Biochemia mikroorganizmów
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0200-BS1-3BMO |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biochemia mikroorganizmów |
Jednostka: | Instytut Biologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Założenia (opisowo): | Student przed rozpoczęciem zajęć z biochemii mikroorganizmów powinien posiadać podstawową wiedzę z dziedziny mikrobiologii jak i biochemii. Powinien znać podstawowe cechy mikroorganizmów prokariotycznych i eukariotycznych jak również przebieg podstawowych szlaków metabolicznych komórek. |
Tryb prowadzenia przedmiotu: | w sali |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest ukazanie studentom szerokiego zróżnicowania mikroorganizmów i ich elastyczności metabolicznej na poziomie procesów biochemicznych. Podczas zajęć studenci poznają strukturalne różnice w budowie różnych grup mikroorganizmów i procesy biochemiczne pozwalające mikroorganizmom zasiedlać bardzo zróżnicowane nisze ekologiczne. Studenci są również zapoznawani z biochemicznym podłożem chorób wywoływanych przez bakterie i grzyby jak również wykorzystania mikroorganizmów w przemyśle i ochronie środowiska. |
Pełny opis: |
Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki biologiczne, biologia Rok studiów/semestr: III rok pierwszego stopnia, semestr zimowy Liczba godzin dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład - 15 godz., laboratorium - 15 godz., konwersatorium 15 godz. Punkty ECTS: 6 Bilans nakładu pracy studenta: ogólny nakład pracy studenta: 150 godz., w tym: udział w wykładach: 15 godz. zajęciach laboratoryjnych: 15 godz. konwersatoriach: 15 godz. przygotowanie się do zajęć, zaliczeń: 95 godz. udział w konsultacjach, zaliczeniach: 10 godz. Wskaźniki ilościowe: nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 55 godz., 2 pkt. ECTS nakład pracy studenta związany z zajęciami o charakterze praktycznym: 135 godz., 5,4 pkt. ECTS Wykłady: W trakcie wykładu studenci dowiadują się o specyfice metabolizmu bakterii, archeonów, sinic i grzybów klasyfikowanych jako mikroorganizmy. Poznają specyficzne szlaki metaboliczne tych organizmów kształtujące ich elastyczność metaboliczną i pozwalające im zajmować bardzo różne nisze ekologiczne. Dodatkowo studenci dowiadują się o możliwościach i perspektywach wykorzystania specyficznych procesów biochemicznych mikroorganizmów w gospodarce człowieka. Konwersatoria: Podczas konwersatoriów studenci zdobywają samodzielnie wiedzę z rożnych źródeł wykonując prezentacje z wykorzystaniem technik multimedialnych wybranych tematów. Zdobytą wiedzę przekazują między sobą podczas wygłaszania referatów i dyskusji dotyczących realizowanych zagadnień. Laboratoria: Studenci w trakcie laboratoriów zdobywają umiejętności pracy w laboratorium mikrobiologicznym i biochemicznym podczas wykonywania zadań dotyczących poznawania specyfiki procesów biochemicznych mikroorganizmów. Studenci pod kontrolą prowadzącego analizują wyniki przeprowadzonych eksperymentów i wyciągają wnioski. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Salyers A.A, Whitt D.D. 2012, Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. PWN, Warszawa. 2. Nicklin J., Graeme-Cook K., Killington R. 2011, Krótkie wykłady. Mikrobiologia. PWN, Warszawa. 3. Berg J. M., Tymoczko J.L., Stryer L. 2019, Biochemia. PWN, Warszawa. Literatura uzupełniajaca: 1. Weiner J. 2012, Życie i ewolucja biosfery. PWN, Warszawa. 2. Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B. 2009, Teoria i ćwiczenia. Mikrobiologia żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. |
Efekty uczenia się: |
1. Student tłumaczy metaboliczną różnorodność na przykładach znanych mu procesów biochemicznych właściwych dla różnych grup mikroorganizmów. KA6_WG3, KA6_UW3 2. Student wymienia biochemiczne mechanizmy wybranych chorób bakteryjnych i grzybowych jak też procesów wykorzystywanych w przemyśle i ochronie środowiska. KA6_WG6, KA6_KK1 3. Student posługuje się terminologią fachową w celu opisu charakterystycznych dla mikroorganizmów procesów biochemicznych. KA6_WG1 4. Student posługuje się podstawowymi technikami laboratoryjnymi w celu analizy wybranych procesów biochemicznych bakterii i grzybów. KA6_WG7, KA6_UW1, KA6_UO10 5. Student charakteryzuje podstawowe różnice na poziomie biochemicznym pomiędzy mikroorganizmami prokariotycznymi i eukariotycznymi. KA6_UW3, KA6_WG3 6. Student stosuje zasady BHP, ergonomii i poszanowania pracy własnej i innych podczas wykonywania zadań samodzielnie i w grupie. KA6_KR5, KA6_KR6 |
Metody i kryteria oceniania: |
Kryteria oceny pisemnych prac zaliczeniowych zgodne z Regulaminem studiów (Uchwała Senatu UwB nr 2527 z dn. 26 czerwca 2019). Formy zaliczenia przedmiotu: zaliczenie na ocenę laboratoriów i konwersatoriów, egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.