Uniwersytet w Białymstoku - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedmiot do wyboru 2 - Rolnictwo ekologiczne

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 320-ES1-1PDW2C
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Przedmiot do wyboru 2 - Rolnictwo ekologiczne
Jednostka: Wydział Biologii
Grupy: 3L stac. I stopnia studia ekobiznesu - przedm. fakultatywne
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

fakultatywne

Założenia (opisowo):

Student powinien posiadać podstawowe informacje z zakresu taksonomii roślin i zwierząt oraz fizjologii roślin i zwierząt.

Tryb prowadzenia przedmiotu:

w sali

Skrócony opis:

Przedmiot ma na celu przybliżyć metody uprawy żywności z wykorzystaniem naturalnych substancji i procesów dla prowadzenia produkcji rolnej., zmniejszając negatywny wpływ na środowisko. Ponadto, zostaną również przedstawione certyfikaty i regulacje prawne oparte na definicji produktu, żywności ekologicznej funkcjonujące w Unii Europejskiej i w Polsce.

Pełny opis:

Kierunek studiów: Ekobiznes

Poziom kształcenia: studia pierwszego stopnia

Profil studiów: ogólnoakademicki

Forma studiów: stacjonarne

Rodzaj przedmiotu: fakultatywny

Dziedzina i dyscyplina nauki: ścisłe i przyrodnicze, dyscyplina: nauki biologiczne, biologia

Rok studiów/semestr: I rok pierwszego stopnia, semestr letni

Liczba godzin dydaktycznych:

Wykłady: 15 godz.

Konwersatoria: 15 godz.

Metody dydaktyczne: wykład, konsultacje, dyskusja, prezentacja

Punkty ECTS : 4

Bilans nakładu pracy studenta i wskaźniki ilościowe

Całkowity nakład pracy studenta związany z zajęciami 100 godz.

Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela 50 godz. w tym:

1) udział w wykładach 15 godz.

2) udział w zajęciach pozawykładowych 15 godz.

3) udział w konsultacjach/zaliczeniach/egzaminach 20 godz.(2,5 godz. zaliczenia, 17,5 godz. konsultacje)

Praca własna studenta (przygotowanie się do zajęć/zaliczeń/egzaminów) 50 godz.

Procent godzin pracy własnej studenta 50.

Literatura:

Ogólnodostępne naukowe artykuły oryginalne i przeglądowe głównie polskojęzyczne, ale również anglojęzyczne dotyczące upraw i hodowli prowadzonych w ramach rolnictwa ekologicznego dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej oraz w Bibliotece Wydziału Biologii a także strony internetowe m.in. Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

1. Kowalska A., 2015. ROLNICTWO EKOLOGICZNE JAKO CZYNNIK ROZWOJU

ZRÓWNOWAŻONEJ KONSUMPCJI. Journal of Agribusiness and Rural Development 3(37), 467–476. http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171401977

Sokołowicz Z., Topczewska J., 2016. CHÓW ZWIERZĄT W GOSPODARSTWACH EKOLOGICZNYCH W ASPEKCIE ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU. Polish Journal for Sustainable Development 20, DOI: 10.15584/pjsd.2016.20.18, https://repozytorium.ur.edu.pl/bitstream/handle/item/2543/18%20soko%C5%82owicz-ch%C3%B3w.pdf?sequence=1&isAllowed=y

3. Kafel P., 2018. Jakość ziół ekologicznych – wymagania, zasady, certyfikacja. Herbalism nr 1(4), https://kpu.krosno.pl/herbalism/wp-content/uploads/sites/55/2021/03/1_jakosc_ziol_ekologicznych.pdf

4. Franco J.G., Berti M.T., Grabber J.H., Hendrickson J.R., Nieman C.C., Pinto P.,Van Tassel D., Picasso V.D., 2021., Ecological Intensification of Food Production by Integrating Forages. Agronomy 11, 2580. https://doi.org/10.3390/agronomy11122580, https://mdpi-res.com/d_attachment/agronomy/agronomy-11-02580/article_deploy/agronomy-11-02580-v2.pdf?version=1640069290

5. Sharma G, Shrestha S., Kunwar S., Tseng T.-M., 2021., Crop Diversification for Improved Weed Management: A Review. Agriculture 11(5), 461; https://doi.org/10.3390/agriculture11050461.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

Student/ka potrafi wykazać jedność i różnorodność organizmów, z uwzględnieniem cech charakterystycznych poszczególnych grup organizmów i zgodnie z ich podziałem systematycznym. KA6_WG1

Student/ka potrafi wykazać możliwości praktycznych zastosowań wiedzy biologicznej w życiu społeczno-gospodarczym oraz formy rozwoju indywidualnej przedsiębiorczości. KA6_WG4

Umiejętności:

Student potrafi stosować odpowiednie techniki informacyjno-komunikacyjne, w tym przygotować krótkie wystąpienia, wyrażać swoje opinie oraz prowadzić dyskusję stosując język specjalistyczny.KA6_UK2

Student/ka potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji zadań własnych i zespołu. KA6_UO2

Kompetencje społeczne:

Student/ka bierze udział w opracowywaniu projektów oraz potrafi przewidywać wielokierunkowe skutki takiej aktywności. KA6_KO3

Student/ka przestrzega odpowiedzialnego wypełniania zadań w zależności od zajmowanego stanowiska, przestrzegania zasad etyki zawodowej i dbania o tradycje wykonywanego zawodu. KA6_KR1

Metody i kryteria oceniania:

Konwersatorium - Ocena prezentacji dotyczących etapów organizacji gospodarstwa ekologicznego.

Wykład - egzamin pisemny: warunkiem przystąpienia do egzaminu z wykładu jest uzyskanie pozytywnej oceny z konwersatoriów.

Kryteria oceny pisemnych prac zaliczeniowych zgodnie z kryteriami określonymi w §23 ust. 6 Regulaminu Studiów Uniwersytetu w Białymstoku przyjętego Uchwałą nr 2527 Senatu Uniwersytetu w Białymstoku z dnia 26 czerwca 2019 roku.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.
ul. Świerkowa 20B, 15-328 Białystok tel: +48 85 745 70 00 (Centrala) https://uwb.edu.pl kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)