Uniwersytet w Białymstoku - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Autentykacja produktów

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 310-KS2-1APR
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Autentykacja produktów
Jednostka: Wydział Chemii
Grupy: 2L stac. II stopnia studia chemi kryminalistycznej i sądowej -przedm.obowiązkowe
I rok II stopień Chemia Kryminalistyczna i Sądowa sem zimowy
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Tryb prowadzenia przedmiotu:

mieszany: w sali i zdalnie

Skrócony opis:

Zapoznanie studenta z zjawiskiem podrabianiem towarów, regulacjami prawnymi i organizacyjnymi organów państwowych oraz metodami i procedurami stosowanymi współcześnie w badaniach autentyczności produktów.

Pełny opis:

profil studiów: ogólnoakademicki,

studia stacjonarne, II stopień I rok,

dziedzina: nauki ścisłe i przyrodnicze, dyscyplina - nauki chemiczne

przedmiot składa się z dwóch komponentów:wykład 30h, laboratorium 15h,

Za zaliczenie przedmiotu student uzyskuje 3 punkty ECTS.

wymagający bezpośredniego udzialu nauczyciela 2 ECTS;

związane z prowadzoną w uczelni działalnością naukową - 1,5 ECTS.

Literatura:

Stanisław Kowalczyk, Prawo czystej żywności – Od kodeksu Hammurabiego do Codex Alimentarius, Oficyna Wydawnicza SGH 2017

Food authentication : management, analysis and regulation, ed. Constantinos A. Georgiou, John Wiley & Sons, 2017. |

Food Forensics Stable Isotopes as a Guide to Authenticity and Origin, Editors James Francis Carter, CRC Press, 2017 by Taylor & Francis Group, LLC

Infrared spectroscopy for food quality analysis and control, ed. Da-Wen Sun, 2009, Elsevier

Riccardo Flamini, PietroTraldi, Mass spectrometry in grape and wine chemistry, 2010 by John Wiley & Sons, Inc.

Maria Śmiechowska, Zapewnienie autentyczności i wiarygodności produktom regionalnym i tradycyjnym, stowarzyszenie ekonomistów rolnictwa i agrobiznesu, Roczniki Naukowe, tom XVI, zeszyt 3

Mirosław Różycki, Ewa Chmurzyńska, Ewa Bilska-Zając, Jacek Karamon, Tomasz Cencek, Identyfikacja gatunkowości mięsa, podstawy prawne oraz przegląd metod badań, Życie Weterynaryjne, 2016 91(8)

Publikacje on line:

mgr farm. Magdalena Młynarek, Zjawiska patologiczne na rynku farmaceutycznym, Instytut Wymiaru Sprawiedliwości, Prawo karne i kryminologia, Warszawa 2019, https://iws.gov.pl/wp-content/uploads/2020/03/IWS_M%C5%82ynarek-M._Zjawiska-patologiczne-na-rynku-farmaceutycznym.pdf

Serwisy „on line”

Narodowy Instytut Leków, https://www.nil.gov.pl/

Główny Inspektorat Farmaceutyczny, https://www.gov.pl/web/gif/sfalszowane-produkty-lecznicze

Główny Inspektorat Sanitarny, https://www.gov.pl/web/gis/zywnosc-i-woda

Portal Food Fakty, https://foodfakty.pl/

Urząd Patentowy RP, https://uprp.gov.pl/pl/publikacje/publikacje-bezplatne

Efekty uczenia się:

Wykłada:

Wiedza:

P7S_WG5- objaśnia teoretyczne podstawy działania aparatury pomiarowej i cykl życia urządzeń, stosowanych w obrębie studiowanego kierunku oraz zna zasady bezpiecznej pracy i obsługi aparatury badawczej w stopniu pozwalającym na samodzielną pracę ;

P7S_WG6 - prezentuje wiedzę z metod niezbędnych do określenia autentyczności produktów ze względu na ich skład chemiczny;

P7S_WK3 - zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; zna wymogi i procedury Polskiego i Europejskich Urzędów Patentowych

Umiejętności:

P7S_UW4 - potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę do formułowania i testowania hipotez związanych z nietypowymi problemami badawczymi w zakresie studiowanego kierunku;

Kompetencje społeczne::

P7S_KK2 - est gotów do przekazywania społeczeństwu informacji o osiągnięciach nauki i innych aspektach działalności absolwenta studiowanego kierunku i potrafi przekazać takie informacje w sposób powszechnie zrozumiały, także w języku obcym.

Laboratorium

.Wiedza:

P7S_WG1 W pogłębionym stopniu wyjaśnia fakty, obiekty i zjawiska obejmujące zaawansowaną wiedzę, z zakresie chemii kryminalistycznej i sądowej, przydatną do formułowania i rozwiązywania złożonych zadań z zakresu studiowanego kierunku,

P7S_WG4 - Wykazuje zrozumienie technik i metod niezbędnych do rozwiązania złożonych problemów, pomiarów oraz interpretacji wyników w zakresie studiowanego kierunku.

P7S_WG6 - prezentuje wiedzę z metod niezbędnych do określenia autentyczności produktów ze względu na ich skład chemiczny,

P7S_WG7 - wyjaśnia podstawowe metody analizy instrumentalnej związków nieorganicznych i organicznych, zna techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu złożonych problemów analitycznych z zakresu studiowanego kierunku,

Umiejętności:

P7S_UW1 -

potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, także w języku angielskim; integrować uzyskane informacje oraz dokonywać ich interpretacji i krytycznej oceny, oraz formułować wnioski.

P7S_UW5 - potrafi dokonać oceny, krytycznej analizy, syntezy oraz twórczej interpretacji uzyskanych wyników i stosowanych metod analitycznych wykorzystując najnowsze osiągnięcia nauki .

P7S_UW7 - potrafi projektować nowoczesny proces badawczy lub pomiarowy, opracowując do tego celu metody analityczne.

P7S_UK1 - potrafi pozyskiwać informacje z literatury, także w języku angielskim; oraz komunikować się na tematy specjalistyczne z różnymi kręgami odbiorców.

Kompetencje społeczne:

P7S_KR3 - jest gotów do rozwijania dorobku zawodu i podtrzymywania etosu zawodu.

P7S_KO2 - jest gotów do przyjmowania odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania, związaną z pracą zespołową.

Metody i kryteria oceniania:

przedmiot zakończony jest egzaminem. na ocenę końcowa składa się ocena z Laboratorium (udział 20%) oraz testu egzaminacyjnego z Wykładu (udział 80% w ocenie końcowej z przedmiotu.

bdb: 91-100%

db+: 81-90%

db: 71-80%

dst+: 61-70%

dst: 51-60%

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/24" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Eligiusz Dubis
Prowadzący grup: Eligiusz Dubis, Artur Kundzicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Tryb prowadzenia przedmiotu:

mieszany: w sali i zdalnie

Skrócony opis:

Zapoznanie studenta z zjawiskiem podrabianiem towarów, regulacjami prawnymi i organizacyjnymi organów państwowych oraz metodami i procedurami stosowanymi współcześnie w badaniach autentyczności produktów.

Pełny opis:

Znaczenie uwierzytelniania produktów w warunkach globalnej gospodarki rynkowej. Przegląd zafałszowania i podrabiania poszczególnych grup towarowych od towarów przemysłowych po produkty żywnościowe, środki farmaceutyczne, suplementy diety i środki ochrony roślin. Środki zabezpieczające przed podrabianiem podejmowane przez producentów towarów. Znaczenie i założenia programu Brand Protection.

Przedstawienie zasad i regulacji prawnej ochrony wartości intelektualnej w walce z podrabianiem towarów. Omówienie podstawowych przepisów prawnych w tym zakresie oraz zapoznanie się z systemem rejestracji znaków towarowych i patentów na poziomie krajowych, regionalnym i światowym, w tym zapoznanie się z dostępnymi bazami danych i podstawami z ich korzystania.

Metody stosowane w celu weryfikacji pochodzenia i autentyczności produktów oraz weryfikacji procesów wytwarzania. Podział i podstawy poszczególnych metod badawczych zarówno fizycznych, chemicznych i biochemicznych. Przykłady badań z poszczególnych grup towarowych. Badania i metody znormalizowane oraz metody badawcze jako wyznacznik autentyczności i jakości stosowanych produktów.

Literatura:

Stanisław Kowalczyk, Prawo czystej żywności – Od kodeksu Hammurabiego do Codex Alimentarius, Oficyna Wydawnicza SGH 2017

Food authentication : management, analysis and regulation, ed. Constantinos A. Georgiou, John Wiley & Sons, 2017. |

Food Forensics Stable Isotopes as a Guide to Authenticity and Origin, Editors James Francis Carter, CRC Press, 2017 by Taylor & Francis Group, LLC

Infrared spectroscopy for food quality analysis and control, ed. Da-Wen Sun, 2009, Elsevier

Riccardo Flamini, PietroTraldi, Mass spectrometry in grape and wine chemistry, 2010 by John Wiley & Sons, Inc.

Maria Śmiechowska, Zapewnienie autentyczności i wiarygodności produktom regionalnym i tradycyjnym, stowarzyszenie ekonomistów rolnictwa i agrobiznesu, Roczniki Naukowe, tom XVI, zeszyt 3

Mirosław Różycki, Ewa Chmurzyńska, Ewa Bilska-Zając, Jacek Karamon, Tomasz Cencek, Identyfikacja gatunkowości mięsa, podstawy prawne oraz przegląd metod badań, Życie Weterynaryjne, 2016 91(8)

Publikacje on line:

mgr farm. Magdalena Młynarek, Zjawiska patologiczne na rynku farmaceutycznym, Instytut Wymiaru Sprawiedliwości, Prawo karne i kryminologia, Warszawa 2019, https://iws.gov.pl/wp-content/uploads/2020/03/IWS_M%C5%82ynarek-M._Zjawiska-patologiczne-na-rynku-farmaceutycznym.pdf

Serwisy „on line”

Narodowy Instytut Leków, https://www.nil.gov.pl/

Główny Inspektorat Farmaceutyczny, https://www.gov.pl/web/gif/sfalszowane-produkty-lecznicze

Główny Inspektorat Sanitarny, https://www.gov.pl/web/gis/zywnosc-i-woda

Portal Food Fakty, https://foodfakty.pl/

Urząd Patentowy RP, https://uprp.gov.pl/pl/publikacje/publikacje-bezplatne

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2024/25" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Eligiusz Dubis
Prowadzący grup: Eligiusz Dubis, Artur Kundzicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Tryb prowadzenia przedmiotu:

mieszany: w sali i zdalnie

Skrócony opis:

Zapoznanie studenta z zjawiskiem podrabianiem towarów, regulacjami prawnymi i organizacyjnymi organów państwowych oraz metodami i procedurami stosowanymi współcześnie w badaniach autentyczności produktów.

Pełny opis:

Znaczenie uwierzytelniania produktów w warunkach globalnej gospodarki rynkowej. Przegląd zafałszowania i podrabiania poszczególnych grup towarowych od towarów przemysłowych po produkty żywnościowe, środki farmaceutyczne, suplementy diety i środki ochrony roślin. Środki zabezpieczające przed podrabianiem podejmowane przez producentów towarów. Znaczenie i założenia programu Brand Protection.

Przedstawienie zasad i regulacji prawnej ochrony wartości intelektualnej w walce z podrabianiem towarów. Omówienie podstawowych przepisów prawnych w tym zakresie oraz zapoznanie się z systemem rejestracji znaków towarowych i patentów na poziomie krajowych, regionalnym i światowym, w tym zapoznanie się z dostępnymi bazami danych i podstawami z ich korzystania.

Metody stosowane w celu weryfikacji pochodzenia i autentyczności produktów oraz weryfikacji procesów wytwarzania. Podział i podstawy poszczególnych metod badawczych zarówno fizycznych, chemicznych i biochemicznych. Przykłady badań z poszczególnych grup towarowych. Badania i metody znormalizowane oraz metody badawcze jako wyznacznik autentyczności i jakości stosowanych produktów.

Literatura:

Stanisław Kowalczyk, Prawo czystej żywności – Od kodeksu Hammurabiego do Codex Alimentarius, Oficyna Wydawnicza SGH 2017

Food authentication : management, analysis and regulation, ed. Constantinos A. Georgiou, John Wiley & Sons, 2017. |

Food Forensics Stable Isotopes as a Guide to Authenticity and Origin, Editors James Francis Carter, CRC Press, 2017 by Taylor & Francis Group, LLC

Infrared spectroscopy for food quality analysis and control, ed. Da-Wen Sun, 2009, Elsevier

Riccardo Flamini, PietroTraldi, Mass spectrometry in grape and wine chemistry, 2010 by John Wiley & Sons, Inc.

Maria Śmiechowska, Zapewnienie autentyczności i wiarygodności produktom regionalnym i tradycyjnym, stowarzyszenie ekonomistów rolnictwa i agrobiznesu, Roczniki Naukowe, tom XVI, zeszyt 3

Mirosław Różycki, Ewa Chmurzyńska, Ewa Bilska-Zając, Jacek Karamon, Tomasz Cencek, Identyfikacja gatunkowości mięsa, podstawy prawne oraz przegląd metod badań, Życie Weterynaryjne, 2016 91(8)

Publikacje on line:

mgr farm. Magdalena Młynarek, Zjawiska patologiczne na rynku farmaceutycznym, Instytut Wymiaru Sprawiedliwości, Prawo karne i kryminologia, Warszawa 2019, https://iws.gov.pl/wp-content/uploads/2020/03/IWS_M%C5%82ynarek-M._Zjawiska-patologiczne-na-rynku-farmaceutycznym.pdf

Serwisy „on line”

Narodowy Instytut Leków, https://www.nil.gov.pl/

Główny Inspektorat Farmaceutyczny, https://www.gov.pl/web/gif/sfalszowane-produkty-lecznicze

Główny Inspektorat Sanitarny, https://www.gov.pl/web/gis/zywnosc-i-woda

Portal Food Fakty, https://foodfakty.pl/

Urząd Patentowy RP, https://uprp.gov.pl/pl/publikacje/publikacje-bezplatne

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.
ul. Świerkowa 20B, 15-328 Białystok tel: +48 85 745 70 00 (Centrala) https://uwb.edu.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-3 (2024-12-18)