Literatura: |
Literatura podstawowa:
1. Chmiel A., Biotechnologia. Podstawy biochemiczne i mikrobiologiczne. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 1998.
2. Klimiuk E., Łebkowska M., Biotechnologia w ochronie środowiska. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2005.
3. Malepszy S. (red.), Biotechnologia roślin. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2011.
4. Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2011.
5. Zwierzchowski L. (red.), Biotechnologia zwierząt. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 1997.
Literatura uzupełniająca:
1. Biotechnologia – kwartalnik.
2. Bednarski W., Repsa A. (red.), Biotechnologia żywności. Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2003.
3. Buchowicz J., Biotechnologia molekularna, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2009.
4. Buraczewski G., Biotechnologia osadu czynnego. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 1994.
5. Chmiel A., Grudziński S., Biotechnologia i chemia antybiotyków. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 1998.
6. Kayser O., Müller r.H., Biotechnologia farmaceutyczna. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa, 2003.
7. Wojnowska-Baryła I., Trendy w biotechnologii środowiskowej. Wyd. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn, 2008.
9. Sarad R. Parekh. The GMO handbook : genetically modified animals, microbes, and plants in biotechnology. Totowa : Humana Press, [post. 2006], cop. 2004.
10. Leon R. Kass. Beyond therapy : biotechnology and the pursuit of happiness / a report of the President’s Council on Bioethics. Washington, D.C. : President’s Council on Bioethics, 2003.
11. https://www.journals.elsevier.com/journal-of-biotechnology
|
Efekty uczenia się: |
1. Student analizuje rolę biotechnologii w gospodarce, przemyśle, medycynie, rolnictwie i ochronie środowiska na podstawie najnowszych doniesień naukowych. KA6_WG3
2. Student weryfikuje poglądy i kontrowersje wokół biotechnologii. KA6_WK8
3. Student identyfikuje obecność i oznacza zawartość związków biologicznie czynnych w wybranych gatunkach roślin. KA6_UW3
4. Student wymienia przykłady zastosowań roślinnych metabolitów wtórnych w przemyśle spożywczym i medycynie. KA6_WG3
5. Student zna nowoczesne metody analityczne (HPLC) stosowane w analizie związków organicznych w materiale biologicznym o znaczeniu biotechnologicznym. KA6_UW3
6. Student potrafi przeprowadzić preparatykę kwasów nukleinowych z materiału biologicznego i zweryfikować ich obecność za pomocą charakterystycznych reakcji. KA6_UW3
7. Student analizuje aktywność i zastosowanie enzymów stosowanych w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i chemicznym. KA6_UW3
8. Student postępuje zgodnie z zasadami BHP ponosząc odpowiedzialność za sprzęt, aparaturę oraz pracę własną i innych. KA6_KO3
Sposoby weryfikacji:
KA6_WG3, KA6_WK8 - kolokwium pisemne (test zamknięty lub pytania otwarte), wejściówki pisemne
KA6_UW3, KA6_KO3 - sprawozdanie z przeprowadzonych doświadczeń
|
Zakres tematów: |
1. Sprawy organizacyjne. BHP i pierwsza pomoc. Czym jest biotechnologia? Kolory biotechnologii. Rola biotechnologii i organizmów genetycznie modyfikowanych w gospodarce człowieka. Budowa DNA. Zastosowanie mikroorganizmów w biotechnologii. Rola mikroorganizmów w produkcji żywności fermentowanej. Izolowanie kwasów nukleinowych z drożdży.
2. Zastosowanie enzymów w gospodarce człowieka. Rola lipaz w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i chemicznym. Badanie aktywności lipaz w produktach mleczarskich. Właściwości fizyko-chemiczne tłuszczów. Ilościowe oznaczenie lipidów całkowitych w materiale biologicznym
3. Zastosowanie enzymów w gospodarce człowieka. Rola pepsyny w przemyśle farmaceutycznym. Oznaczanie zawartości białek w produktach spożywczych, identyfikacja nieznanych aminokwasów, reakcje charakterystyczne aminokwasów.
4. Zastosowanie enzymów w gospodarce człowieka. Rola laktazy w produkcji żywności. Rodzaje i funkcje węglowodanów. Identyfikacja nieznanego cukru w próbce. Ilościowe oznaczenie glukozy metodą o-toluidynową.
5. Biotechnologia żywności. Rola konserwantów i przeciwutleniaczy w produkcji żywności. Wykrywanie substancji konserwujących oraz przeciwutleniaczy w produktach spożywczych. Oznaczanie zawartości szczawianów w różnych produktach spożywczych.
6. Pozyskiwanie roślinnych metabolitów wtórnych i ich zastosowanie w gospodarce człowieka. Oznaczanie zawartości antocyjanów, flawonoidów, kofeiny oraz garbników w materiale roślinnym.
7. Transgeniczne rośliny użytkowe, pozyskiwanie genetycznie zmodyfikowanych roślin np. odmiana ryżu siewnego, tzw „złoty ryż”, identyfikacja wybranych witamin w nieznanej próbce.
8. Transgeniczne rośliny użytkowe. Porównanie oddziaływania pestycydów na wzrost i rozwój roślin. Analiza zawartości białek i chlorofili w pędach rzeżuchy pod wpływem wybranych pestycydów.
9. Biofarmaceutyki. Charakterystyka oraz przykłady zastosowania biofarmaceutyków z grupy hormonów oraz czynników krzepnięcia krwi. Wykrywanie insuliny.
|