Zarządzanie innowacjami
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0300-ZS1-2XZIN |
Kod Erasmus / ISCED: |
10.002
|
Nazwa przedmiotu: | Zarządzanie innowacjami |
Jednostka: | Wydział Ekonomii i Zarządzania |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | specjalnościowe |
Założenia (opisowo): | Podstawowym celem zajęć z przedmioty Zarządzanie innowacjami jest przedstawienie studentom aspektu innowacji i innowacyjności w odniesieniu do panującej sytuacji społeczno-gospodarczej. Ważną kwestię odgrywają także czynniki warunkujące potencjał innowacyjny gospodarek, jak i funkcjonujących nich podmiotów gospodarczych, co determinuje ich pozycję konkurencyjną |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zaprezentowanie studentom istoty i roli innowacji w rozwoju gospodarek i funkcjonujących w ich ramach podmiotów gospodarczych. Przedmiot obejmuje zagadnienia w zakresie organizacji i zarządzania innowacjami zarówno w ujęciu mikro- i makroekonomicznym. |
Pełny opis: |
profil: ogólnoakademicki forma: stacjonarne rodzaj przedmiotu: 0300-ZS1-2XZIN, MODUŁ 5 Przedmiot specjalnościowy - Zarządzanie przedsiębiorstwem dziedzina: nauki ekonomiczne dyscyplina: zarządzanie rok 2, semestr 3 wymagania wstępne: znajomość aspektów ekonomicznych i podstaw zarządzania liczba godzin: 30 metody dydaktyczne: wykład (wykład konwersatoryjny, prezentacje multimedialne), połączony z dyskusją, mająca doprowadzić do konkretnych wniosków punkty ECTS: 3 bilans nakładu pracy studenta: - udział w wykładach - 30 h - przygotowanie do wykładów - 10 - przygotowanie do egzaminu - 28 - egzamin - 2 h - konsultacje - 5 h Wskaźniki ilościowe: Nakład pracy studenta związany z zajęciami: - Wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: (1,48 ECTS) • udział w wykładach 30 h • obecność na egzaminie 2 h • udział w konsultacjach 5 h - o charakterze praktycznym: (1,52 ECTS) • przygotowanie do wykładów - 10h • przygotowanie do egzaminu - 28 h |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Janasz W., „Innowacje w zrównoważonym rozwoju organizacji”, Difin, Warszawa 2011. 2. Duraj J., „Przedsiębiorczość i innowacyjność”, Difin, Warszawa 2010. 3. Prystrom J., „Innowacje w procesie rozwoju gospodarczego. Istota i uwarunkowania. Podręcznik akademicki”, Difin, Warszawa 2012. Literatura uzupełniająca: 1. Fagerberg J., Mowery D. C., Nelson R. R., The Oxford Handbook of Innovation, Oxford University Press, New York 2005. 2. Baruk J., „Innowacje czynnikiem efektywnego rozwoju przedsiębiorstwa (aspekty ekonomiczno – organizacyjne), Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie – Skłodowskiej, Lublin 1992. 3. Janasz W., „Determinanty działalności innowacyjnej przedsiębiorstw”, PWE, Warszawa 2007. 4. Stawasz E., „Innowacje a mała firma”, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 1999. |
Efekty uczenia się: |
ZIN1_W03 - ma wiedzę odnośnie powstawania, funkcjonowania, przekształcania i rozwoju organizacji gospodarczych we współczesnych realiach społeczno-gospodarczych, determinowanych przez aspekty innowacyjne -Z1_W03 (weryfikacja - egzamin) ZIN_W04 - posiada wiedze o rodzajach relacji między organizacjami w skali krajowej, międzynarodowej, międzykulturowej w odniesieniu do możliwości jakie daje umiejętne zarządzanie aktywnością innowacyjną - Z1_W04 (weryfikacja - egzamin) ZIN1_W09 - posiada wiedzę o zasadach funkcjonowania organizacji i procesach zmian zachodzących w ich strukturach oraz czynnikach determinujących przyczyny, przebieg, skale i konsekwencje tych zmian, w odniesieniu do siły i zasięgu oddziaływania innowacji - Z1_W09 (weryfikacja - egzamin) |
Metody i kryteria oceniania: |
Studenci są oceniani na podstawie egzaminu pisemnego o pytaniach mieszanych. Na wyjątkową prośbę studenta/ki, dopuszczalne jest przeprowadzenie egzaminu ustnego. Na ocenę końcową składa się wynik egzaminu i ewentualna aktywność podczas wykładów ocena dostateczna (3) – 51-60% ocena dostateczna plus (3+) – 61-74% ocena dobra (4) – 75-84% ocena dobra plus (4+) – 85-94% ocena bardzo dobra (5) – 95-100%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.