Uniwersytet w Białymstoku - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biochemia ogólna 320-BS1-2BOG
Laboratorium (LAB) Rok akademicki 2021/22

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 45
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Berg J.M., Tymoczko J.L., Stryer L. – Biochemia. PWN, W-wa, 2019

2. Kłyszejko-Stefanowicz L. – Ćwiczenia z biochemii. PWN, W-wa, 2005

3. Zgirski A., Gondko R. – Obliczenia biochemiczne. PWN, W-wa, 2010

Literatura uzupełniająca:

1. Minakowski W. – Biochemia kręgowców. PWN, W-wa, 2007

2. Bańkowski E. - Biochemia podręcznik dla studentów studiów licencjackich i magisterskich” wyd. II, MedPharm Polska, Wrocław 2014

Efekty uczenia się:

Wiedza:

1. Student charakteryzuje budowę i właściwości podstawowych biopolimerów i innych związków organicznych charakterystycznych dla metabolizmu komórek. KA6_UW3

2. Student opisuje przebieg i regulację wybranych szlaków biochemicznych. KA6_WG3, KA6_WG8

Umiejętności:

3. Student wykonuje doświadczenia, postępując zgodnie z dostarczonym protokołem. sporządza roztwory w stężeniach procentowych i molarnych, oblicza naważki substancji i przygotowuje odpowiednie rozcieńczenia według instrukcji prowadzącego. KA6_UW1

Kompetencje społeczne:

4. Student planuje pracę własną i zespołową posługując się podstawowym sprzętem znajdującym się w laboratorium biochemicznym zgodnie z zasadami BHP i opracowuje uzyskane wyniki. KA6_WK9, KA6_UW5, KA6_KR3

Sposoby weryfikacji zakładanych efektów kształcenia:

KA6_UW3, KA6_WG3, KA6_WG8 - dwa przekrojowe sprawdziany pisemne w formie testu zamkniętego, sprawdzian z umiejętności pisania wzorów

KA6_UW1 - bieżąca kontrola stanu wiedzy studentów w trakcie zajęć

KA6 WK9, KA6 UW5, KA6 KR3 - ocena pracy zespołowej podczas analizy uzyskanych w trakcie zajęć wyników, sprawdzian praktyczny z umiejętności posługiwania się sprzętem laboratoryjnym

Metody i kryteria oceniania:

Student może opuścić dwa zajęcia bez konieczności odpracowania. Zasady zaliczenia nieobecności należy ustalać z prowadzącym zajęcia.

Metody oceniania:

1. Bieżąca kontrola stanu wiedzy studentów przed zajęciami.

2. Dwa przekrojowe sprawdziany pisemne w formie testu zamkniętego.

3. Ocena wykonania zadań realizowanych podczas zajęć.

4. Sprawdzian praktyczny z umiejętności posługiwania się sprzętem laboratoryjnym.

5. Sprawdzian z umiejętności pisania wzorów.

Kryteria oceny pisemnych prac zaliczeniowych zgodnie z kryteriami określonymi w §23 ust. 6 Regulaminu Studiów Uniwersytetu w Białymstoku przyjętego Uchwałą nr 2527 Senatu Uniwersytetu w Białymstoku z dnia 26 czerwca 2019 roku.

Zakres tematów:

1. Rodzaje roztworów. Pojęcia stałej dysocjacji, stopnia dysocjacji, pH, buforu, pojemności buforowej. Procesy zachodzące w buforach. Przygotowywanie roztworów o określonych stężeniach procentowych i molowych i buforów o określonym pH. Rozwiązywanie zadań dotyczących roztworów.

2. Występowanie i rola biologiczna makro- oraz mikroelementów. Wykrywanie pierwiastków i metabolitów w materiale biologicznym.

3. Rodzaje, struktura, właściwości fizyko-chemiczne i aktywność metaboliczna aminokwasów, peptydów i białek. Identyfikacja nieznanego aminokwasu w próbce.

4. Porównanie wydajności różnych metod homogenizacji materiału biologicznego. Oznaczanie zawartości białka i aktywności enzymów w homogenatach.

5. Podstawy kinetyki enzymatycznej: etapy katalizy, szybkość początkowa, równanie Michaelis-Menten, wartości Vmax i Km. Kinetyka niehiperboliczna, zjawisko allosterii, kooperatywność. Określanie parametrów kinetycznych dehydrogenazy mleczanowej.

6. Rodzaje, budowa i funkcje węglowodanów. Reakcje barwne cukrów - identyfikacja nieznanego cukru w próbce. Ilościowe oznaczanie glukozy.

7. Budowa, rodzaje tłuszczów. Metabolizm tłuszczów. Właściwości fizyko-chemiczne tłuszczów. Ilościowe oznaczanie lipidów całkowitych.

8. Sprawdzian testowy.

9. Występowanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w różnych produktach spożywczych. Ilościowe oznaczanie witaminy A i wykrywanie witaminy D i E.

10. Występowanie witamin rozpuszczalnych w wodzie w różnych produktach spożywczych. Oznaczanie ilościowe witaminy C i wykrywanie witamin B1 i B2.

11. Budowa DNA. Upakowanie DNA w jądrze oraz mechanizmy replikacji. Izolacja DNA z materiału biologicznego i jego oczyszczanie DNA.

12. Budowa i rodzaje RNA. Ekspresja informacji genetycznej: transkrypcja, translacja. Badanie składu chemicznego kwasów nukleinowych oraz ich ilościowe oznaczanie.

13. Komórkowe mechanizmy dezaktywacji wolnych rodników. Oznaczanie aktywności peroksydazy w materiale biologicznym.

14. Transaminacja, deaminacja oraz dekarboksylacja aminokwasów. Rola fosforanu pirydoksalu w składzie aminotransferaz. Struktura i funkcje dehydrogenazy glutaminianowej. Cykl mocznikowy. Oznaczanie aktywności aminotransferaz oraz stężenia mocznika w surowicy krwi.

15. Sprawdzian testowy

Metody dydaktyczne:

Metoda laboratoryjna, dyskusja, konsultacje.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 (brak danych), (sala nieznana)
Magdalena Czerniecka, Magdalena Chmur 8/ szczegóły
2 (brak danych), (sala nieznana)
Magdalena Czerniecka, Magdalena Chmur 8/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.
ul. Świerkowa 20B, 15-328 Białystok tel: +48 85 745 70 00 (Centrala) https://uwb.edu.pl kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)