Uniwersytet w Białymstoku - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedmiot do wyboru - Bezpieczeństwo i higiena żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 320-BS2-1PDW43
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Przedmiot do wyboru - Bezpieczeństwo i higiena żywności
Jednostka: Wydział Biologii
Grupy: 2L stac. II stopnia studia biologiczne-przedm.fakultatywne
I rok II st. Biologia Molekularna - sem. letni
I rok II st. Biologia środowiskowa - sem. letni
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Rodzaj przedmiotu:

fakultatywne

Założenia (opisowo):

Student powinien posiadać podstawową wiedzę dotyczącą mikroorganizmów, ich biologii, dróg transmisji oraz potencjalnych zagrożeń, a także elementarną wiedzę z zakresu chemii i fizyki

Skrócony opis:

Celem i głównym założeniem przedmiotu jest przyswojenie przez studentów wiedzy z zakresu podstawowych założeń dotyczących bezpiecznej produkcji i przetwarzania żywności. Studenci powinni przyswoić najważniejsze regulacje prawne, zasady kontroli, standardy żywnościowe. Absolwenci powinni także mieć świadomość zagrożeń dla prawidłowego przebiegu procesów produkcyjno-przetwórczych oraz zdrowia konsumentów.

Pełny opis:

Celem i głównym założeniem przedmiotu jest przyswojenie przez studentów wiedzy z zakresu podstawowych założeń dotyczących bezpiecznej produkcji i przetwarzania żywności. Studenci powinni przyswoić najważniejsze regulacje prawne, zasady kontroli, standardy żywnościowe. Absolwenci powinni także mieć świadomość zagrożeń dla prawidłowego przebiegu procesów produkcyjno-przetwórczych oraz zdrowia konsumentów.

W ramach wykładów studenci poznają podstawy teoretyczne, uwarunkowania prawne oraz opis najważniejszych metod, jakimi należy się posługiwać w zapewnieniu bezpieczeństwa i higieny żywności, a także zasady HACCP i GMP. W ramach zajęć laboratoryjnych zdobędą wiedzę praktyczną dotyczącą identyfikacji potencjalnych zagrożeń w produkcji i przetwarzaniu oraz dystrybucji żywności zgodnie z zasadą "od pola do stołu".

Kierunek studiów: biologia

Poziom kształcenia: studia II stopnia

Profil studiów: ogólnoakademicki

Forma studiów: stacjonarne

Rodzaj przedmiotu: do wyboru

Dziedzina: nauki ścisłe i przyrodnicze, dyscyplina nauki biologiczne

Rok studiów/semestr: pierwszy rok drugiego stopnia/semester letni

Wymagania wstępne: brak

Liczba godzin dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład - 15 godz.; laboratorium - 15 godz.

Metody dydaktyczne: wykład, metoda laboratoryjna, konsultacje

Bilans nakładu pracy studenta:

Całkowity nakład pracy studenta związany z zajęciami: 75 h

Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 37,5 h

W tym:

1) udział w wykładach - 15 h

2) udział w zajęciach pozawykładowych - 15 h

3) udział w konsultacjach, zaliczeniach, egzaminie - 7,5 h (w tym kolokwia zaliczeniowe 1,5 h, zaliczenie wykładu 1,5 h, konsultacje 4,5 h)

Praca własna studenta (przygotowanie do zajęć, zaliczeń, egzaminów): 37,5 h

Punkty ECTS: 3

Literatura:

1. Żywność i jej bezpieczeństwo / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski, Grażyna Jaworska.

2. Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski.

3. Zaleski J.S., Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 1985.

4. Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H., Mikrobiologia żywności. Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa, 1983.

5. Egan M.B. i in., A review of food safety and food hygiene training studies in the commercial sector. Food Control 18:1180-1190

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713506002088?casa_token=IjFgRw-c-ZIAAAAA:Ac0xsLjOMCLZHbwhrXYTjXukuvayL3qdToJ2xCHkK-3W66-pqz2mibIviE2hICtJojsJUqan2HY

Efekty uczenia się:

Absolwent zna i rozumie:

KA7_WG2 (złożone procesy komórkowe na poziomie molekularnym i strukturalnym)

KA7_WG6 (nowoczesne metody, w tym statystyczne, stosowane w laboratoryjnych i terenowych badaniach biologicznych)

Absolwent potrafi:

KA7_UW2 (wykorzystywać zawansowane narzędzia laboratoryjne i urządzenia pomiarowe w celu rozwiazywania problemów badawczych)

KA7_UK6 (porozumiewać się w języku obcym na poziomie B2+ i korzystać z tej umiejętności podczas wystąpień ustnych i dyskusji)

Student jest gotów do:

KA7_KR5 (stałego poszerzania dorobku zawodowego)

Metody i kryteria oceniania:

kolokwia pisemne, bieżąca ocena pracy studenta w czasie zajęć dokonywana przez prowadzącego, egzamin pisemny, udział w dyskusji na zajęciach oraz w trakcie konsultacji

Kryteria oceny: https://biologia.uwb.edu.pl/studenci/podstrony/kryteria-oceny/

Dopuszcza się także zdalne metody zaliczenia zajęć za pomocą platformy służącej do nauki zdalnej dopuszczonej stosownymi zarządzeniami Rektora na Uniwersytecie w Białymstoku

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.
ul. Świerkowa 20B, 15-328 Białystok tel: +48 85 745 70 00 (Centrala) https://uwb.edu.pl kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)