Zarządzanie przedsiębiorstwem handlowym
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0300-ZS1-2SZPH |
Kod Erasmus / ISCED: |
14.301
|
Nazwa przedmiotu: | Zarządzanie przedsiębiorstwem handlowym |
Jednostka: | Wydział Ekonomii i Zarządzania |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | specjalnościowe |
Założenia (opisowo): | Uzyskanie wiedzy na temat istoty i cech przedsiębiorstwa handlowego, poznanie zasad funkcjonowania przedsiębiorstwa handlowego. Zrozumienie mechanizmu przemian strukturalnych w handlu. |
Skrócony opis: |
Od strony teoretycznej student poznaje podstawowe zagadnienia dotyczące zasad funkcjonowania przedsiębiorstwa handlowego. Poznaje funkcje przedsiębiorstwa handlowego, specyfikę zarządzania zasobami, a także bazą materialno-techniczną. Realizowane studia przypadków pozwalają zastosować zdobytą wiedzę do rozwiązywania konkretnych problemów związanych z funkcjonowaniem przedsiębiorstwa handlowego. |
Pełny opis: |
Profil studiów: Ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: Przedmiot specjalnościowy Moduł M_5 Dziedzina nauki: Nauki ekonomiczne, dyscyplina: nauki o zarządzaniu Rok studiów/semestr: Studia pierwszego stopnia, II rok, 3 semestr Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: Wykład 30h, ćwiczenia 30h Metody dydaktyczne: Wykład tradycyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych i wykorzystaniem połączenia internetowego. Forma wykładowa uwzględnia aktywność słuchaczy poprzez zadawanie pytań i udziału w moderowanych krótkich dyskusjach tematycznych. Ćwiczenia polegają na omawianiu case studies oraz wykonywaniu zadań grupowych dotyczących wyznaczonych projektów. Formą zaliczenia przedmiotu jest zdany egzamin pisemny w formie opisowej. Formą zaliczenia ćwiczeń jest zaangażowanie i aktywność podczas zajęć oraz zrealizowany i zaprezentowany projekt grupowy. Punkty ECTS 4 Bilans nakładu pracy studenta: - udział w wykładach 30 godz. - udział w ćwiczeniach 30 godz. - udział w konsultacjach 4 godz. - studia lliteraturowe 21 godz. - przygotowanie się do ćwiczeń 15 godz. Wskaźniki ilościowe Nakład pracy studenta związany z zajęciami: - wymagający bezpośredniego udziału nauczyciela: liczba godzin: 64, punkty ECTS 2,56 - o charakterze praktycznym, liczba godzin: 30, punkty ECTS 1,2 |
Literatura: |
Literatura podstawowa: Domański T., Strategie rozwoju handlu, PWE, Warszawa 2005 Sławińska M., Przedsiębiorstwo handlowe. Ekonomika-Zarządzanie-Procesy, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu,Poznań,2013 Sławińska M., Zarządzanie przedsiębiorstwem handlowym, PWE, Warszawa 2002, Sławińska M. ,Mikołajczyk J. [red.]: Zarządzanie przedsiębiorstwem handlowym: zadania i studia przypadków, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Poznań 2003. Sławińska M., Modele biznesu w handlu detalicznym, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Poznań 2010. Literatura uzupełniająca: Domański T., Strategie marketingowe dużych sieci handlowych. PWN, Warszawa-Łódź 2001, Sobczyk G. (red),Zarządzanie sprzedażą w przedsiębiorstwie handlowym i usługowym,PWE,Warszawa,2010. Szumilak J., [red.]: Handel detaliczny. Funkcjonowanie i kierunki rozwoju, Oficyna Ekonomiczna, Kraków 2004 |
Efekty uczenia się: |
SZPH_W01 Ma wiedzę w zakresie funkcjonowania przedsiębiorstwa handlowego i więziach łączących je z kontrahentami i partnerami - Z1_WO5 SZPH_W02 Posiada wiedzę o zasadach funkcjonowania przedsiębiorstwa handlowego, procesach zachodzących zmian w ich strukturach oraz czynnikach determinujących przyczyny, przebieg, skalę i konsekwencje tych zmian - Z1_WO9 SZPH_U01 Wykorzystuje zdobytą wiedzę do analizy i rozstrzygania problemów związanych z funkcjonowaniem przedsiębiorstwa handlowego - Z1_U05 SZPH_U02 Potrafi prawidłowo analizować i interpretować zjawiska społeczne zachodzące w przedsiębiorstwie handlowym - Z1_U06 SZPH_K01 Potrafi współpracować w grupie przy realizacji projektów - Z1_K02 SZPH_K02 1Potrafi samodzielnie uzupełniać i doskonalić zdobytą wiedzę i umiejętności - Z1_K06 |
Metody i kryteria oceniania: |
Warunkiem dopuszczenia do egzaminu jest zaliczenie ćwiczeń. Egzamin odbywa się w formie sprawdzianu pisemnego. Skala ocen: a) 91 – 100% bardzo dobry (5.0), b) 81 – 90% plus dobry (4.5), c) 71 – 80% dobry (4.0), d) 61 – 70% plus dostateczny (3.5), e) 51 – 60% dostateczny (3.0). Możliwa jest jedna nieusprawiedliwiona nieobecność na ćwiczeniach. Zaliczenie nadwyżkowych nieobecności odbywa się na konsultacjach, student odpowiada na pytania dotyczące tematu zajęć, na których był nieobecny. Przy ponad 50% nieobecności na zajęciach student nie jest dopuszczony do zaliczenia ćwiczeń. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.