Praktyka zawodowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0300-EN1-2XPZA |
Kod Erasmus / ISCED: |
14.301
|
Nazwa przedmiotu: | Praktyka zawodowa |
Jednostka: | Wydział Ekonomii i Zarządzania |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest opanowanie umiejętności stosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu konkretnych problemów praktycznych, nawiązywanie bezpośrednich kontaktów z potencjalnymi pracodawcami, poznanie sposobu funkcjonowania różnego rodzaju organizacji gospodarczych i społecznych oraz wykształcenie umiejętności identyfikowania i rozwiązywania pojawiających się problemów. |
Pełny opis: |
Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: niestacjonarne Dziedzina i dyscyplina nauki: Nauki ekonomiczne, dyscyplina: ekonomia Język przedmiotu: Język polski Rodzaj przedmiotu Praktyka zawodowa Moduł: M_6 Rok studiów /semestr: Studia pierwszego stopnia, II rok, semestr 4 Wymagania wstępne (tzw. sekwencyjny system zajęć i egzaminów): Wiedza z zakresu ekonomii na poziomie studenta drugiego roku studiów pierwszego stopnia. Liczba tygodni praktyki: 4 Formy zaliczenia przedmiotu: Zaliczenie na podstawie dziennika praktyk, pisemnego raportu z praktyk oraz rozmowy weryfikującej osiągnięcie efektów kształcenia. Punkty ECTS 2 Bilans nakładu pracy studenta: Konsultacje z opiekunem – 2 godziny Przygotowanie dokumentów - 5 godzin Zaliczenie praktyki i Raportu (w tym rozmowa weryfikująca) – 3 godziny Pobyt w miejscu odbywania praktyki: 4 tygodnie, 5 dni w tygodniu (pozostałe godziny aktywności studenta). Wskaźniki ilościowe: Nakład pracy studenta związany z zajęciami : wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela 5 godzin 0,2 ECTS o charakterze praktycznym (godziny odbywanych praktyk - min. 45 godzin) 1,8 ECTS |
Literatura: |
Należy wykorzystywać literaturę stosownie do zakresu merytorycznego analizowanych zagadnień oraz treści Raportu z praktyki. Podstawowe źródła stanowią specjalistyczne wydawnictwa zwarte oraz różnego rodzaju Raporty, Sprawozdania, Informatory, Bazy danych i inne opracowania zawierające dane pierwotne przetworzone w różnym stopniu. Niezbędnym źródłem informacji są bezpośrednie kontakty w miejscu odbywania praktyki, wywiady i rozmowy ze współpracownikami oraz interesariuszami zewnętrznymi, petentami, a także obserwacja funkcjonowania organizacji, jej kadry zarządzającej i pracowników. |
Efekty uczenia się: |
KOMPETENCJE: XPZA_K01 Ma świadomość poziomu swojej wiedzy wykorzystywanej do odbycia praktyk oraz rozumie potrzebę stałego uczenia się, ze względu na dynamikę procesów zachodzących w miejscu odbywania praktyki oraz procesów zewnętrznych oddziałujących na dane miejsce. E1_K01 XPZA_K02 Prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy o charakterze społeczno-gospodarczym związane z funkcjonowaniem w miejscu odbywania praktyki. E1_K02 XPZA_K03 Wykazuje postawę kreatywności, innowacyjności i przedsiębiorczości w podejmowanej aktywności społeczno-gospodarczej w miejscu odbywania praktyki E1_K04 |
Metody i kryteria oceniania: |
Prawidłowo wypełnione dokumenty stanowią podstawę do zaliczenia przedmiotu. O uzyskanej ocenie decyduje stopień zgodności wykonywanych działań z kierunkiem studiów oraz treści merytoryczne zawarte w raporcie z praktyki. Przeprowadzana jest rozmowa weryfikująca zgodność przebiegu praktyki z ramowym programem praktyk dla kierunku. Prowadzący zastrzega sobie możliwość weryfikacji przebiegu praktyk w następującej formie: kontakt telefoniczny lub kontakt bezpośredni z zakładowym opiekunem praktyk. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.