Zarządzanie produkcją
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0300-ZS1-3XZAP |
Kod Erasmus / ISCED: |
10.002
|
Nazwa przedmiotu: | Zarządzanie produkcją |
Jednostka: | Wydział Ekonomii i Zarządzania |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | specjalnościowe |
Wymagania (lista przedmiotów): | Podstawy zarządzania 0300-ZS1-1PZA |
Założenia (lista przedmiotów): | Nauka o organizacji 0300-ZS1-1NAO |
Założenia (opisowo): | Student powinien mieć ogólną wiedzę o zarządzaniu przedsiębiorstwem, o podstawowych funkcjach zarządzania organizacją oraz o zarządzaniu jakością |
Tryb prowadzenia przedmiotu: | w sali |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy o procesach zarządzania produkcją w przedsiębiorstwach. Kurs przedstawia charakterystykę procesów zarządzania produkcją we współczesnych organizacjach. Koncentruje się w szczególności na następujących grupach zagadnień: organizacyjny i techniczny potencjał produkcji, organizacja procesu produkcyjnego, przygotowanie nowej produkcji oraz nowoczesne koncepcje i metody organizacji i zarządzania produkcją. |
Pełny opis: |
Profil studiów Ogólnoakademicki Forma studiów Stacjonarne Rodzaj przedmiotu M5 - Przedmiot specjalnościowy Dziedzina i dyscyplina nauki Dziedzina: nauki ekonomiczne Dyscyplina: nauki o zarządzaniu Rok studiów /semestr III rok/ piąty semestr Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: 30 godzin wykładu i 15 godzin ćwiczeń Punkty ECTS: 4 Metody dydaktyczne: - wykład tradycyjny prowadzony z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, angażujący słuchaczy do zadawania pytań w trakcie wykładu, - analiza studiów przypadków, rozwiązywanie zadań, zadania grupowe - referaty studentów Punkty ECTS 4 Bilans nakładu pracy studenta Udział w wykładach – 30 godz. Udział w ćwiczeniach – 15 godz. Przygotowanie do ćwiczeń – 10 godz. Przygotowanie prezentacji/referatu - 10 Konsultacje –3 godz. Przygotowanie do egzaminu – 30 godz. Udział w egzaminie –2 godz. Łączny nakład pracy studenta: 100 godz. Wskaźniki ilościowe Nakład pracy studenta związany z zajęciami : wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 50 godz.- 2,0 ECTS o charakterze praktycznym: 10 godz. - 0,4 ECTS |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1.E. Pająk, M. Klimkiewicz, A. Kosieradzka Zarządzanie produkcją i usługami, PWE, Warszawa 2014. 2.I.Durlik, Inżynieria zarządzania: strategia i projektowanie systemów produkcyjnych, Wydawnictwo Placet, Warszawa 2004. 3.A.Muhlemann, J.Oakland, K.Lockyer, Zarządzanie. Produkcja i usługi, PWN, Warszawa 2001, 4.D. Waters, Zarządzanie operacyjne. Towary i usługi, PWN, Warszawa 2001. 5. Organizacja i sterowanie produkcją. Projektowanie systemów produkcyjnych i procesów sterowania produkcją, praca zbiorowa pod red. M. Brzezińskiego, Agencja Wydawnicza Placet, Warszawa 2002. Literatura dodatkowa: 1. B.Liwowski, R. Kozłowski, Podstawowe zagadnienia zarządzania produkcją, Oficyna Ekonomiczna, Kraków 2006. 2.E.Pająk, Zarządzanie produkcją. Produkt, technologia, organizacja, PWN, Warszawa 2009. |
Efekty uczenia się: |
3XZAP_W01 ma wiedzę na temat wykorzystania zasobów ludzkich w procesie produkcji i ich wpływu na wydajność przedsiębiorstwa (Z1_W05) 3XZAP_W02 posiada wiedzę o zasadach organizowania działalności produkcyjnej w przedsiębiorstwie (Z1_W09) 3XZAP_W03 posiada wiedzę o przebiegu procesu produkcyjnego i podstawowych problemach w ramach każdego etapu tego procesu (Z1_W09) 3XZAP_U01 wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozwiązywania zadań związanych z procesem produkcyjnym (Z1_U05) 3XZAP_U02 potrafi prawidłowo analizować i interpretować zjawiska występujące w procesie produkcji (Z1_U06) 3XZAP_U03 potrafi przygotować prace pisemne z zakresu zarządzania produkcją (Z1_U07) 3XZAP_K01 potrafi pracować w grupie (Z1_K02) |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład kończy się egzaminem pisemnym. Aby uzyskać ocenę dostateczna należy zdobyć 50% punktów możliwych do zdobycia. Aby przystąpić do egzaminu należy zdobyć zaliczenie z ćwiczeń. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.