Przedmiot do wyboru - Mikrobiologia ekonomiczna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0200-BS2-2PW50 |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0511) Biologia
|
Nazwa przedmiotu: | Przedmiot do wyboru - Mikrobiologia ekonomiczna |
Jednostka: | Instytut Biologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | nieobowiązkowe |
Wymagania (lista przedmiotów): | Mikrobiologia 0200-BS1-2MIK |
Założenia (lista przedmiotów): | Biochemia 0200-BS1-2BCH |
Tryb prowadzenia przedmiotu: | w sali |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z różnorodnymi sposobami produkcji, dystrybucji i konsumpcji dóbr związanych z aktywnością życiową mikroorganizmów. |
Pełny opis: |
Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: przedmiot do wyboru Dziedzina i dyscyplina nauki: biologia Rok studiów /semestr: II rok / 4 semestr Wymagania wstępne: Student powinien posiadać podstawowe wiadomości z mikrobiologii Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład – 15 godz., konwersatorium – 15 godz. Metody dydaktyczne: wykład, praca projektowa, konsultacje Formy zaliczenia przedmiotu: egzamin Punkty ECTS: 3 Bilans nakładu pracy studenta: Ogólny nakład pracy studenta: 75 godz., w tym: udział w wykładach: 15 godz.; udział w zajęciach laboratoryjnych: 15 godz.; przygotowanie się do zajęć i zaliczeń: 41,3 godz.; udział w konsultacjach i zaliczeniach: 3,8 godz. Wskaźniki ilościowe: nakład pracy studenta związany z zajęciami: - wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 33,8 godz. 1,4 ECTS - o charakterze praktycznym: 60 godz. 2,4 ECTS |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. 2008. Mikrobiologia techniczna. t. I i II. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa Literatura uzupełniająca: 1. Walter C., Posten C. (Eds.) 2012. Microalgal biotechnology integration and economy. De Gruyter GmbH, Berlin/Boston 2. Lu X. 2014. Biofuels. From Microbes to Molecules. Caister Academic Press, Norfolk, UK 3. Bailey W. C. 2011. Biofilms: formation, development and properties. NOVA Science Publishers, Inc., New York 4. Shah N.P., da Cruz A.G., de Assis Fonseca Faria J 2011. Probiotic and Prebiotic Foods: Technology, Stability and Benefits to human health. NOVA Science Publishers, Inc., New York |
Efekty uczenia się: |
1. Student opisuje najnowsze technologie biosyntezy przez mikroorganizmy związków kluczowych dla gospodarki, medycyny, przemysłu farmaceutycznego i chemicznego (K_W06, K_K05). 2. Student przygotowuje projekt wdrożenia innowacji związanej z działalnością mikroorganizmów dla przemysłu (K_U02, K_U03, K_U06, K_U09). 3. Student wykazuje świadomość ścisłego związku mikrobiologii z biznesem (K_K08) |
Metody i kryteria oceniania: |
zaliczenie z oceną |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.