 2003.

7. Wojnowska-Baryła I., Trendy w biotechnologii środowiskowej. Wyd. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn, 2008.

9. Sarad R. Parekh. The GMO handbook : genetically modified animals, microbes, and plants in biotechnology. Totowa : Humana Press, [post. 2006], cop. 2004.

10. Leon R. Kass. Beyond therapy : biotechnology and the pursuit of happiness / a report of the President’s Council on Bioethics. Washington, D.C. : President’s Council on Bioethics, 2003.

11. https://www.journals.elsevier.com/journal-of-biotechnology

Efekty uczenia się:

1. Student analizuje rolę biotechnologii w gospodarce, przemyśle, medycynie, rolnictwie i ochronie środowiska na podstawie najnowszych doniesień naukowych. KA6_WG3

2. Student weryfikuje poglądy i kontrowersje wokół biotechnologii. KA6_WK8

3. Student identyfikuje obecność i oznacza zawartość związków biologicznie czynnych w wybranych gatunkach roślin. KA6_UW3

4. Student wymienia przykłady zastosowań roślinnych metabolitów wtórnych w przemyśle spożywczym i medycynie. KA6_WG3

5. Student zna nowoczesne metody analityczne (HPLC) stosowane w analizie związków organicznych w materiale biologicznym o znaczeniu biotechnologicznym. KA6_UW3

6. Student potrafi przeprowadzić preparatykę kwasów nukleinowych z materiału biologicznego i zweryfikować ich obecność za pomocą charakterystycznych reakcji. KA6_UW3

7. Student analizuje aktywność i zastosowanie enzymów stosowanych w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i chemicznym. KA6_UW3

8. Student postępuje zgodnie z zasadami BHP ponosząc odpowiedzialność za sprzęt, aparaturę oraz pracę własną i innych. KA6_KO3

Sposoby weryfikacji:

KA6_WG3, KA6_WK8 - kolokwium pisemne (test zamknięty lub pytania otwarte), wejściówki pisemne

KA6_UW3, KA6_KO3 - sprawozdanie z przeprowadzonych doświadczeń

Metody i kryteria oceniania:

1. Bieżąca kontrola stanu wiedzy studentów przed zajęciami (wejściówki pisemne, krótkie pytania otwarte). Pozytywna ocena z wejściówek

2. Pozytywna ocena z 1 kolokwium pisemnego (test zamknięty, pytania otwarte opisowe stacjonarnie lub test na platformie edukacyjnej - zdalnie).

3. Zaliczenie sprawozdań z przeprowadzonych doświadczeń.

4. Kontrola obecności studenta na zajęciach laboratoryjnych (dopuszcza się jedną nieobecność).

Spełnienie ww wymieniowych warunków kwalifikuje studenta do dopuszczenia do zaliczenia końcowego. Ilościowe kryteria oceny osiągnięć weryfikowanych za pomocą pisemnych egzaminów i prac zaliczeniowych na Wydziale Biologii (zgodne z paragrafem 23 ust. 6 Regulaminu studiów UwB z dnia 26 czerwca 2019 r.).

Zakres tematów:

1. Sprawy organizacyjne. BHP i pierwsza pomoc. Czym jest biotechnologia? Kolory biotechnologii. Rola biotechnologii i organizmów genetycznie modyfikowanych w gospodarce człowieka. Budowa DNA. Zastosowanie mikroorganizmów w biotechnologii. Rola mikroorganizmów w produkcji żywności fermentowanej. Izolowanie kwasów nukleinowych z drożdży.

2. Zastosowanie enzymów w gospodarce człowieka. Rola lipaz w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i chemicznym. Badanie aktywności lipaz w produktach mleczarskich. Właściwości fizyko-chemiczne tłuszczów. Ilościowe oznaczenie lipidów całkowitych w materiale biologicznym

3. Zastosowanie enzymów w gospodarce człowieka. Rola pepsyny w przemyśle farmaceutycznym. Oznaczanie zawartości białek w produktach spożywczych, identyfikacja nieznanych aminokwasów, reakcje charakterystyczne aminokwasów.

4. Zastosowanie enzymów w gospodarce człowieka. Rola laktazy w produkcji żywności. Rodzaje i funkcje węglowodanów. Identyfikacja nieznanego cukru w próbce. Ilościowe oznaczenie glukozy metodą o-toluidynową.

5. Biotechnologia żywności. Rola konserwantów i przeciwutleniaczy w produkcji żywności. Wykrywanie substancji konserwujących oraz przeciwutleniaczy w produktach spożywczych. Oznaczanie zawartości szczawianów w różnych produktach spożywczych.

6. Pozyskiwanie roślinnych metabolitów wtórnych i ich zastosowanie w gospodarce człowieka. Oznaczanie zawartości antocyjanów, flawonoidów, kofeiny oraz garbników w materiale roślinnym.

7. Transgeniczne rośliny użytkowe, pozyskiwanie genetycznie zmodyfikowanych roślin np. odmiana ryżu siewnego, tzw „złoty ryż”, identyfikacja wybranych witamin w nieznanej próbce.

8. Transgeniczne rośliny użytkowe. Porównanie oddziaływania pestycydów na wzrost i rozwój roślin. Analiza zawartości białek i chlorofili w pędach rzeżuchy pod wpływem wybranych pestycydów.

9. Biofarmaceutyki. Charakterystyka oraz przykłady zastosowania biofarmaceutyków z grupy hormonów oraz czynników krzepnięcia krwi. Wykrywanie insuliny.

Metody dydaktyczne:

Laboratoria stacjonarne

Wykonywanie doświadczeń wg instrukcji

Analiza ilościowa i jakościowa substancji organicznych o znaczeniu biotechnologicznym

Konsultacje

W razie pogorszenia sytuacji epidemiologicznej zajęcia będą odbywały się zdalnie za pośrednictwem aktualnie obowiązującej platformy e-learningowej (eduportal) w czasie rzeczywistym lub w sposób hybrydowy

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 (brak danych), (sala nieznana)
Magdalena Chmur 9/ szczegóły
2 (brak danych), (sala nieznana)
Magdalena Chmur 10/ szczegóły
3 (brak danych), (sala nieznana)
Magdalena Chmur 8/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.
ul. Świerkowa 20B, 15-328 Białystok tel: +48 85 745 70 00 (Centrala) https://uwb.edu.pl kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)