Uniwersytet w Białymstoku - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Metodyka nauczania chemii w szkole ponadpodstawowej 310-CS2-2PDWIII-5
Laboratorium (LAB) Rok akademicki 2024/25

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 30
Limit miejsc: (brak limitu)
Literatura:

1. Obowiązujące podstawy programowe kształcenia ogólnego dla szkoły ponadpodstawowej.

2. Obowiązujące podręczniki i zbiory zadań do szkoły ponadpodstawowej.

3. „Chemia w szkole” – czasopism

Efekty uczenia się:

KP7_KR2 jest gotów na posługiwania się uniwersalnymi zasadami i normami

etycznymi w działalności zawodowej, kierując się szacunkiem dla każdego człowieka;

KP7_KR6 jest gotów na rozwijania u uczniów ciekawości, aktywności

i samodzielności poznawczej oraz logicznego i krytycznego myślenia;

KP7_WG17 zna metody nauczania i doboru efektywnych środków dydaktycznych wspomagających nauczanie chemii, z uwzględnieniem zróżnicowanych potrzeb edukacyjnych uczniów.

KP7_WG18 zna podstawę programową, cele kształcenia i treści nauczania chemii na poszczególnych etapach edukacyjnych,

KP7_WG20 zna kompetencje merytoryczne, dydaktyczne nauczyciela,

KP7_WG24 zna sposoby organizowania przestrzeni klasy szkolnej

KP7_WK5 zna zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w instytucjach edukacyjnych oraz odpowiedzialności prawnej nauczyciela w tym zakresie, a także zasady udzielania pierwszej pomocy;

KP7_WK8 zna warsztat pracy nauczyciela; właściwe wykorzystanie czasu lekcji przez ucznia i nauczyciela;

KP7_UW11 potrafi projektować i realizować program nauczania chemii z uwzględnieniem zróżnicowanych potrzeb edukacyjnych uczniów;

KP7_UW22 potrafi dobierać metody pracy klasy oraz środki dydaktyczne,

KP7_UK3 potrafi poprawnie posługiwać się językiem polskim i poprawnie oraz adekwatnie do wieku uczniów posługiwać się terminologią chemiczną;

KP7_UK5 potrafi rozpoznać typowe dla nauczanego przedmiotu błędy uczniowskie i wykorzystać je w procesie dydaktycznym;

KP7_KK5 jest gotów do adaptowania metod pracy do potrzeb i różnych stylów uczenia się uczniów;

KP7_KO6 jest gotów do kształtowania umiejętności współpracy uczniów, w tym grupowego rozwiązywania problemów;

KP7_KR4 jest gotów do zachęcania uczniów do podejmowania prób badawczych;

KP7_KR6 jest gotów do rozwijania u uczniów ciekawości, aktywności i samodzielności poznawczej oraz logicznego i krytycznego myślenia;

Metody i kryteria oceniania:

Warunki zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych:

– obecność na zajęciach obowiązkowa (co najwyżej jedna nieobecność nieusprawiedliwiona, ale odrobiona),

- wykonanie wszystkich ćwiczeń laboratoryjnych,

- złożenie kart pracy ucznia lub sprawozdań z przeprowadzonych zajęć.

Formy pomiaru/oceny pracy studenta z laboratorium:

• ćwiczenia laboratoryjne

• karty pracy ucznia (lub sprawozdania)

Zakres tematów:

1. Badanie zachowania się wybranych tlenków wobec wody. Badanie charakteru chemicznego tlenków nie reagujących z wodą. Badanie amfoterycznego charakteru Al(OH)3, Cr(OH)3.

2. Reakcje kwasu solnego z metalami. Reakcje kwasu azotowego (V) z miedzią. Reakcje metali z kwasami i roztworami soli.

3. Reakcje strącania osadów.

4. Badanie wpływu rozdrobnienia, stężenia i temperatury na szybkość reakcji cynku z kwasem solnym. Badanie wpływu katalizatora na katalityczny rozkład nadtlenku wodoru.

5. Badanie właściwości utleniających manganianu (VII) potasu w zależności od środowiska.

6. Badanie właściwości utleniających dichromianu (VI) potasu. Badanie trwałości dichromianu (VI) potasu i chromianu (VI) potasu w środowisku kwasowym i zasadowym.

7. Wykrywanie węglanu wapnia w wapieniu. Reakcje kwasu octowego z zasadą sodową, tlenkiem miedzi (II), magnezem i węglanem sodu.

8. Otrzymywanie acetylenu i badanie jego właściwości.

9. Reakcja alkoholu etylowego i gliceryny z sodem i wodorotlenkiem miedzi (II). Badanie rzędowości alkoholi jednohydroksylowych.

10. Badanie właściwości fenolu. Wykrywanie fenoli.

11. Porównanie właściwości redukujących aldehydów i ketonów (próba Trommera i Tollensa). Próba jodoformowa.

12. Otrzymywanie mydła w reakcji zmydlania tłuszczy i reakcji zobojętniania. Wykrywanie tłuszczu w pestkach z dyni i orzechach.

13. Badanie wpływu różnych substancji i wysokiej temperatury na roztwór białka. Reakcje charakterystyczne białek.

14. Badanie właściwości redukujących glukozy i sacharozy. Wykrywanie obecności skrobi. Badanie właściwości amfoterycznych glicyny.

Metody dydaktyczne:

Laboratoryjna, dyskusja, problemowa

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 (brak danych), (sala nieznana)
Izabela Dobrzyńska 6/ szczegóły
2 (brak danych), (sala nieznana)
Izabela Dobrzyńska 5/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.
ul. Świerkowa 20B, 15-328 Białystok tel: +48 85 745 70 00 (Centrala) https://uwb.edu.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-4 (2024-09-03)