Literatura: |
Literatura podstawowa:
1. Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa, 2007.
2. Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011.
3. Błaszczyk M.: Mikrobiologia środowisk, PWN, Warszawa, 2010.
4. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania . Tom 1, PWN, Warszawa, 2008
Literatura uzupełniająca:
1. Sadowska J., Grajek W. Analiza stanu fizjologicznego pojedynczych komórek bakterii za pomocą barwienia fluorescencyjnego. Biotechnologia 4 (87) 102–114, 2009 (https://rcin.org.pl/Content/71861/PDF/POZN271_94236_biotechnologia-2009-no4-sadowska.pdf)
2. Jałowiecki Ł., Chojniak J., Płaza G. Analiza antybiotykooporności w bakteryjnych szczepach środowiskowych. [W:] Kutyłowska M., Trusz-Zdybek A., Wiśniewski J. (Red.). Interdyscyplinarne Zagadnienia w Inżynierii i Ochronie Środowiska. Tom 7, Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 2016. (http://www.eko-dok.pl/2016/7.pdf)
3. Koc-Jurczyk J. Mikrobiologiczne usuwanie metali ciężkich ze ścieków. Inżynieria Ekologiczna 34, 2013 (http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-4754cffc-559e-4968-9823-54ee3b257d7d)
4. Sohier D., Pavan S., Riou A., Combrisson J., Postollec F. Evolution of microbiological analytical methods for dairy industry needs. Frontiers in Microbiology 5, 1, 2014 (file:///C:/Users/user/AppData/Local/Temp/fmicb-05-00016.pdf)
5. Publikacje naukowa z zakresy mikrobiologii środowiska
|
Efekty uczenia się: |
1.Student zna i potrafi przedstawić zastosowanie oraz ograniczenia metod instrumentalnych (spektrofotometria, spektrofluorymetria, HPLC, AAS, spektroskopia w podczerwieni) w mikrobiologii i biotechnologii: KP7_WG2, KP7_WG6, KP7_UW2
Sposoby weryfikacji:
Egzamin pisemny w formie testu z pytaniami zamkniętymi - KP7_WG2, KA7_WG6
Wykonanie zadań problemowych umieszczonych na platformie EduPortal - KP7_UW2
|