Przedsiębiorczość w warunkach globalizacji A
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 310-CS2-2HUMI-1 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Przedsiębiorczość w warunkach globalizacji A |
Jednostka: | Wydział Chemii |
Grupy: |
2L stac. II stopnia studia chemiczne-przedm.humanistyczne |
Strona przedmiotu: | http://www.seipa.edu.pl/index.php/ida/881/ |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | humanizujące |
Założenia (opisowo): | Zapoznanie się z podstawami przedsiębiorczości w warunkach globalizacji. Sposobami planowania i realizacji przedsięwzięć globalnych. Podstawy planowania biznesowego. |
Tryb prowadzenia przedmiotu: | mieszany: w sali i zdalnie |
Skrócony opis: |
Zapoznanie się z podstawami przedsiębiorczości w warunkach globalizacji, sposobami planowania i realizacji przedsięwzięć globalnych. Poruszane zagadnienia: Podstawy planowania biznesowego. Istota przedsiębiorczości. Oblicza przedsiębiorczości. Pomiar aktywności przedsiębiorczej – porównania międzynarodowe. Przedsiębiorczość a zatrudnienie. Przedsiębiorczość a innowacje. Międzynarodowy wymiar przedsiębiorczości. Czy i jak wspierać przedsiębiorczość? |
Pełny opis: |
profil studiów: ogólnoakademicki forma studiów: stacjonarne rodzaj przedmiotu: humanizujący dziedzina i dyscyplina nauki: nauki humanistyczne rok studiów/semestr: chemia II st. 2-rok liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: ćwiczenia (30 godz.). metody dydaktyczne: warsztaty grupowe, wywiady, ćwiczenia punkty ECTS: 2 bilans nakładu pracy studenta: Wskaźniki ilościowe: (Godziny/ECTS) Całkowity nakład pracy studenta związany z zajęciami : (50,0 / 2,0) 1) wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: (33,8 / 1,4) 2) o charakterze praktycznym: (35,0 / 1,4) Bilans nakładu pracy studenta: Ogólny nakład pracy studenta: (50,0 / 2,0) udział w wykładach: (15,0 / 0,6) udział w zajęciach poza wykładowych: (15,0 / 0,6) przygotowanie się do zajęć/zaliczeń/egzaminów (praca własna studenta): (16,3 / 0,7) udział w konsultacjach, zaliczeniach, egzaminach: (3,8 / 0,2) |
Literatura: |
1. Przedmiot realizowany jest z wykorzystaniem platformy e-learningowej Sieci Edukacyjnej Innowacyjnej Przedsiębiorczości Akademickiej która zawiera materiały filmowe oraz pliki z literaturą podstawową i uzupełniającą. 2. J. Cieślik, „Przedsiębiorczość w warunkach globalizacji” Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Wyd. 2, 2008. ISBN 978-83-61408-61-1 3. www.seipa.edu.pl; www.cieslik.edu.pl |
Efekty uczenia się: |
Rozumie aspekty prawnej etyczne związane w ochroną władności intelektualnej, przemysłowej i prawa autorskiego oraz konieczności zarządzania zasobami własności intelektualnej. K_W08 Zna ogólne zasady tworzenia indywidualnych forma przedsiębiorczości wykorzystującej wiedzę z zakresu chemii. K_W09 Potrafi określić kierunki własnego samokształcenia K_U06 Myśli i działa w sposób przedsiębiorczy. K_K07 |
Metody i kryteria oceniania: |
Metody nauczania: Ćwiczenia 30 godzin - warsztaty grupowe, przygotowanie eseju i prezentacji na temat wybranego typu przedsiębiorczości. Forma zaliczenia przedmiotu: - Zaliczenie na podstawie obecności na wykładach oraz oceny punktowej eseju i prezentacji. |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Wałejko | |
Prowadzący grup: | Piotr Wałejko | |
Strona przedmiotu: | http://www.seipa.edu.pl/index.php/ida/881/ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywne |
|
Tryb prowadzenia przedmiotu: | mieszany: w sali i zdalnie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.