Uniwersytet w Białymstoku - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Produkt regionalny

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 320-ES1-1PRE
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Produkt regionalny
Jednostka: Wydział Biologii
Grupy: 3L stac. I stopnia studia ekobiznesu - przedm. obowiązkowe
I rok Ekobiznes - sem. letni
I rok Ekobiznes - sem. letni
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Założenia (opisowo):

Głównym założeniem przedmiotu jest interdyscyplinarne ujmowanie problemów powstających na styku gospodarki i środowiska przyrodniczego, poznanie produktów regionalnych, ekologicznych z terenu Podlasia. Zajęcia służą też poznaniu dokumentacji i zasad certyfikacji produktów tradycyjna specjalność, produktów regionalnych i ekologicznych.


Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest nabycie prze studentów wiedzy z zakresu funkcjonowania produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych na rynku krajowym oraz ich znaczenia w rozwoju Podlasia. W ramach przedmiotu studenci poznają wytwórców produktów regionalnych i tradycyjnych z województwa podlaskiego. Zapoznają się także z podstawowymi przepisami prawnymi regulującymi funkcjonowanie na rynku produktów regionalnych i tradycyjnych. na wybranych przykładach studenci przeanalizują formy i metody promocji produktów tradycyjnych i regionalnych oraz poznają instytucje, organizacje wspierające tworzenie produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych.

Pełny opis:

Kierunek: ekobiznes

Profil studiów: ogólnoakademicki

Forma studiów: stacjonarne

Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy.; moduł przedmiotów kierunkowych

Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki biologiczne, biologia

Rok studiów/semestr: I rok studiów pierwszego stopnia, semestr letni

Wymagania wstępne: brak

Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć:

zajęcia terenowe - 45 godz.,

Metody dydaktyczne: obserwacja, dyskusja, rozmowa, ćwiczenia praktyczne

Punkty ECTS: 3

Bilans nakładu pracy studenta i wskaźniki ilościowe:

ogólny nakład pracy studenta związany z zajęciami:75 godz.

Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela 49,5 godz., w tym

a/ udział w zajęciach terenowych: 45 godz.;

b/ udział w konsultacjach, zaliczeniach: 4,5 godz.

Praca własna studenta (przygotowanie do zajęć, praca z literatura 25,5 godz.

W ramach zajęć terenowych studenci poznają produkty regionalne i tradycyjne regionu Podlasia oraz zasady ich rejestracji. Zajęcia odbywają się z w formie wyjazdów studyjnych do rzemieślników, przedsiębiorców z województwa podlaskiego.

Literatura:

Literatura podstawowa

Jekatierynczuk-Rudczuk E, Stepaniuk M. (red.) 2008 - Rozwój obszarów przyrodniczo cennych. Oddział Białostocki PTG, Stowarzyszenie Dziedzictwo Podlasia, Białystok

Stankiewicz A. 2008 - Środowiskowe działania lokalne na południowo-wschodnim Podlasiu (w:) red. E. Rydzi i A. Kowalak Świadomość ekologiczna a rozwój regionalny w Europie Środkowo-Wschodniej. Wyd. Nauk. Akademii Pomorskiej w Słupsku, Słupsk str. 78-86

Broszura produkt tradycyjny i lokalny. Kompendium dobrych praktyk. 2012-2013

Rozporządzenie [628/2008], Rozporządzenie Komisji (WE) nr 628/2008 z dnia 2 lipca 2008 r. zmieniającym rozporządzenie (WE) nr 1898/2006 określające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych, http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Przepisy-UE-Produkty-regionalne-i-tradycyjne (dostęp: 5.11.2013).

Literatura uzupełniająca

Niezielska A. 2010 - Kulturowe uwarunkowania strategii produktu na rynku międzynarodowym. projekt współfinansowany ze środków UE w ramach EFS, Katowice

Kieljan K. [2011], O systemach jakości żywności. Vademecum funkcjonowania produktów regionalnych i tradycyjnych, Centrum Doradztwa Rolniczego, Kraków

Efekty uczenia się:

Wiedza

Student rozumie możliwości praktycznych zastosowań wiedzy biologicznej w życiu społeczno-gospodarczym oraz formy rozwoju indywidualnej przedsiębiorczości KA6_WG4

Student zna podstawy prawa gospodarczego i prawa ochrony środowiska, zasady ergonomii i BHP, ochrony własności przemysłowej i intelektualnej KA6_WK3

Umiejętności

Student potrafi analizować zjawiska i procesy przyrodnicze oraz analizować i prognozować procesy i zjawiska gospodarcze z wykorzystaniem odpowiednich metod i narzędzi KA6_UW1

Student potrafi planować i organizować pracę indywidualną i zespołową oraz pracować w grupie przyjmując w niej różne role KA6_UO1

Kompetencje społeczne

Student jest gotów do stałego uczenia się oraz korzystania z pomocy ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemu KA6_KK2

Metody i kryteria oceniania:

Zajęcia terenowe - zaliczenie na ocenę

1. Bieżąca ocena udziału studentów w dyskusji

2. Ocena referowanych zagadnień i pisemnych prac (KA6_WK3, KA6_WG4)

3. Pozytywna ocena ze sprawozdań cząstkowych z wizyt studyjnych (KA6_UW1,KA6_UO1)

4. Pozytywna ocena z przygotowanego próbnego wniosku o rejestrację produktu tradycyjnego lub regionalnego ( KA6_WK3,KA6_UO1)

4. Obecność na wyjazdach studyjnych

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/23" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Zajęcia terenowe, 45 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Alina Stankiewicz
Prowadzący grup: Alina Stankiewicz, Adam Więcko
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

Głównym założeniem przedmiotu jest interdyscyplinarne ujmowanie problemów powstających na styku gospodarki i środowiska przyrodniczego, poznanie produktów regionalnych, ekologicznych z terenu Podlasia. Zajęcia służą też poznaniu dokumentacji i zasad certyfikacji produktów tradycyjna specjalność, produktów regionalnych i ekologicznych.

Pełny opis:

Profil studiów: ogólnoakademicki

Forma studiów: stacjonarne

Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy.

Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki biologiczne, biologia

Rok studiów/semestr: I rok studiów pierwszego stopnia, semestr letni

Wymagania wstępne: Student powinien krytycznie korzystać z różnych źródeł informacji podczas studiowania przedmiotu

Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć:

zajęcia terenowe - 45 godz.,

Punkty ECTS: 3

Bilans nakładu pracy studenta: ogólny nakład pracy studenta:110 godz. w tym:

udział w zajęciach terenowych:45 godz.;

przygotowanie się do zajęć, zaliczeń: 54,2 godz.;

udział w konsultacjach, zaliczeniach: 5,8 godz.

Wskaźniki ilościowe

nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 45 godz., 2,4 pkt. ECTS

nakład pracy studenta związany z zajęciami o charakterze praktycznym: 75 godz., 3 pkt. ECTS

W ramach zajęć terenowych studenci poznają produkty regionalne i tradycyjne regionu Podlasia oraz Polski i Europy oraz zasady ich rejestracji. zajęcia w części odbywają się zdalnie na platformie Teams oraz w formie wyjazdów studyjnych do rzemieślników, przedsiębiorców z województwa podlaskiego

Literatura:

KA6_WG4 - student zna i rozumie możliwości praktycznych zastosowań wiedzy biologicznej w życiu społeczno-gospodarczym oraz formy indywidualnej przedsiębiorczości

KA6_UK2 stosować odpowiednie techniki informacyjno-komunikacyjne, w tym przygotowywać krótkie wystąpienia, wyrażać swoje opinie oraz prowadzić dyskusję stosując specjalistyczny język

KA6_UU2 korzystać z różnych źródeł informacji w celu pogłębiania i aktualizowania wiedzy specjalistycznej

KA6_KK2 stałego uczenia się oraz korzystania z pomocy ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemu

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/24" (w trakcie)

Okres: 2023-10-01 - 2024-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Zajęcia terenowe, 45 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Alina Stankiewicz
Prowadzący grup: Alina Stankiewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

Głównym założeniem przedmiotu jest interdyscyplinarne ujmowanie problemów powstających na styku gospodarki i środowiska przyrodniczego, poznanie produktów regionalnych, ekologicznych z terenu Podlasia. Zajęcia służą też poznaniu dokumentacji i zasad certyfikacji produktów tradycyjna specjalność, produktów regionalnych i ekologicznych.

Pełny opis:

Profil studiów: ogólnoakademicki

Forma studiów: stacjonarne

Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy.

Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki biologiczne, biologia

Rok studiów/semestr: I rok studiów pierwszego stopnia, semestr letni

Wymagania wstępne: Student powinien krytycznie korzystać z różnych źródeł informacji podczas studiowania przedmiotu

Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć:

zajęcia terenowe - 45 godz.,

Punkty ECTS: 3

Bilans nakładu pracy studenta: ogólny nakład pracy studenta:110 godz. w tym:

udział w zajęciach terenowych:45 godz.;

przygotowanie się do zajęć, zaliczeń: 54,2 godz.;

udział w konsultacjach, zaliczeniach: 5,8 godz.

Wskaźniki ilościowe

nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 45 godz., 2,4 pkt. ECTS

nakład pracy studenta związany z zajęciami o charakterze praktycznym: 75 godz., 3 pkt. ECTS

W ramach zajęć terenowych studenci poznają produkty regionalne i tradycyjne regionu Podlasia oraz Polski i Europy oraz zasady ich rejestracji. zajęcia w części odbywają się zdalnie na platformie Teams oraz w formie wyjazdów studyjnych do rzemieślników, przedsiębiorców z województwa podlaskiego

Literatura:

KA6_WG4 - student zna i rozumie możliwości praktycznych zastosowań wiedzy biologicznej w życiu społeczno-gospodarczym oraz formy indywidualnej przedsiębiorczości

KA6_UK2 stosować odpowiednie techniki informacyjno-komunikacyjne, w tym przygotowywać krótkie wystąpienia, wyrażać swoje opinie oraz prowadzić dyskusję stosując specjalistyczny język

KA6_UU2 korzystać z różnych źródeł informacji w celu pogłębiania i aktualizowania wiedzy specjalistycznej

KA6_KK2 stałego uczenia się oraz korzystania z pomocy ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemu

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.
ul. Świerkowa 20B, 15-328 Białystok tel: +48 85 745 70 00 (Centrala) https://uwb.edu.pl kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)