Literatura: |
Literatura podstawowa:
1. Wilczewska A. Z., Puzanowska-Tarasiewicz H., Podstawy Chemii kosmetycznej, Wyższa Szkoła Kosmetologii i Ochrony Zdrowia w Białymstoku, Dział Wydawnictw i Poligrafii Politechniki Białostockiej, Białystok 2007
2. Malinka W. „Zarys chemii kosmetycznej”; Volumed Wrocław 1999
3. Molski M. „Chemia piękna”; WSZPZiU Poznań 2005
4. Marcinkiewicz – Salmonowicz J. „Zarys chemii i technologii kosmetyków”; PG 1995
5. Mrukot M. „Receptariusz kosmetyczny”; MSWSZ Kraków 2004
6. Marzec A. „Chemia kosmetyków”; Wydawnictwo „Dom Organizatora” Toruń 2005
8. Glinka R. „Receptura kosmetyczna”; Oficyna Wydawnicza Łódź 2003
9. Brud W., Glinka R. „Technologia kosmetyków”; Oficyna Wydawnicza Łódź 2001
Literatura uzupełniająca:
1. J. Marcinkiewicz - Salmonowiczowa, Zarys chemii i technologii kosmetyków, Wyd. Politechniki Gdańskiej, Gdańsk, 1995.
2. W.S. Brud, R. Glinka, Technologia Kosmetyków, Oficyna Wydawnicza, Łódź, 2001.
3. M.M. Rieger, Surfactants in Cosmetics, M. Dekker, Inc. New York, 1985.
4. L. Ho Tan Tai, Formulating Detergents and Personal Care Products, AOCS Press, Champaing, 2000.
5. Analysis of Cosmetic Products, ed. A. Salvador, A.Chisvert, Elsevier, Amsterdam, 2007.
6. Ho Tan Tai I. “Formulating detergents and personal care products”; AOCS Press. Champaing 2000
|
Efekty uczenia się: |
Prezentuje rozszerzoną wiedzę w zakresie chemii kosmetycznej, jej historii i roli kosmetyków we współczesnym świecie. Wyjaśnia zależności pomiędzy składem kosmetyków a ich właściwościami takimi jak: konsystencja, barwa, zapach, aktywność, forma użytkowa, trwałość. Wykazuje zainteresowanie pomiędzy teorią a praktyką życia codziennego. Orientuje się w aktualnych kierunkach rozwoju i najnowszych odkryciach w zakresie chemii kosmetycznej (np. liposomy, ceramidy). Rozumie ograniczenia własnej wiedzy i potrzebę uczenia się przez całe życie.. Korzysta z literatury fachowej, baz danych i innych źródeł w celu pozyskiwania niezbędnych informacji samodzielnie wyszukuje informacje w literaturze w języku polskim i obcym w celu poszerzania i pogłębiania wiedzy.
K_W01, K_W06
K_U03, K_U04
K_K02, K_K05
|
Zakres tematów: |
Definicja kosmetyku i kosmetyki, budowa, rola i zaopatrzenie skóry w wodę.
Podział składników kosmetycznych: substancje bazowe – woda, substancje hydrofobowe, hydrofilowe – ich rola w kosmetykach.
Rodzaje emulsji kosmetycznych i ich działanie.
Baza tłuszczowo-woskowa, składniki pomocnicze: emulgatory, środki konserwujące, substancje zagęszczające i nawilżające, emolienty, antyoksydanty, środki promieniochronne (melanina, filtry przeciwsłoneczne), środki brązujące skórę.
Substancje aktywne kosmetyków: witaminy - podział, charakterystyka, pochodzenie, rola w kosmetykach, substancje pochodzenia roślinnego – flawonoidy, antocyjany, fitohormony, liposomy i inne, substancje pochodzenia zwierzęcego i składniki mineralne.
Anatomia zapachu, substancje zapachowe, olejki eteryczne i sposoby ich otrzymywania, balsamy i żywice, antyhydrotyki, adstrimgenty, dezodoranty.
Podział kosmetyków ze względu na właściwości użytkowe. Kosmetyki do higieny osobistej - mydła, preparaty kąpielowe; środki do pielęgnacji włosów: przeciwłupieżowe, do trwałej ondulacji, farby do włosów, do układania włosów; kosmetyki do pielęgnacji zębów. Środki do pielęgnacji skóry: kremy, mleczka kosmetyczne, toniki, preparaty zwalczające cellulit, preparaty do, przed i po goleniu. Kosmetyka barwna: barwa i podział barwników. Kosmetyki do makijażu twarzy: kredki, pomadki, konturówki, pudry, cienie do oczu. Lakiery i emalie do paznokci.
Przepisy i rozporządzenia dotyczące kosmetyków.
|