Logistyka w agrobiznesie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0300-LS1-2YLAG |
Kod Erasmus / ISCED: |
14.301
|
Nazwa przedmiotu: | Logistyka w agrobiznesie |
Jednostka: | Wydział Ekonomii i Zarządzania |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Tryb prowadzenia przedmiotu: | w sali |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z istotą i rozwojem koncepcji agrobiznesu oraz znaczeniem otoczenia instytucjonalnego dla jego funkcjonowania. Wyrobienie u studenta umiejętności analizy związków i zależności pomiędzy poszczególnymi ogniwami agrobiznesu. Zapoznanie z logistyką procesów w sferze zaopatrzenia gospodarstw rolniczych i przemysłu przetwórczego, a także skupu, magazynowania i dystrybucji produktów żywnościowych oraz procesów odnoszących się do gospodarowania pozostałościami w rolnictwie. |
Pełny opis: |
tj. profil studiów, forma studiów, rodzaj przedmiotu, dziedzina i dyscyplina nauki, rok studiów/semestr, wymagania wstępne, liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć, metody dydaktyczne, punkty ECTS, bilans nakładu pracy studenta, wskaźniki ilościowe Profil studiów: Ogólnoakademicki Forma studiów:Stacjonarne Rodzaj przedmiotu:specjalnościowe -specjalność: Logistyka handlu i usług Rok studiów/semestr: rok 2/3 semestr Wymagania wstępne:Podstawy logistyki Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: Wykład-30 godz. Metody dydaktyczne: • Wykład- z wykorzystaniem prezentacji Power Point, angażujący słuchaczy do zadawania pytań w trakcie wykładu, Punkty ECTS - 3 Bilans nakładu pracy studenta: Udział w wykładach- 30 Przygotowanie do egzaminu - 25 Udział w konsultacjach - 20 Egzamin - 2 Razem 77 Wskaźniki ilościowe: Nakład pracy studenta związany z zajęciami: - wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela - 52 h- 2ECTS - o charakterze praktycznym - 25 h-1 ECTS |
Literatura: |
Podstawowa: Kapusta F., Agrobiznes, Wyd. Difin, 2012 Urban S.(red.), Agrobiznes i biobiznes. Teoria i praktyka, Wyd. UE we Wrocławiu, Wrocław 2014 Tracy M.: Polityka rolno-żywnościowa w gospodarce rynkowej, UW, Warszawa 1997 Górka-Warsewicz H., Świątkowska M., Krajewski K., Marketing żywności, Wyd. Oficyna a Wolters Kluwer business, Warszawa 2013 Czyżewski A., Sapa A., Mechanizm wymiany rolno - żywnościowej Polski z krajami UE, AE w Poznaniu, Poznań 2003 Uzupełniająca: Skowronek Cz., Sarjusz-Wolski Z., Logistyka w przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa 2012 Bilitewski B., i in., Podręcznik gospodarowania odpadami. Teoria i praktyka, Wyd. Seidel Przywecki, Warszawa 2006 Wasilewski M., Ekonomiczno-organizacyjne uwarunkowania gospodarowania zapasami w przedsiębiorstwach rolniczych. Wydawnictwo SGGW. Warszawa. 2004 Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka, CH Beck, 2010 Szymanowski W., Łańcuchy i sieci dostaw żywności w Polsce i w wybranych krajach europejskich-ewolucja i i przykłady zastosowań technologii informacyjnych, Wyd. WSHiFM, Warszawa 2006 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA L1_W06 Student ma podstawową wiedzę o instytucjach i strukturach związanych z logistyką, więziach między nimi wstępujących i kierunkach ich ewolucji S1P_W02; S1P_W09 L1_W12 Student zna podstawowe osiągnięcia, trendy i kierunki rozwojowe logistyki S1P_W08; T1P_W05 UMIEJĘTNOŚCI L1_U02 Student potrafi pozyskiwać, interpretować i wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną do analizowania konkretnych zjawisk zachodzących w sferze logistyki oraz ich uwarunkowań S1P_U02 L1_U06 Student posiada umiejętność praktycznego wykorzystania zdobytej wiedzy w pracy zawodowej w sferze logistyki S1P_U06 KOMPETENCJE SPOŁECZNE L1_K01 Student ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę stałego uczenia się ze względu na dynamikę procesów gospodarczych S1P_U01;T1P_K01 L1_K07 Student potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności poprzez samokształcenie S1P_U06 |
Metody i kryteria oceniania: |
Forma zaliczenia przedmiotu: • egzamin pisemny (pytania otwarte i zamknięte),warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie 51% prawidłowych odpowiedzi na pytania. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.