Autentykacja produktów
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 310-KS2-1APR |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Autentykacja produktów |
Jednostka: | Wydział Chemii |
Grupy: |
2L stac. II stopnia studia chemi kryminalistycznej i sądowej -przedm.obowiązkowe I rok II stopień Chemia Kryminalistyczna i Sądowa sem zimowy |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Tryb prowadzenia przedmiotu: | mieszany: w sali i zdalnie |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studenta z zjawiskiem podrabianiem towarów, regulacjami prawnymi i organizacyjnymi organów państwowych oraz metodami i procedurami stosowanymi współcześnie w badaniach autentyczności produktów. |
Pełny opis: |
profil studiów: ogólnoakademicki, studia stacjonarne, II stopień I rok, dziedzina: nauki ścisłe i przyrodnicze, dyscyplina - nauki chemiczne przedmiot składa się z dwóch komponentów:wykład 30h, laboratorium 15h, Za zaliczenie przedmiotu student uzyskuje 3 punkty ECTS. wymagający bezpośredniego udzialu nauczyciela 2 ECTS; związane z prowadzoną w uczelni działalnością naukową - 1,5 ECTS. |
Literatura: |
Stanisław Kowalczyk, Prawo czystej żywności – Od kodeksu Hammurabiego do Codex Alimentarius, Oficyna Wydawnicza SGH 2017 Food authentication : management, analysis and regulation, ed. Constantinos A. Georgiou, John Wiley & Sons, 2017. | Food Forensics Stable Isotopes as a Guide to Authenticity and Origin, Editors James Francis Carter, CRC Press, 2017 by Taylor & Francis Group, LLC Infrared spectroscopy for food quality analysis and control, ed. Da-Wen Sun, 2009, Elsevier Riccardo Flamini, PietroTraldi, Mass spectrometry in grape and wine chemistry, 2010 by John Wiley & Sons, Inc. Maria Śmiechowska, Zapewnienie autentyczności i wiarygodności produktom regionalnym i tradycyjnym, stowarzyszenie ekonomistów rolnictwa i agrobiznesu, Roczniki Naukowe, tom XVI, zeszyt 3 Mirosław Różycki, Ewa Chmurzyńska, Ewa Bilska-Zając, Jacek Karamon, Tomasz Cencek, Identyfikacja gatunkowości mięsa, podstawy prawne oraz przegląd metod badań, Życie Weterynaryjne, 2016 91(8) Publikacje on line: mgr farm. Magdalena Młynarek, Zjawiska patologiczne na rynku farmaceutycznym, Instytut Wymiaru Sprawiedliwości, Prawo karne i kryminologia, Warszawa 2019, https://iws.gov.pl/wp-content/uploads/2020/03/IWS_M%C5%82ynarek-M._Zjawiska-patologiczne-na-rynku-farmaceutycznym.pdf Serwisy „on line” Narodowy Instytut Leków, https://www.nil.gov.pl/ Główny Inspektorat Farmaceutyczny, https://www.gov.pl/web/gif/sfalszowane-produkty-lecznicze Główny Inspektorat Sanitarny, https://www.gov.pl/web/gis/zywnosc-i-woda Portal Food Fakty, https://foodfakty.pl/ Urząd Patentowy RP, https://uprp.gov.pl/pl/publikacje/publikacje-bezplatne |
Efekty uczenia się: |
Wykłada: Wiedza: P7S_WG5- objaśnia teoretyczne podstawy działania aparatury pomiarowej i cykl życia urządzeń, stosowanych w obrębie studiowanego kierunku oraz zna zasady bezpiecznej pracy i obsługi aparatury badawczej w stopniu pozwalającym na samodzielną pracę ; P7S_WG6 - prezentuje wiedzę z metod niezbędnych do określenia autentyczności produktów ze względu na ich skład chemiczny; P7S_WK3 - zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; zna wymogi i procedury Polskiego i Europejskich Urzędów Patentowych Umiejętności: P7S_UW4 - potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę do formułowania i testowania hipotez związanych z nietypowymi problemami badawczymi w zakresie studiowanego kierunku; Kompetencje społeczne:: P7S_KK2 - est gotów do przekazywania społeczeństwu informacji o osiągnięciach nauki i innych aspektach działalności absolwenta studiowanego kierunku i potrafi przekazać takie informacje w sposób powszechnie zrozumiały, także w języku obcym. Laboratorium .Wiedza: P7S_WG1 W pogłębionym stopniu wyjaśnia fakty, obiekty i zjawiska obejmujące zaawansowaną wiedzę, z zakresie chemii kryminalistycznej i sądowej, przydatną do formułowania i rozwiązywania złożonych zadań z zakresu studiowanego kierunku, P7S_WG4 - Wykazuje zrozumienie technik i metod niezbędnych do rozwiązania złożonych problemów, pomiarów oraz interpretacji wyników w zakresie studiowanego kierunku. P7S_WG6 - prezentuje wiedzę z metod niezbędnych do określenia autentyczności produktów ze względu na ich skład chemiczny, P7S_WG7 - wyjaśnia podstawowe metody analizy instrumentalnej związków nieorganicznych i organicznych, zna techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu złożonych problemów analitycznych z zakresu studiowanego kierunku, Umiejętności: P7S_UW1 - potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, także w języku angielskim; integrować uzyskane informacje oraz dokonywać ich interpretacji i krytycznej oceny, oraz formułować wnioski. P7S_UW5 - potrafi dokonać oceny, krytycznej analizy, syntezy oraz twórczej interpretacji uzyskanych wyników i stosowanych metod analitycznych wykorzystując najnowsze osiągnięcia nauki . P7S_UW7 - potrafi projektować nowoczesny proces badawczy lub pomiarowy, opracowując do tego celu metody analityczne. P7S_UK1 - potrafi pozyskiwać informacje z literatury, także w języku angielskim; oraz komunikować się na tematy specjalistyczne z różnymi kręgami odbiorców. Kompetencje społeczne: P7S_KR3 - jest gotów do rozwijania dorobku zawodu i podtrzymywania etosu zawodu. P7S_KO2 - jest gotów do przyjmowania odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania, związaną z pracą zespołową. |
Metody i kryteria oceniania: |
przedmiot zakończony jest egzaminem. na ocenę końcowa składa się ocena z Laboratorium (udział 20%) oraz testu egzaminacyjnego z Wykładu (udział 80% w ocenie końcowej z przedmiotu. bdb: 91-100% db+: 81-90% db: 71-80% dst+: 61-70% dst: 51-60% |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Eligiusz Dubis | |
Prowadzący grup: | Eligiusz Dubis, Artur Kundzicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę |
|
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
|
Tryb prowadzenia przedmiotu: | mieszany: w sali i zdalnie |
|
Skrócony opis: |
Zapoznanie studenta z zjawiskiem podrabianiem towarów, regulacjami prawnymi i organizacyjnymi organów państwowych oraz metodami i procedurami stosowanymi współcześnie w badaniach autentyczności produktów. |
|
Pełny opis: |
Znaczenie uwierzytelniania produktów w warunkach globalnej gospodarki rynkowej. Przegląd zafałszowania i podrabiania poszczególnych grup towarowych od towarów przemysłowych po produkty żywnościowe, środki farmaceutyczne, suplementy diety i środki ochrony roślin. Środki zabezpieczające przed podrabianiem podejmowane przez producentów towarów. Znaczenie i założenia programu Brand Protection. Przedstawienie zasad i regulacji prawnej ochrony wartości intelektualnej w walce z podrabianiem towarów. Omówienie podstawowych przepisów prawnych w tym zakresie oraz zapoznanie się z systemem rejestracji znaków towarowych i patentów na poziomie krajowych, regionalnym i światowym, w tym zapoznanie się z dostępnymi bazami danych i podstawami z ich korzystania. Metody stosowane w celu weryfikacji pochodzenia i autentyczności produktów oraz weryfikacji procesów wytwarzania. Podział i podstawy poszczególnych metod badawczych zarówno fizycznych, chemicznych i biochemicznych. Przykłady badań z poszczególnych grup towarowych. Badania i metody znormalizowane oraz metody badawcze jako wyznacznik autentyczności i jakości stosowanych produktów. |
|
Literatura: |
Stanisław Kowalczyk, Prawo czystej żywności – Od kodeksu Hammurabiego do Codex Alimentarius, Oficyna Wydawnicza SGH 2017 Food authentication : management, analysis and regulation, ed. Constantinos A. Georgiou, John Wiley & Sons, 2017. | Food Forensics Stable Isotopes as a Guide to Authenticity and Origin, Editors James Francis Carter, CRC Press, 2017 by Taylor & Francis Group, LLC Infrared spectroscopy for food quality analysis and control, ed. Da-Wen Sun, 2009, Elsevier Riccardo Flamini, PietroTraldi, Mass spectrometry in grape and wine chemistry, 2010 by John Wiley & Sons, Inc. Maria Śmiechowska, Zapewnienie autentyczności i wiarygodności produktom regionalnym i tradycyjnym, stowarzyszenie ekonomistów rolnictwa i agrobiznesu, Roczniki Naukowe, tom XVI, zeszyt 3 Mirosław Różycki, Ewa Chmurzyńska, Ewa Bilska-Zając, Jacek Karamon, Tomasz Cencek, Identyfikacja gatunkowości mięsa, podstawy prawne oraz przegląd metod badań, Życie Weterynaryjne, 2016 91(8) Publikacje on line: mgr farm. Magdalena Młynarek, Zjawiska patologiczne na rynku farmaceutycznym, Instytut Wymiaru Sprawiedliwości, Prawo karne i kryminologia, Warszawa 2019, https://iws.gov.pl/wp-content/uploads/2020/03/IWS_M%C5%82ynarek-M._Zjawiska-patologiczne-na-rynku-farmaceutycznym.pdf Serwisy „on line” Narodowy Instytut Leków, https://www.nil.gov.pl/ Główny Inspektorat Farmaceutyczny, https://www.gov.pl/web/gif/sfalszowane-produkty-lecznicze Główny Inspektorat Sanitarny, https://www.gov.pl/web/gis/zywnosc-i-woda Portal Food Fakty, https://foodfakty.pl/ Urząd Patentowy RP, https://uprp.gov.pl/pl/publikacje/publikacje-bezplatne |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2024/25" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-06-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT LAB
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Eligiusz Dubis | |
Prowadzący grup: | Eligiusz Dubis, Artur Kundzicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę |
|
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
|
Tryb prowadzenia przedmiotu: | mieszany: w sali i zdalnie |
|
Skrócony opis: |
Zapoznanie studenta z zjawiskiem podrabianiem towarów, regulacjami prawnymi i organizacyjnymi organów państwowych oraz metodami i procedurami stosowanymi współcześnie w badaniach autentyczności produktów. |
|
Pełny opis: |
Znaczenie uwierzytelniania produktów w warunkach globalnej gospodarki rynkowej. Przegląd zafałszowania i podrabiania poszczególnych grup towarowych od towarów przemysłowych po produkty żywnościowe, środki farmaceutyczne, suplementy diety i środki ochrony roślin. Środki zabezpieczające przed podrabianiem podejmowane przez producentów towarów. Znaczenie i założenia programu Brand Protection. Przedstawienie zasad i regulacji prawnej ochrony wartości intelektualnej w walce z podrabianiem towarów. Omówienie podstawowych przepisów prawnych w tym zakresie oraz zapoznanie się z systemem rejestracji znaków towarowych i patentów na poziomie krajowych, regionalnym i światowym, w tym zapoznanie się z dostępnymi bazami danych i podstawami z ich korzystania. Metody stosowane w celu weryfikacji pochodzenia i autentyczności produktów oraz weryfikacji procesów wytwarzania. Podział i podstawy poszczególnych metod badawczych zarówno fizycznych, chemicznych i biochemicznych. Przykłady badań z poszczególnych grup towarowych. Badania i metody znormalizowane oraz metody badawcze jako wyznacznik autentyczności i jakości stosowanych produktów. |
|
Literatura: |
Stanisław Kowalczyk, Prawo czystej żywności – Od kodeksu Hammurabiego do Codex Alimentarius, Oficyna Wydawnicza SGH 2017 Food authentication : management, analysis and regulation, ed. Constantinos A. Georgiou, John Wiley & Sons, 2017. | Food Forensics Stable Isotopes as a Guide to Authenticity and Origin, Editors James Francis Carter, CRC Press, 2017 by Taylor & Francis Group, LLC Infrared spectroscopy for food quality analysis and control, ed. Da-Wen Sun, 2009, Elsevier Riccardo Flamini, PietroTraldi, Mass spectrometry in grape and wine chemistry, 2010 by John Wiley & Sons, Inc. Maria Śmiechowska, Zapewnienie autentyczności i wiarygodności produktom regionalnym i tradycyjnym, stowarzyszenie ekonomistów rolnictwa i agrobiznesu, Roczniki Naukowe, tom XVI, zeszyt 3 Mirosław Różycki, Ewa Chmurzyńska, Ewa Bilska-Zając, Jacek Karamon, Tomasz Cencek, Identyfikacja gatunkowości mięsa, podstawy prawne oraz przegląd metod badań, Życie Weterynaryjne, 2016 91(8) Publikacje on line: mgr farm. Magdalena Młynarek, Zjawiska patologiczne na rynku farmaceutycznym, Instytut Wymiaru Sprawiedliwości, Prawo karne i kryminologia, Warszawa 2019, https://iws.gov.pl/wp-content/uploads/2020/03/IWS_M%C5%82ynarek-M._Zjawiska-patologiczne-na-rynku-farmaceutycznym.pdf Serwisy „on line” Narodowy Instytut Leków, https://www.nil.gov.pl/ Główny Inspektorat Farmaceutyczny, https://www.gov.pl/web/gif/sfalszowane-produkty-lecznicze Główny Inspektorat Sanitarny, https://www.gov.pl/web/gis/zywnosc-i-woda Portal Food Fakty, https://foodfakty.pl/ Urząd Patentowy RP, https://uprp.gov.pl/pl/publikacje/publikacje-bezplatne |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.