1. Rodzaje roztworów. Pojęcia stałej dysocjacji, stopnia dysocjacji, pH, buforu, pojemności buforowej. Procesy zachodzące w buforach. Przygotowywanie roztworów o określonych stężeniach procentowych i molowych i buforów o określonym pH. Rozwiązywanie zadań dotyczących roztworów.
2. Występowanie i rola biologiczna makro- oraz mikroelementów. Wykrywanie pierwiastków i metabolitów w materiale biologicznym.
3. Rodzaje, struktura, właściwości fizyko-chemiczne i aktywność metaboliczna aminokwasów, peptydów i białek. Identyfikacja nieznanego aminokwasu w próbce.
4. Porównanie wydajności różnych metod homogenizacji materiału biologicznego. Oznaczanie zawartości białka i aktywności enzymów w homogenatach.
5. Podstawy kinetyki enzymatycznej: etapy katalizy, szybkość początkowa, równanie Michaelis-Menten, wartości Vmax i Km. Kinetyka niehiperboliczna, zjawisko allosterii, kooperatywność. Określanie parametrów kinetycznych dehydrogenazy mleczanowej.
6. Rodzaje, budowa i funkcje węglowodanów. Reakcje barwne cukrów - identyfikacja nieznanego cukru w próbce. Ilościowe oznaczanie glukozy.
7. Sprawdzian testowy.
8. Budowa, rodzaje tłuszczów. Metabolizm tłuszczów. Właściwości fizyko-chemiczne tłuszczów. Ilościowe oznaczanie lipidów całkowitych.
9. Występowanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w różnych produktach spożywczych. Ilościowe oznaczanie witaminy A i wykrywanie witaminy D i E.
10. Występowanie witamin rozpuszczalnych w wodzie w różnych produktach spożywczych. Oznaczanie ilościowe witaminy C i wykrywanie witamin B1 i B2.
11. Budowa DNA. Upakowanie DNA w jądrze oraz mechanizmy replikacji. Izolacja DNA z materiału biologicznego i jego oczyszczanie DNA.
12. Budowa i rodzaje RNA. Ekspresja informacji genetycznej: transkrypcja, translacja. Badanie składu chemicznego kwasów nukleinowych oraz ich ilościowe oznaczanie.
13. Komórkowe mechanizmy dezaktywacji wolnych rodników. Oznaczanie aktywności peroksydazy w materiale biologicznym.
14. Transaminacja, deaminacja oraz dekarboksylacja aminokwasów. Rola fosforanu pirydoksalu w składzie aminotransferaz. Struktura i funkcje dehydrogenazy glutaminianowej. Cykl mocznikowy. Oznaczanie aktywności aminotransferaz oraz stężenia mocznika w surowicy krwi.
15. Sprawdzian testowy
|