Przedsiębiorczość innowacyjna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 310-KS2-2PIN |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Przedsiębiorczość innowacyjna |
Jednostka: | Wydział Chemii |
Grupy: |
2L stac. II stopnia studia chemi kryminalistycznej i sądowej -przedm.obowiązkowe II rok II stopień Chemia Kryminalistyczna i Sądowa sem. zimowy |
Strona przedmiotu: | http://www.seipa.edu.pl/index.php/ida/569/ |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | humanizujące |
Założenia (opisowo): | Zapoznanie się z podstawami przedsiębiorczości w warunkach globalizacji. Sposobami planowania i realizacji przedsięwzięć globalnych. Podstawy planowania biznesowego. |
Tryb prowadzenia przedmiotu: | mieszany: w sali i zdalnie |
Skrócony opis: |
Zapoznanie się z podstawami przedsiębiorczości w warunkach globalizacji, sposobami planowania i realizacji przedsięwzięć globalnych. Poruszane zagadnienia: Podstawy planowania biznesowego. Istota przedsiębiorczości. Oblicza przedsiębiorczości. Pomiar aktywności przedsiębiorczej – porównania międzynarodowe. Przedsiębiorczość a zatrudnienie. Przedsiębiorczość a innowacje. Międzynarodowy wymiar przedsiębiorczości. Czy i jak wspierać przedsiębiorczość? |
Pełny opis: |
Profil studiów – ogólnoakademicki Forma studiów – stacjonarne Rodzaj przedmiotu – humanizujący Dziedzina: nauki ścisłe i przyrodnicze, dyscyplina: nauki chemiczne Rok studiów/sem. – II rok II stopień Chemia Kryminalistyczna i Sądowa sem. Zimowy Wymagania wstępne – brak Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć – konwersatoria (30 godz.). Metody dydaktyczne – warsztaty grupowe, wywiady, ćwiczenia z wykorzystaniem metod dydaktycznych uwzględniające koncepcję projektowania uniwersalnego w edukacji. Stosowane są różnorodne formy oraz sposoby przekazu informacji oraz angażowania i motywowania studenta do pracy: warsztaty grupowe, dyskusja, tworzenie grup problemowych, burza mózgów. Punkty ECTS – 2 pkt. Bilans nakładu pracy studenta Wskaźniki ilościowe: (godzin/ECTS) Całkowity nakład pracy studenta związany z zajęciami: 50,0/2,0 1) Wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 33,8/1,4 2) O charakterze praktycznym: 50,0/2,0 Bilans nakładu pracy studenta: (godzin/ECTS) 1) Ogólny nakład pracy studenta: (50,0/2 ,0) 2) Wykłady: (0,0/0,0) 3) Zajęcia poza wykładowe: (30,0 /1,2) 4) Przygotowanie się do zajęć/zaliczeń/egzaminów: (16,3/0,7) 5) Zaliczenia/egzamin/konsultacje: (3,8/0,2) |
Literatura: |
1. Przedmiot realizowany jest z wykorzystaniem platformy e-learningowej Sieci Edukacyjnej Innowacyjnej Przedsiębiorczości Akademickiej która zawiera materiały filmowe oraz pliki z literaturą podstawową i uzupełniającą. 2. J. Cieślik, „Przedsiębiorczość w warunkach globalizacji” Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Wyd. 2, 2008. ISBN 978-83-61408-61-1 3. www.seipa.edu.pl; www.cieslik.edu.pl |
Efekty uczenia się: |
Wiedza, absolwent zna i rozumie: Zna ogólne zasady tworzenia i działania małych przedsiębiorstw. - KP7_WK4 Umiejętności, absolwent potrafi: Pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, także w języku angielskim; integrować uzyskane informacje oraz dokonywać ich krytycznej oceny, oraz formułować wnioski. - KP7_UW1 Przygotować opracowania naukowe i wystąpienia, zarówno w języku polskim, jak i angielskim, przedstawiające zarówno wyniki własnych badań, jak i obecny stan wiedzy. - KP7_UW2 Samodzielnie planować i realizować własne uczenie się przez całe życie w celu podnoszenia własnych kompetencji. - KP7_UU1 Kompetencje społeczne, absolwent jest gotów do: Inicjowania działania na rzecz interesu publicznego, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy. - KP7_KO3 Przyjmowania odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania związane z pracą zespołową. - KP7_KO2Rozwijania dorobku zawodowego i podtrzymywania etosu zawodu. - KP7_KR3 |
Metody i kryteria oceniania: |
Metody i kryteria oceniania: 1. Zaliczenie przedmiotu odbywa się w formie pisemnej (esej), przedstawienia prezentacji oraz na podstawie obecności na zajęciach. 2. Warunkiem zaliczenia jest: - uzyskanie minimum 51% punktów możliwych do uzyskania podczas oceny eseju i prezentacji. 3. Nieusprawiedliwiona nieobecność studenta na więcej niż czterech zajęciach kwalifikuje do niezaliczenia przedmiotu. W przypadku usprawiedliwionej nieobecności student jest zobowiązany do samodzielnego opanowania materiału oraz przygotowania odpowiedzi na przesłane przez prowadzącego zadania dodatkowe. Rodzaj, ilość, termin realizacji jest każdorazowo ustalany indywidualnie pomiędzy studentem a prowadzącym. 4. W przypadku osób ze szczególnymi potrzebami istnieje możliwość wprowadzenia elastycznych form zaliczenia w porozumieniu wykładowca-student zgodnie z koncepcją projektowania uniwersalnego, przy czym warunki takie powinny być ustalone na początku cyklu nauczania. 5. Oceny dokonuje się w oparciu o kryteria oceniania zgodne z Regulaminem studiów (https://chemia.uwb.edu.pl/studenci) Metody nauczania: Ćwiczenia 30 godzin - warsztaty grupowe, indywidualna praca nad esejem, grupowe przygotowanie i przedstawienie prezentacji na temat wybranego typu przedsiębiorczości (praca zespołowa). |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Wałejko | |
Prowadzący grup: | Piotr Wałejko | |
Strona przedmiotu: | http://www.seipa.edu.pl/index.php/ida/569/ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | |
Rodzaj przedmiotu: | humanizujące |
|
Tryb prowadzenia przedmiotu: | mieszany: w sali i zdalnie |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2024/25" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-06-30 |
Przejdź do planu
PN LAB
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Wałejko | |
Prowadzący grup: | Piotr Wałejko | |
Strona przedmiotu: | http://www.seipa.edu.pl/index.php/ida/569/ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | |
Rodzaj przedmiotu: | humanizujące |
|
Tryb prowadzenia przedmiotu: | mieszany: w sali i zdalnie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.