Produkt regionalny
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 320-ES1-1PRE |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Produkt regionalny |
Jednostka: | Wydział Biologii |
Grupy: |
3L stac. I stopnia studia ekobiznesu - przedm. obowiązkowe I rok Ekobiznes - sem. letni I rok Ekobiznes - sem. letni |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Założenia (opisowo): | Głównym założeniem przedmiotu jest interdyscyplinarne ujmowanie problemów powstających na styku gospodarki i środowiska przyrodniczego, poznanie produktów regionalnych, ekologicznych z terenu Podlasia. Zajęcia służą też poznaniu dokumentacji i zasad certyfikacji produktów tradycyjna specjalność, produktów regionalnych i ekologicznych. |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest nabycie prze studentów wiedzy z zakresu funkcjonowania produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych na rynku krajowym oraz ich znaczenia w rozwoju Podlasia. W ramach przedmiotu studenci poznają wytwórców produktów regionalnych i tradycyjnych z województwa podlaskiego. Zapoznają się także z podstawowymi przepisami prawnymi regulującymi funkcjonowanie na rynku produktów regionalnych i tradycyjnych. na wybranych przykładach studenci przeanalizują formy i metody promocji produktów tradycyjnych i regionalnych oraz poznają instytucje, organizacje wspierające tworzenie produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych. |
Pełny opis: |
Kierunek: ekobiznes Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy.; moduł przedmiotów kierunkowych Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki biologiczne, biologia Rok studiów/semestr: I rok studiów pierwszego stopnia, semestr letni Wymagania wstępne: brak Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: zajęcia terenowe - 45 godz., Metody dydaktyczne: obserwacja, dyskusja, rozmowa, ćwiczenia praktyczne Punkty ECTS: 3 Bilans nakładu pracy studenta i wskaźniki ilościowe: ogólny nakład pracy studenta związany z zajęciami:75 godz. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela 49,5 godz., w tym a/ udział w zajęciach terenowych: 45 godz.; b/ udział w konsultacjach, zaliczeniach: 4,5 godz. Praca własna studenta (przygotowanie do zajęć, praca z literatura 25,5 godz. W ramach zajęć terenowych studenci poznają produkty regionalne i tradycyjne regionu Podlasia oraz zasady ich rejestracji. Zajęcia odbywają się z w formie wyjazdów studyjnych do rzemieślników, przedsiębiorców z województwa podlaskiego. |
Literatura: |
Literatura podstawowa Jekatierynczuk-Rudczuk E, Stepaniuk M. (red.) 2008 - Rozwój obszarów przyrodniczo cennych. Oddział Białostocki PTG, Stowarzyszenie Dziedzictwo Podlasia, Białystok Stankiewicz A. 2008 - Środowiskowe działania lokalne na południowo-wschodnim Podlasiu (w:) red. E. Rydzi i A. Kowalak Świadomość ekologiczna a rozwój regionalny w Europie Środkowo-Wschodniej. Wyd. Nauk. Akademii Pomorskiej w Słupsku, Słupsk str. 78-86 Broszura produkt tradycyjny i lokalny. Kompendium dobrych praktyk. 2012-2013 Rozporządzenie [628/2008], Rozporządzenie Komisji (WE) nr 628/2008 z dnia 2 lipca 2008 r. zmieniającym rozporządzenie (WE) nr 1898/2006 określające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych, http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Przepisy-UE-Produkty-regionalne-i-tradycyjne (dostęp: 5.11.2013). Literatura uzupełniająca Niezielska A. 2010 - Kulturowe uwarunkowania strategii produktu na rynku międzynarodowym. projekt współfinansowany ze środków UE w ramach EFS, Katowice Kieljan K. [2011], O systemach jakości żywności. Vademecum funkcjonowania produktów regionalnych i tradycyjnych, Centrum Doradztwa Rolniczego, Kraków |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Student rozumie możliwości praktycznych zastosowań wiedzy biologicznej w życiu społeczno-gospodarczym oraz formy rozwoju indywidualnej przedsiębiorczości KA6_WG4 Student zna podstawy prawa gospodarczego i prawa ochrony środowiska, zasady ergonomii i BHP, ochrony własności przemysłowej i intelektualnej KA6_WK3 Umiejętności Student potrafi analizować zjawiska i procesy przyrodnicze oraz analizować i prognozować procesy i zjawiska gospodarcze z wykorzystaniem odpowiednich metod i narzędzi KA6_UW1 Student potrafi planować i organizować pracę indywidualną i zespołową oraz pracować w grupie przyjmując w niej różne role KA6_UO1 Kompetencje społeczne Student jest gotów do stałego uczenia się oraz korzystania z pomocy ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemu KA6_KK2 |
Metody i kryteria oceniania: |
Zajęcia terenowe - zaliczenie na ocenę 1. Bieżąca ocena udziału studentów w dyskusji 2. Ocena referowanych zagadnień i pisemnych prac (KA6_WK3, KA6_WG4) 3. Pozytywna ocena ze sprawozdań cząstkowych z wizyt studyjnych (KA6_UW1,KA6_UO1) 4. Pozytywna ocena z przygotowanego próbnego wniosku o rejestrację produktu tradycyjnego lub regionalnego ( KA6_WK3,KA6_UO1) 4. Obecność na wyjazdach studyjnych |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT ZTR
|
Typ zajęć: |
Zajęcia terenowe, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Alina Stankiewicz | |
Prowadzący grup: | Alina Stankiewicz, Adam Więcko | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | |
Skrócony opis: |
Głównym założeniem przedmiotu jest interdyscyplinarne ujmowanie problemów powstających na styku gospodarki i środowiska przyrodniczego, poznanie produktów regionalnych, ekologicznych z terenu Podlasia. Zajęcia służą też poznaniu dokumentacji i zasad certyfikacji produktów tradycyjna specjalność, produktów regionalnych i ekologicznych. |
|
Pełny opis: |
Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy. Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki biologiczne, biologia Rok studiów/semestr: I rok studiów pierwszego stopnia, semestr letni Wymagania wstępne: Student powinien krytycznie korzystać z różnych źródeł informacji podczas studiowania przedmiotu Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: zajęcia terenowe - 45 godz., Punkty ECTS: 3 Bilans nakładu pracy studenta: ogólny nakład pracy studenta:110 godz. w tym: udział w zajęciach terenowych:45 godz.; przygotowanie się do zajęć, zaliczeń: 54,2 godz.; udział w konsultacjach, zaliczeniach: 5,8 godz. Wskaźniki ilościowe nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 45 godz., 2,4 pkt. ECTS nakład pracy studenta związany z zajęciami o charakterze praktycznym: 75 godz., 3 pkt. ECTS W ramach zajęć terenowych studenci poznają produkty regionalne i tradycyjne regionu Podlasia oraz Polski i Europy oraz zasady ich rejestracji. zajęcia w części odbywają się zdalnie na platformie Teams oraz w formie wyjazdów studyjnych do rzemieślników, przedsiębiorców z województwa podlaskiego |
|
Literatura: |
KA6_WG4 - student zna i rozumie możliwości praktycznych zastosowań wiedzy biologicznej w życiu społeczno-gospodarczym oraz formy indywidualnej przedsiębiorczości KA6_UK2 stosować odpowiednie techniki informacyjno-komunikacyjne, w tym przygotowywać krótkie wystąpienia, wyrażać swoje opinie oraz prowadzić dyskusję stosując specjalistyczny język KA6_UU2 korzystać z różnych źródeł informacji w celu pogłębiania i aktualizowania wiedzy specjalistycznej KA6_KK2 stałego uczenia się oraz korzystania z pomocy ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemu |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/24" (w trakcie)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT ZTR
|
Typ zajęć: |
Zajęcia terenowe, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Alina Stankiewicz | |
Prowadzący grup: | Alina Stankiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | |
Skrócony opis: |
Głównym założeniem przedmiotu jest interdyscyplinarne ujmowanie problemów powstających na styku gospodarki i środowiska przyrodniczego, poznanie produktów regionalnych, ekologicznych z terenu Podlasia. Zajęcia służą też poznaniu dokumentacji i zasad certyfikacji produktów tradycyjna specjalność, produktów regionalnych i ekologicznych. |
|
Pełny opis: |
Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy. Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki biologiczne, biologia Rok studiów/semestr: I rok studiów pierwszego stopnia, semestr letni Wymagania wstępne: Student powinien krytycznie korzystać z różnych źródeł informacji podczas studiowania przedmiotu Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: zajęcia terenowe - 45 godz., Punkty ECTS: 3 Bilans nakładu pracy studenta: ogólny nakład pracy studenta:110 godz. w tym: udział w zajęciach terenowych:45 godz.; przygotowanie się do zajęć, zaliczeń: 54,2 godz.; udział w konsultacjach, zaliczeniach: 5,8 godz. Wskaźniki ilościowe nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 45 godz., 2,4 pkt. ECTS nakład pracy studenta związany z zajęciami o charakterze praktycznym: 75 godz., 3 pkt. ECTS W ramach zajęć terenowych studenci poznają produkty regionalne i tradycyjne regionu Podlasia oraz Polski i Europy oraz zasady ich rejestracji. zajęcia w części odbywają się zdalnie na platformie Teams oraz w formie wyjazdów studyjnych do rzemieślników, przedsiębiorców z województwa podlaskiego |
|
Literatura: |
KA6_WG4 - student zna i rozumie możliwości praktycznych zastosowań wiedzy biologicznej w życiu społeczno-gospodarczym oraz formy indywidualnej przedsiębiorczości KA6_UK2 stosować odpowiednie techniki informacyjno-komunikacyjne, w tym przygotowywać krótkie wystąpienia, wyrażać swoje opinie oraz prowadzić dyskusję stosując specjalistyczny język KA6_UU2 korzystać z różnych źródeł informacji w celu pogłębiania i aktualizowania wiedzy specjalistycznej KA6_KK2 stałego uczenia się oraz korzystania z pomocy ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemu |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.