Etykieta
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 330-MS2-2ETY |
Kod Erasmus / ISCED: |
14.602
|
Nazwa przedmiotu: | Etykieta |
Jednostka: | Wydział Ekonomii i Finansów |
Grupy: |
Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze 2 stopień 2 rok |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywne specjalnościowe |
Tryb prowadzenia przedmiotu: | w sali |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przedstawienie, w pogłębionym stopniu zagadnień dotyczących etykiety i zasad jej praktycznego wykorzystania. Studenci potrafią wykorzystać teoretyczną wiedzę o etykiecie w praktyce dyplomatycznej i biznesowej. |
Pełny opis: |
Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: specjalizacyjny Moduł: M_4 Rok studiów /semestr: Studia drugiego stopnia, rok II, semestr 3 Wymagania wstępne: brak Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć ćwiczenia- 30 h, Metody dydaktyczne: ćwiczenia oparte na dyskusji grupowej, analizie/ tekstu/ przypadku, rozwiązywaniu zadań i testów, prezentacji przygotowanych referatów/ prezentacji multimedialnych. Punkty ECTS 3 Bilans nakładu pracy studenta -75 Ćwiczenia - 30 godz. Przygotowanie do ćwiczeń i wykonanie zadań - 39 godz. Konsultacje - 6 godz. Wskaźniki ilościowe: Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela- 36 godz. ECTS 1,44; o charakterze praktycznym: 14 godz., ECTS – 0,56. |
Literatura: |
Literatura obowiązkowa Aleksy-Szucsich A. The art of international negotiations , The Institute of International Relations at University of Warsaw, Foundation for International Studies, Wydawnictwo Naukowe "Scholar", Warszawa 2009. Ikanowicz, C.,Protokół dyplomatyczny i dobre obyczaje, Wyd. 7 m Szkoła Główna Handlowa-Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2009. Modrzyńska J.., Protokół dyplomatyczny, etykieta i zasady savoir-vivre’u Wolters Kluwer, Warszawa 2014. Orłowski T.,Protokół dyplomatyczny : ceremoniał & etykieta, Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, Warszawa 2006. Literatura uzupełniająca: Jarczyński. A., Etykieta w biznesie : praktyczny poradnik savoir-vivre’u, Wyd. 2 rozsz. Wydawnictwo Helion, Gliwice 2015. Sutor J., Korespondencja dyplomatyczna, DW Epilsa, Warszawa 2008. |
Efekty uczenia się: |
2ETY_W01 zna i rozumie w pogłębionym stopniu specyfikę systemów norm i reguł (prawnych, organizacyjnych, etycznych), kształtujących działania podmiotów na arenie międzynarodowej i rządzące nimi prawidłowości, KP7_WK2 2ETY_U01 potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę teoretyczną do kierowania pracą zespołu posługując się systemami normatywnymi, normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, etycznymi), obowiązującymi w relacjach międzynarodowych, w tym przy zawieraniu transakcji handlu zagranicznego, KP7_UO1 2ETY_K01 jest gotów przy wykorzystaniu posiadanej wiedzy teoretycznej do podtrzymywania etosu zawodu, tym inspirowania innych do odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych , KP7_KR2 |
Metody i kryteria oceniania: |
Ćwiczenia oparte na dyskusji grupowej, analizie/ tekstu/ przypadku, rozwiązywaniu zadań i testów, prezentacji przygotowanych referatów/ prezentacji multimedialnych. Końcową ocenę stanowi suma punktów uzyskanych z aktywności na zajęciach (dyskusji grupowej, analizie/ tekstu/ przypadku, rozwiązywaniu zadań i testów, prezentacji przygotowanych referatów/ prezentacji multimedialnych). Zalicza min 51% punktów możliwych do zdobycia. Punktacja na zaliczenia: 91-100% punktów możliwych do zdobycia - ocena bardzo dobra 81-90% punktów możliwych do zdobycia - ocena dobra plus 71-80% punktów możliwych do zdobycia - ocena dobra 61-70% punktów możliwych do zdobycia - ocena dostateczna plus 51-60% punktów możliwych do zdobycia - ocena dostateczna |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.