Biznesplan
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0300-ZS1-2XBIP |
Kod Erasmus / ISCED: |
10.002
|
Nazwa przedmiotu: | Biznesplan |
Jednostka: | Wydział Ekonomii i Zarządzania |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe specjalnościowe |
Założenia (opisowo): | Celem zajęć jest zapoznanie studentów z problematyką sporządzania planów przedsięwzięć gospodarczych. Studenci powinni posiąść umiejętność analizy otoczenia pod względem możliwości prowadzenia działalności gospodarczej, zagrożeń jakie mogą mieć miejsce oraz umieć sporządzić i przeanalizować projekt przedsięwzięcia od strony finansowej. Na podstawie tej wiedzy zostaną w grupach sporządzone projekty przedsięwzięć, które po zaprezentowaniu będą podstawą do oceny z części ćwiczeniowej. |
Skrócony opis: |
Student ma za zadanie nauczyć się sporządzać biznes plan i rozumieć jego istotę. Studenci powinni posiąść umiejętność analizy otoczenia pod względem możliwości prowadzenia działalności gospodarczej, zagrożeń jakie mogą mieć miejsce oraz umieć sporządzić i przeanalizować projekt przedsięwzięcia od strony finansowej. Na podstawie tej wiedzy zostaną w grupach sporządzone projekty przedsięwzięć, które po zaprezentowaniu będą podstawą do oceny. |
Pełny opis: |
Profil studiów: Ogólnoakademicki Forma studiów: Stacjonarne Dziedzina i dyscyplina nauki: Nauki ekonomiczne, nauki o zarządzaniu Rok studiów/semestr: Studia pierwszego stopnia, rok drugi, semestr trzeci Wymagania wstępne: ekonomia, zarządzanie Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: Wykład 15 godzin, ćwiczenia 30 godzin Metody dydaktyczne: Wykład tradycyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych z elementami dyskusji, na ćwiczeniach studium przypadku, dyskusja, przygotowanie prac pisemnych w postaci biznes planu według zadanego wzorca, prezentacje własnych pomysłów biznesowych przed grupą Punkty ECTS: 4 Bilans nakładu pracy studenta: Łączna liczba godzin 115 Udział w wykładach 15 Samodzielnie studiowanie 20 Przygotowanie do egzaminu i udział w egzaminie 5 Przygotowanie prac domowych 30 Udział w ćwiczeniach 30 Udział w konsultacjach 10 Przygotowanie i udział w dyskusji 5 Wskaźniki ilościowe: Wymagające bezpośredniego udziału nauczyciela: liczba godzin 55 pkt. ECTS 2 o charakterze praktycznym: liczba godzin 60 pkt. ECTS 2 |
Literatura: |
LITERATURA OBOWIĄZKOWA: 1. K. Opolski, K. Waśniewski, Biznes plan: jak go budować i analizować?. Wydawnictwo CeDeWu 2014. 2. C. Barrow, P. Barrow, R. Brown, Biznesplan w małej firmie. Wydawnictwo Helion 2009. LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA: 1. J. Skrzypek, Biznes plan: model najlepszych praktyk, Wydawnictwo Poltext, 2012. 2. Tokarski, M. Tokarski, J. Wójcik, Biznesplan w praktyce. Wydawnictwo CeDeWu, 2014. 3. Tokarski, M. Tokarski, J. Wójcik, Jak solidnie przygotować profesjonalny biznesplan? Wydawnictwo CeDeWu, 2007. |
Efekty uczenia się: |
Efekty kształcenia WIEDZA 2BIP_W01 Student zna standardowe metody matematyczne, statystyczne i narzędzia informatyczne niezbędne do gromadzenia analizy i prezentacji danych ekonomicznych w postaci biznes planu Z1_W07 2BIP_W02 Student ma wiedzę o normach i regułach determinujących działanie podmiotów gospodarczych niezbędną do sporządzania biznes planów Z1_W08 2BIP-W03 Posiada wiedzę o zasadach funkcjonowania organizacji oraz procesach zmian zachodzących w ich strukturach oraz czynnikach determinujących przyczyny, przebieg, skale i konsekwencje tych zmian Z1_W09 2BIP_W04 Student zna zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości. Z1_W12 UMIEJĘTNOŚCI 2BIP_U01 Student potrafi prawidłowo analizować i interpretować przyczyny i przebieg procesów i zjawisk gospodarczych determinujących funkcjonowanie podmiotów gospodarczych. Z1_U01 2BIP_U02 Student potrafi pozyskiwać dane do analizowania i prognozowania procesów i zjawisk społecznych determinujących funkcjonowanie podmiotów gospodarczych. Z1_U02 2BIP- U03 Wykorzystuje zdobytą wiedzę z zakresu nauk o zarządzaniu i dziedzin komplementarnych do analizy i rozstrzygania konkretnych problemów, proponując odpowiednie ich rozwiązania Z1_U05 2BIP-U04 Potrafi prawidłowo analizować i interpretować zjawiska społeczne zachodzące w organizacji i jej otoczeniu Z1_U06 2BIP_U05 Student potrafi prawidłowo analizować i interpretować zjawiska społeczne zachodzące w gospodarce. Z1_U06 2BIP_U06 Student potrafi przygotować biznes plan i prezentację multimedialną prezentująca podstawowe obszary planowanego przedsięwzięcia. Z1_U07 2BIP_U07 Student potrafi zaprezentować w formie ustnej założenia biznes planu. Z1_U08 KOMPETENCJE SPOŁECZNE 2BIP_K01 Student ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę stałego uczenia się. Z1_K01 2BIP_K02 Student potrafi pracować w grupie realizującej biznes plan. Z1_K02 2BIP-K03 Potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji zadań własnych i zespołu Z1_K03 2BIP-K04 Prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z aktywnością w otoczeniu społeczno-gospodarczym i wykonywaniem zawodu Z1_K04 2BIP-K05 Student jest przygotowany do udziału w opracowywaniu projektów społecznych uwzględniając aspekty prawne i ekonomiczne Z1_K05 2BIP_K06 Student wykazuje postawę kreatywności i przedsiębiorczości w tworzeniu pomysłu na biznes i weryfikowaniu tego pomysłu w postaci biznes planu. Z1_K07 Efekty są weryfikowane w trakcie egzaminu ustnego oraz poprzez sporządzenie biznes planu i jego zaprezentowanie. |
Metody i kryteria oceniania: |
Do egzaminu dopuszczeni zostają studenci którzy zaliczyli część ćwiczeniową na ocenę pozytywną. Egzamin końcowy w formie pisemnej. Zaliczenie ćwiczeń jest składową kilku elementów: aktywność na ćwiczeniach i konsultacjach, prezentacja pomysłu biznesowego przed grupą, wersja papierowa biznes planu według zadanego wzorca. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.