Mikrobiologia żywności ekologicznej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 320-ES1-2MZS |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia żywności ekologicznej |
Jednostka: | Wydział Biologii |
Grupy: |
3L stac. I stopnia studia ekobiznesu - przedm. obowiązkowe II rok Ekobiznesu Semestr letni |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Założenia (opisowo): | Głównym założeniem przedmiotu jest przekazanie wiedzy dotyczącej najważniejszych zagadnień z zakresu mikrobiologii żywności ze szczególnym uwzględnieniem żywności ekologicznej. Student powinien posiadać wiedzę zapewniającą bezpieczne wytwarzanie, przechowywanie i sprzedawanie żywności ekologicznej oraz znać główne zasady obowiązujące w przetwórstwie rolno-spożywczym. Ponadto student powinien mieć świadomość zagrożeń związanych z nieodpowiednią jakością mikrobiologiczną takiej żywności. |
Skrócony opis: |
W trakcie zajęć (wykłady i laboratoria) studenci poznają naturalną mikroflorę żywności ze szczególnym uwzględnieniem żywności ekologicznej oraz nauczą się identyfikować gatunki potencjalnie niebezpiecznych mikroorganizmów obecnych w produktach ekologicznych. Nabędą umiejętności identyfikacji zagrożeń oraz podejmowania działań służących poprawie jakości produktów. Nauczą się także podstaw kontroli mikrobiologicznej żywności ze szczególnym uwzględnieniem produktów ekologicznych. |
Pełny opis: |
Kierunek studiów: ekobiznes Poziom kształcenia: studia I stopnia Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy, kierunkowy Dziedzina: nauki ścisłe i przyrodnicze, dyscyplina nauki biologiczne Rok studiów/semestr: drugi rok pierwszego stopnia/semester letni Wymagania wstępne: brak Liczba godzin dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład - 15 godz.; laboratorium - 15 godz. Metody dydaktyczne: wykład, metoda laboratoryjna, konsultacje Bilans nakładu pracy studenta: Całkowita liczba godzin przedmiotu: 30 Całkowity nakład pracy studenta związany z zajęciami: 100 godz. Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 50 godz. 1) udział w wykładach: 15 godz. 2) udział w zajęciach pozawykładowych: 15 godz. 3) udział w konsultacjach/zaliczeniach/egzaminie: 20 godz. (2 godz. - egzamin, 2x2 godz. kolokwium, 4 godz. - konsultacje w ramach wykładu, 6 godz. - konsultacje z laboratoriów, 4 godz. zaliczenie wejściówek i testów praktycznych) Przygotowanie się do zajęć/zaliczeń/egzaminów (praca własna studenta): 50 godz. Punkty ECTS: 4 |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B. (red), Mikrobiologia żywności: teoria i ćwiczenia. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 2009. 2. Drewniak E., Drewniak T., Mikrobiologia żywności. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 2007. 3. Zaleski J.S., Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 1985. 4. Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H., Mikrobiologia żywności. Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa, 1983. 5. Jay J.M., Modern Food Microbiology. 6th Edition. AN Aspen Publication, Maryland, 2000. Literatura uzupełniająca: 1. Salyers A.A., Whitt D.D., Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. Państwowe Wydawnictwa Naukowe, Warszawa, 2005. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza, absolwent zna i rozumie: a) jedność i różnorodność organizmów, z uwzględnieniem cech charakterystycznych poszczególnych grup organizmów i zgodnie z ich podziałem systematycznym (KA6_WG1) b) możliwości praktycznych zastosowań wiedzy biologicznej w życiu społeczno-gospodarczym oraz formy rozwoju indywidualnej przedsiębiorczości (KA6_WG4) c) podstawy prawa gospodarczego i prawa ochrony środowiska, zasady ergonomii i BHP, ochrony własności przemysłowej i intelektualnej (KA6_WK3) Umiejętności, absolwent potrafi: a) planować i wykonywać podstawowe eksperymenty i pomiary, interpretować ich wyniki oraz wyciągać wnioski (KA6_UW2) b) stosować podstawową terminologię specjalistyczną w języku ojczystym oraz obcym (na poziomie B2) w celu opisu zagadnień przyrodniczych i społecznych (KA6_UK1) Kompetencje społeczne, absokrytycznej oceny posiadanej wiedzy i umiejętności przy rozwiązywaniu problemów teoretycznych i praktycznych z zakresu nauk biologicznych oraz ekonomii i finansówlwent jest gotów do: a) krytycznej oceny posiadanej wiedzy i umiejętności przy rozwiązywaniu problemów teoretycznych i praktycznych z zakresu nauk biologicznych oraz ekonomii i finansów (KA6_KK1) |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie na podstawie: a) zaliczenia zajęć laboratoryjnych (bieżąca obserwacja postępów pracy studenta, kolokwium zaliczeniowe) b) pozytywnego wyniku z egzaminu końcowego (zgodnie z uczelnianym regulaminem oceniania). |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-06-30 |
Przejdź do planu
PN LAB
WT LAB
ŚR CZ PT WYK
|
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marek Bartoszewicz | |
Prowadzący grup: | Marek Bartoszewicz, Sylwia Buczyńska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.