Ekonomika gospodarki żywnościowej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0300-EN1-1EGZ |
Kod Erasmus / ISCED: |
14.302
|
Nazwa przedmiotu: | Ekonomika gospodarki żywnościowej |
Jednostka: | Wydział Ekonomii i Zarządzania |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | kierunkowe |
Tryb prowadzenia przedmiotu: | w sali |
Skrócony opis: |
Kurs przedstawia ogólne prawidłowości i zasady funkcjonowania sektora żywnościowego jako subsystemu gospodarki narodowej.Celem kursu jest przekazanie i opanowanie przez studentów wiedzy dotyczącej funkcjonowania gospodarki żywnościowej z uwzględnieniem jej poszczególnych ogniw (przemysł środków produkcji dla rolnictwa, rolnictwo, przetwórstwo rolno-spożywcze, sfera obrotu rolnego) oraz powiązań miedzy tymi ogniwami. Kurs ma dostarczyć podstawowych informacji dotyczących znaczenia gospodarki żywnościowej oraz umożliwić określenie przyczyn i tendencji zmian w sektorze żywnościowym. |
Pełny opis: |
Profil studiów: Ogólnoakademicki Forma studiów: Nietacjonarne Rodzaj przedmiotu: Kierunkowy Moduł 3. Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki ekonomiczne, dyscyplina: ekonomia. Rok studiów/semestr: Studia pierwszego stopnia, rok I, semestr 2 Wymagania wstępne: Mikroekonomia i Makroekonomia Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład 18 godzin Metody dydaktyczne: wykład tradycyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, angażujący słuchaczy do dyskusji. Formy zaliczenia przedmiotu: Egzamin pisemny Punkty ECTS: 4 Bilans nakładu pracy studenta: - udział w wykładach - 18 godz. - przygotowanie się do wykładu - 18 godz. - przygotowanie się do egzaminu końcowego - 46 godz. - udział w konsultacjach - 18 godz. Wskaźniki ilościowe Nakład pracy studenta związany z zajęciami: - wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: liczba godzin 36, punkty ECTS 1,5 - o charakterze prywatnym: liczba godzin 64, punkty ECTS 2,5. |
Literatura: |
1. J. Zegar, Współczesne wyzwania rolnictwa, PWN, Warszawa 2012 2. S. Grabowski, Ekonomika gospodarki żywnościowej, Wydawnictwo Prywatnej Wyższej Szkoły Businessu i Administracji, Warszawa 1998 3. F. Kapusta, Agrobiznes, Wydawnictwo Difin, 2012 4. Rozwój rolnictwa, gospodarki żywnościowej i obszarów wiejskich Polski w UE, red. St. Zięba, A. Kowalski, Wydawnictwo WSE ALMAMER , IERiGŻ, Warszawa 2007 5. K. Firlej – Rozwój przemysłu rolno-spożywczego w sektorze agrobiznesu i jego determinanty. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków 2008. 6. St. Kowalczyk, Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, Wydawnictwo SGH, Warszawa 2009. 7. W. Rembisz, Instrumenty rynku rolnego, WSFiZ Warszawa 2009 8. St. Kowalczyk, Bezpieczeństwo i jakość żywności, PWN. Warszawa 2016. 9. Agrobiznes w teorii i w praktyce, red. A. Olszewska, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2014. 10. Martiin, Carin.: The world of agricultural economics : Carin Martiin. London; New York : Routledge Taylor & Francis Group, 2013 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - 3EGZ_W01: Student ma podstawową wiedzę z zakresu gospodarki żywnościowej, zna podstawowe kategorie ekonomiczne (E1_W01) - 3EGZ_W02: Zna relacje między strukturami i instytucjami gospodarczymi w zakresie gospodarki żywnościowej w skali krajowej i międzynarodowej(E1_W03) - 3EGZ_W03: Student ma podstawową wiedzę na temat relacji gospodarczych zachodzących między poszczególnymi elementami gospodarki żywnościowej (E1_W04) -3EGZ_W04: Ma wiedzę o procesach zmian struktur i instytucji gospodarczych związanych z wytwarzaniem żywności oraz ich elementów, o przyczynach, przebiegu, skali i konsekwencjach tych zmian (E1_W08). Metody sprawdzania: - ocena aktywności na zajęciach -ocena prac pisemnych - egzamin Umiejętności: - 3EGZ_U01: Potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk gospodarczych zachodzących w poszczególnych ogniwach gospodarki żywnościowej (E1_U03) - 3EGZ_U02: Wykorzystuje zdobytą wiedzę z zakresu gospodarki żywnościowej do analizy i rozstrzygania konkretnych problemów dotyczących tego subsystemu gospodarki narodowej, proponując konkretne ich rozwiązania (E1_U07). Metody sprawdzania: - ocena aktywności na zajęciach -ocena prac pisemnych - egzamin Kompetencje: - 3EGZ_K01:Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę stałego uczenia się, ze względu na dynamikę procesów rynkowych zachodzących w gospodarce żywnościowej (E1_K01) - 3EGZ_K02: Potrafi samodzielnie uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności (E1_K06). Metody sprawdzania: - ocena aktywności na zajęciach -ocena prac pisemnych - egzamin |
Metody i kryteria oceniania: |
Metody dydaktyczne: Wykład tradycyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, angażujący studentów do zadawania pytań i dyskusji, krótkie prace pisemne dotyczące problematyki poruszanej na wykładach. Formy zaliczenia przedmiotu: Studenci są oceniani na podstawie egzaminu pisemnego zawierającego zamknięte pytania testowe. Test zawiera 20 pytań. Za każdą poprawną odpowiedź można uzyskać 1 pkt. Aby zaliczyć test należy zdobyć 11 pkt. Ocenę z egzaminu podwyższa ocena aktywności na zajęciach ni ocena prac pisemnych. Do egzaminu mogą przystąpić wszyscy studenci. Obecność na wykładach nie jest obowiązkowa. Dopuszcza się poprawę testu w formie ustnej (w przypadku jego nie zaliczenia) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.