Literatura: |
1. Klaassen C.D, Watkins III J.B (pod red.), Casarett & Doull Podstawy toksykologii. MedPharm Polska, Wrocław, 2014.
2. Seńczuk W. (pod red.), Toksykologia współczesna. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa, 2006.
3. Bajguz A., Piotrowska A., Ćwiczenia z toksykologii środowiska. Wyd. Uniwersytetu w Białymstoku, Białystok, 2005.
4. Bajguz A., Piotrowska-Niczyporuk A., Elementy ekotoksykologii. Wyd. Uniwersytetu w Białymstoku, Białystok, 2015.
5. Manahan S.E., Toksykologia środowiska. Aspekty chemiczne i biochemiczne. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2006.
6. Timbrell J., Paradoks trucizn. Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2008.
7. Formicki G., Greń A., Stawarz R., Binkowski L.J. Basic & environmental toxicology : student’s book with English - Polish - Slovak dictionary. Wyd. Naukowe Uniwersytetu Pedagogicznego, Kraków 2014
8. https://www.journals.elsevier.com/toxicology
9. https://www.toxicology.org/
10. Nicholas T. Lappas, Courtney M. Lappas. Forensic toxicology : principles and concepts. Amsterdam : Elsevier/Academic Press, 2016.
|
Efekty uczenia się: |
1. Student wymienia i opisuje substancje toksyczne występujące w środowisku, żywności, lekach, roślinach, odczynnikach chemicznych. KA6_WG2
2. Student opisuje wpływ substancji toksycznych organicznych (substancje organiczne lotne, leki, pestycydy, dodatki do żywności,
toksyny występujące u roślin np. szczawiany) i nieorganicznych (metale) na
zdrowie człowieka KA6_WG2, KA6_WK2
3. Student potrafi zastosować uzyskaną wiedzę i umiejętności z zakresu toksykologii w przyszłej pracy zawodowej i życiu codziennym. KA6_UW2, KA6_UU2
4. Student za pomocą metod fizyko-chemicznych wykrywa i oznacza zawartość substancji toksycznych (metale, toksyny pochodzenia roślinnego, konserwanty) w materiale biologicznym i próbach środowiskowych KA6_UW2, KA6_UU2
5. Student postępuje zgodnie z zasadami BHP ponosząc odpowiedzialność za sprzęt, aparaturę oraz pracę własną i innych KA6_UW2, KA6_KO1
Sposoby weryfikacji:
KA6_WG2, KA6_WK2 - kolokwium pisemne
KA6_UW2, KA6_UU2, KA6_KO1 - bieżąca ocena prawidłowo wykonanych doświadczeń
|
Metody i kryteria oceniania: |
1. Kolokwium pisemne (pytania otwarte opisowe lub test).
2. Bieżąca ocena studentów (aktywność w dyskusji).
4. Kontrola obecności studenta na zajęciach laboratoryjnych (dopuszcza się jedną nieobecność).
5. Spełnienie wyżej wymieniowych warunków kwalifikuje studenta do dopuszczenia do zaliczenia końcowego
|
Zakres tematów: |
1. Regulamin pracowni toksykologicznej, BHP
i udzielanie pierwszej pomocy. Sprawy organizacyjne. Reakcje charakterystyczne wybranych organicznych trucizn lotnych i nielotnych. Reakcje identyfikacji wybranych trucizn metalicznych.
2. Toksykologia żywności. Oznaczanie zawartości szczawianów w różnych produktach spożywczych. Wykrywanie substancji konserwujących oraz przeciwutleniaczy.
3. Porównanie oddziaływania metali ciężkich na wzrost i rozwój roślin. Analiza zawartości białek w pędach rzeżuchy pod wpływem wybranych metali
4. Oznaczanie zawartości kofeiny w wybranych produktach spożywczych metodą HPLC
5. Oznaczanie zawartości tiocyjanianów w warzywach metodą spektrofotometryczną
|