Uniwersytet w Białymstoku - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedmiot do wyboru - Mikrobiologia ekonomiczna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0200-BS2-2PW50
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Przedmiot do wyboru - Mikrobiologia ekonomiczna
Jednostka: Instytut Biologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

nieobowiązkowe
ogólnouniwersyteckie
specjalizacyjne

Wymagania (lista przedmiotów):

Mikrobiologia 0200-BS1-2MIK

Założenia (lista przedmiotów):

Biochemia 0200-BS1-2BCH

Tryb prowadzenia przedmiotu:

w sali

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z różnorodnymi sposobami produkcji, dystrybucji i konsumpcji dóbr związanych z aktywnością życiową mikroorganizmów.

Pełny opis:

Profil studiów: ogólnoakademicki

Forma studiów: stacjonarne

Rodzaj przedmiotu: przedmiot do wyboru

Dziedzina i dyscyplina nauki: biologia

Rok studiów /semestr: II rok / 4 semestr

Wymagania wstępne: Student powinien posiadać podstawowe wiadomości z mikrobiologii

Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład – 15 godz., konwersatorium – 15 godz.

Metody dydaktyczne: wykład, praca projektowa, konsultacje

Formy zaliczenia przedmiotu: egzamin

Punkty ECTS: 3

Bilans nakładu pracy studenta:

Ogólny nakład pracy studenta: 75 godz., w tym: udział w wykładach: 15 godz.; udział w zajęciach laboratoryjnych: 15 godz.; przygotowanie się do zajęć i zaliczeń: 41,3 godz.; udział w konsultacjach i zaliczeniach: 3,8 godz.

Wskaźniki ilościowe: nakład pracy studenta związany z zajęciami:

- wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 33,8 godz. 1,4 ECTS

- o charakterze praktycznym: 60 godz. 2,4 ECTS

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. 2008. Mikrobiologia techniczna. t. I i II. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa

Literatura uzupełniająca:

1. Walter C., Posten C. (Eds.) 2012. Microalgal biotechnology integration and economy. De Gruyter GmbH, Berlin/Boston

2. Lu X. 2014. Biofuels. From Microbes to Molecules. Caister Academic Press, Norfolk, UK

3. Bailey W. C. 2011. Biofilms: formation, development and properties. NOVA Science Publishers, Inc., New York

4. Shah N.P., da Cruz A.G., de Assis Fonseca Faria J 2011. Probiotic and Prebiotic Foods: Technology, Stability and Benefits to human health. NOVA Science Publishers, Inc., New York

Efekty uczenia się:

1. Student opisuje najnowsze technologie biosyntezy przez mikroorganizmy związków kluczowych dla gospodarki, medycyny, przemysłu farmaceutycznego i chemicznego (K_W06, K_K05).

2. Student przygotowuje projekt wdrożenia innowacji związanej z działalnością mikroorganizmów dla przemysłu (K_U02, K_U03, K_U06, K_U09).

3. Student wykazuje świadomość ścisłego związku mikrobiologii z biznesem (K_K08)

Metody i kryteria oceniania:

zaliczenie z oceną

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.
ul. Świerkowa 20B, 15-328 Białystok tel: +48 85 745 70 00 (Centrala) https://uwb.edu.pl kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)