Literatura: |
Literatura obowiązkowa
1. J. Minczewski, Z. Marczenko, Chemia analityczna, t. I i II, PWN, Warszawa 2012.
2. T. Lipiec, Z. Szmal, Chemia analityczna z elementami analizy instrumentalnej, PZWL, Warszawa 1996.
3. R. Kocjan, Chemia analityczna, t. I, PZWL, Warszawa 2015.
4. Z. Galus (red.), Ćwiczenia rachunkowe z chemii analitycznej, PWN, Warszawa 2005.
Literatura uzupełniająca
1. D. A. Skoog, D. M. West, F. J. Holler, S. R. Crouch, Podstawy chemii analitycznej, PWN.
2. A. Hulanicki, Reakcje kwasów i zasad w chemii analitycznej, PWN, Warszawa 2012.
|
Efekty uczenia się: |
KP6_WG6 - absolwent zna i rozumie równowagi w roztworach, opisuje właściwości chemiczne wybranych kationów i anionów oraz metody klasycznej analizy jakościowej.
KP6_UU2 - absolwent potrafi samodzielnie planować i realizować własne uczenie się przez całe życie w celu podnoszenia własnych kompetencji.
Sprawdzenie uzyskania efektów uczenia się odbędzie się w oparciu o wynik egzaminu pisemnego przeprowadzonego w formie kontaktu bezpośredniego lub przy użyciu środków komunikacji elektronicznej.
|
Metody i kryteria oceniania: |
Forma zaliczenia: egzamin na ocenę (forma pisemna lub ustna w sali), zaliczenie w formie testu oraz pytań otwartych
Ocena końcowa zostanie wystawiona zgodnie z poniższym kryterium.*
bardzo dobry 5.0 (91-100%)
dobry plus 4.5 (81-90%)
dobry 4.0 (71-80%)
dostateczny plus 3.5 (61-70%)
dostateczny 3.0 (51-60%)
niedostateczny 2.0 (51% i poniżej)
*na podstawie zasad zapisanych w Regulaminie Studiów Uniwersytetu w Białymstoku przyjętego Uchwałą nr 2527 Senatu Uniwersytetu w Białymstoku z dnia 26 czerwca 2019 roku.
|
Zakres tematów: |
Reakcje strącania osadów.
Stężeniowy i termodynamiczny iloczyn rozpuszczalności. Rozpuszczalność i czynniki wpływające na rozpuszczalność związków trudno rozpuszczalnych (efekt wspólnego jonu, efekt solny, pH roztworu oraz obecność substancji kompleksujących). Osady koloidalne i krystaliczne. Rekrystalizacja, postprecypitacja, współstrącanie, strącanie z roztworów homogenicznych.
Reakcje utleniania i redukcji.
Potencjał redoks. Równanie Nernsta. Potencjał normalny i formalny. Wpływ środowiska (pH, kompleksowanie i strącanie) na wielkość potencjału redoks. Zastosowanie reakcji redoks w analizie chemicznej. Najważniejsze utleniacze i reduktory stosowane w analizie jakościowej.
Reakcje kompleksowania.
Stałe równowagi reakcji kompleksowania. Kolejne oraz sumaryczne stałe trwałości i nietrwałości. Zastosowanie reakcji kompleksowania w analizie chemicznej.
Zagadnienia związane z analizą jakościową.
Skala analizy chemicznej, czułość reakcji, metody rozdzielania, metody analizy jakościowej (analiza wybiórcza, systematyczna, kroplowa, tworzenie barwnych pereł, spektroskopia emisyjna atomowa), rodzaje odczynników chemicznych, znajomość podstawowych czynności laboratoryjnych. Techniki analizy jakościowej, analiza w skali półmikro. Organizacja pracy w laboratorium uwzględniająca zasady BHP i koncepcję projektowania uniwersalnego.
Podział kationów i anionów na grupy analityczne. Odczynniki grupowe. Warunki grupowego strącania kationów. Systematyczny tok analizy kationów. Schematy analizy mieszaniny kationów w obecności przeszkadzających anionów. Analiza jakościowa anionów. Identyfikacja anionów w obecności kationów przeszkadzających. Analiza jakościowa soli (w postaci ciekłej i stałej).
|