Bezpieczeństwo i higiena żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0200-ES1-2BHZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Bezpieczeństwo i higiena żywności |
Jednostka: | Instytut Biologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Założenia (opisowo): | Student powinien posiadać podstawową wiedzę z zakresu bezpieczeństwa i higieny żywności odwołującą się do aspektów mikrobiologicznych, toksykologicznych oraz potencjalnej obecności pasożytów. |
Skrócony opis: |
W trakcie kursu studenci zdobywają wiedzę na temat procesu produkcji żywności, przepisów związanych z przetwórstwem żywności, zagrożeniami mikrobiologicznymi, toksykologicznymi oraz protozoologicznymi na całym szlaku przetwórstwa. Zdobywają też wiedzę na temat skutecznych sposobów zapobiegania wymienionym zagrożeniom. |
Pełny opis: |
Nazwa kierunku studiów biologia Poziom kształcenia studia drugiego stopnia Profil studiów ogólnoakademicki Forma studiów stacjonarne Kod przedmiotu 0200-BS2-2BHŻ Język przedmiotu polski Rodzaj przedmiotu przedmiot do wyboru Wymagania wstępne Student powinien posiadać podstawową wiedzę z mikrobiologii w zakresie realizowanym w ramach zajęć w module kierunkowym z przedmiotu Mikrobiologia Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć wykład – 15 godz. laboratorium – 15 godz. Założenia i cele przedmiotu: W trakcie kursu studenci zdobywają wiedzę na temat procesu produkcji żywności, przepisów związanych z przetwórstwem żywności, zagrożeniami mikrobiologicznymi, toksykologicznymi oraz protozoologicznymi na całym szlaku przetwórstwa. Zdobywają też wiedzę na temat skutecznych sposobów zapobiegania wymienionym zagrożeniom. Metody dydaktyczne oraz ogólna forma zaliczenia przedmiotu Metody dydaktyczne: wykład, konsultacje, zajęcia laboratoryjne Formy zaliczenia przedmiotu: zaliczenie na ocenę laboratoriów, egzamin |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B. (red), Mikrobiologia żywności: teoria i ćwiczenia. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 2009. 2. Drewniak E., Drewniak T., Mikrobiologia żywności. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 2007. 3. Zaleski J.S., Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 1985. 4. Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H., Mikrobiologia żywności. Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa, 1983. 5. Jay J.M., Modern Food Microbiology. 6th Edition. AN Aspen Publication, Maryland, 2000. Literatura uzupełniająca: 1. Salyers A.A., Whitt D.D., Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. Państwowe Wydawnictwa Naukowe, Warszawa, 2005. |
Efekty uczenia się: |
1. Student definiuje podstawowe zagrożenia dotyczące bezpieczeństwa żywności (z zakresu mikrobiologii żywności, protozoologii i toksykologii) oraz terminy związane z produkcją i przetwarzaniem żywności, a także rodzaje żywności i procedury stosowane w jej przygotowywaniu 2. Student powinien samodzielnie opisywać środowisko produkcji i przetwarzania żywności oraz obecną tam florę mikrobiologiczną 3. Studenci charakteryzują właściwości biochemiczne mikroorganizmów i ich znaczenie w produkcji, przetwarzaniu i konserwowaniu żywności 4. Student rozpoznaje mikroorganizmy oraz pasożyty i grzyby pleśniowe i chorobotwórcze obecne w żywności ze szczególnym uwzględnieniem organizmów wskaźnikowych i referencyjnych 5. Wykorzystuje podstawową aparaturę badawczą do przeprowadzenia mikrobiologicznych analiz żywności 6. Student analizuje próby żywności pod kątem poziomu skażenia mikrobiologicznego i mykologicznego oraz obecności pasożytów 7. Student charakteryzuje podstawowe normy prawne związane z produkcją rolno-spożywczą oraz uzasadnia konieczność stosowania zasad HACCP i GMP. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie testu z zajęć laboratoryjnych oraz egzaminu z części wykładowej przedmiotu. Dopuszczalną formą egzaminu jest egzamin pisemny w trybie stacjonarnym bądź zdalny za pomocą dostępnych narzędzi do kształcenia zdalnego umożliwiających rejestrację przebiegu i wyników egzaminu. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.