Uniwersytet w Białymstoku - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Logistyka w agrobiznesie

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0300-LS1-2YLAG
Kod Erasmus / ISCED: 14.301 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Logistyka w agrobiznesie
Jednostka: Wydział Ekonomii i Zarządzania
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe
specjalnościowe

Tryb prowadzenia przedmiotu:

w sali

Skrócony opis:

Zapoznanie studentów z istotą i rozwojem koncepcji agrobiznesu oraz znaczeniem otoczenia instytucjonalnego dla jego funkcjonowania. Wyrobienie u studenta umiejętności analizy związków i zależności pomiędzy poszczególnymi ogniwami agrobiznesu. Zapoznanie z logistyką procesów w sferze zaopatrzenia gospodarstw rolniczych i przemysłu przetwórczego, a także skupu, magazynowania i dystrybucji produktów żywnościowych oraz procesów odnoszących się do gospodarowania pozostałościami w rolnictwie.

Pełny opis:

tj. profil studiów, forma studiów, rodzaj przedmiotu, dziedzina i dyscyplina nauki, rok studiów/semestr, wymagania wstępne, liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć, metody dydaktyczne, punkty ECTS, bilans nakładu pracy studenta, wskaźniki ilościowe

Profil studiów: Ogólnoakademicki

Forma studiów:Stacjonarne

Rodzaj przedmiotu:specjalnościowe -specjalność: Logistyka handlu i usług

Rok studiów/semestr: rok 2/3 semestr

Wymagania wstępne:Podstawy logistyki

Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: Wykład-30 godz.

Metody dydaktyczne:

• Wykład- z wykorzystaniem prezentacji Power Point, angażujący słuchaczy do zadawania pytań w trakcie wykładu,

Punkty ECTS - 3

Bilans nakładu pracy studenta:

Udział w wykładach- 30

Przygotowanie do egzaminu - 25

Udział w konsultacjach - 20

Egzamin - 2

Razem 77

Wskaźniki ilościowe:

Nakład pracy studenta związany z zajęciami:

- wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela - 52 h- 2ECTS

- o charakterze praktycznym - 25 h-1 ECTS

Literatura:

Podstawowa:

Kapusta F., Agrobiznes, Wyd. Difin, 2012

Urban S.(red.), Agrobiznes i biobiznes. Teoria i praktyka, Wyd. UE we Wrocławiu, Wrocław 2014

Tracy M.: Polityka rolno-żywnościowa w gospodarce rynkowej, UW, Warszawa 1997

Górka-Warsewicz H., Świątkowska M., Krajewski K., Marketing żywności, Wyd. Oficyna a Wolters Kluwer business, Warszawa 2013

Czyżewski A., Sapa A., Mechanizm wymiany rolno - żywnościowej Polski z krajami UE, AE w Poznaniu, Poznań 2003

Uzupełniająca:

Skowronek Cz., Sarjusz-Wolski Z., Logistyka w przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa 2012

Bilitewski B., i in., Podręcznik gospodarowania odpadami. Teoria i praktyka, Wyd. Seidel Przywecki, Warszawa 2006

Wasilewski M., Ekonomiczno-organizacyjne uwarunkowania gospodarowania zapasami w przedsiębiorstwach rolniczych. Wydawnictwo SGGW. Warszawa. 2004

Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka, CH Beck, 2010

Szymanowski W., Łańcuchy i sieci dostaw żywności w Polsce i w wybranych krajach europejskich-ewolucja i i przykłady zastosowań technologii informacyjnych, Wyd. WSHiFM, Warszawa 2006

Efekty uczenia się:

WIEDZA

L1_W06 Student ma podstawową wiedzę o instytucjach i strukturach związanych z logistyką, więziach między nimi wstępujących i kierunkach ich ewolucji S1P_W02; S1P_W09

L1_W12 Student zna podstawowe osiągnięcia, trendy i kierunki rozwojowe logistyki S1P_W08; T1P_W05

UMIEJĘTNOŚCI

L1_U02 Student potrafi pozyskiwać, interpretować i wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną do analizowania konkretnych zjawisk zachodzących w sferze logistyki oraz ich uwarunkowań S1P_U02

L1_U06 Student posiada umiejętność praktycznego wykorzystania zdobytej wiedzy w pracy zawodowej w sferze logistyki S1P_U06

KOMPETENCJE SPOŁECZNE

L1_K01 Student ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę stałego uczenia się ze względu na dynamikę procesów gospodarczych S1P_U01;T1P_K01

L1_K07 Student potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności poprzez samokształcenie S1P_U06

Metody i kryteria oceniania:

Forma zaliczenia przedmiotu:

• egzamin pisemny (pytania otwarte i zamknięte),warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie 51% prawidłowych odpowiedzi na pytania.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.
ul. Świerkowa 20B, 15-328 Białystok tel: +48 85 745 70 00 (Centrala) https://uwb.edu.pl kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)