Transfer ekoinnowacji
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 320-ES1-2TEK |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Transfer ekoinnowacji |
Jednostka: | Wydział Biologii |
Grupy: |
3L stac. I stopnia studia ekobiznesu - przedm. obowiązkowe II rok Ekobiznesu Semestr zimowy |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zaprezentowanie studentom istoty i roli ekoinnowacji w zakresie zarządzania organizacjami jak również poznanie przez studenta zagadnień związanych z innowacjami oraz procesem zarządzania wiedzą i technologią oraz transferu technologii i wiedzy; |
Pełny opis: |
Kierunek studiów: ekobiznes Poziom kształcenia: studia pierwszego stopnia profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: przedmiot obowiązkowy, moduł kierunkowy rok studiów/semest: II rok/III semestr (zimowy) Liczba godzin zajęć dydaktycznych: wykład - 15h; laboratorium - 15h; Metody dydaktyczne: wykład - wykład konwersatoryjny, prezentacje multimedialne, połączony z dyskusją, mająca doprowadzić do konkretnych wniosków; konwersatorium, praca z literaturą, konsultacje, dyskusje, rozwiązywanie studiów przypadku, ćwiczenia; Punkty ECTS: 2 Bilans nakładu pracy studenta i wskaźniki ilościowe: Ogólny nakład pracy studenta: Wymagany nakład pracy własnej studenta w każdym semestrze: - udział w wykładach 15h, - udział w laboratoriach 15h, Praca własna studenta: - przygotowanie do egzaminu 8 - realizacja zajęć projektowych i zadań 10 - udział w konsultacjach i egzaminie 2 |
Literatura: |
1. Osterwalder, A., "Tworzenie modeli biznesowych", Helion, Gliwice 20122. 2. Sachpazidu K., " Transfer technologii : transfer pionowy i transfer poziomy w działalności przedsiębiorstw", CEDEWU, 2021. 3. Sachpazidu-Wójcicka K., "Wpływ transferu technologii na zmiany innowacyjne w małych i średnich przedsiębiorstwach", UWB, 2019. 4. Janasz W., „Innowacje w zrównoważonym rozwoju organizacji”, Difin, Warszawa 2011. 5. Duraj J., „Przedsiębiorczość i innowacyjność”, Difin, Warszawa 2010. Literatura uzupełniająca: 1. Fagerberg J., Mowery D. C., Nelson R. R., The Oxford Handbook of Innovation, Oxford University Press, New York 2005. 2. Baruk J., „Innowacje czynnikiem efektywnego rozwoju przedsiębiorstwa (aspekty ekonomiczno – organizacyjne), Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie – Skłodowskiej, Lublin 1992. 3. Janasz W., „Determinanty działalności innowacyjnej przedsiębiorstw”, PWE, Warszawa 2007. 4. Stawasz E., „Innowacje a mała firma”, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 1999. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Student zna i rozumie możliwości praktycznych zastosowań wiedzy biologicznej w życiu społeczno-gospodarczym oraz formy rozwoju indywidualnej (KA6_WG4) Umiejętności: Student zna i rozumie jak analizować zjawiska i procesy przyrodnicze oraz analizować i prognozować procesy i zjawiska gospodarcze z wykorzystaniem odpowiednich metod i narzędzi (KA6_UW1) Student zna i rozumie jak wykorzystywać zdobytą wiedzę z zakresu nauk biologicznych oraz ekonomii i finansów do proponowania rozwiązań i samodzielnego rozstrzygania konkretnych problemów (KA6_UW5) Kompetencje społeczne: Student jest gotów do ciągłego dokształcania się zawodowego i rozwoju osobistego ze względu na dynamikę procesów rynkowych i społecznych zachodzących w świecie (KA6_KK3) |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład - zaliczenie pisemne na ocenę obejmujące zestaw pytań testowych, warunkiem dopuszczenia do zaliczenia egzaminu jest zaliczenie laboratorium; Laboratorium - zaliczenie na ocenę (średnia z oceny prezentacji cząstkowych oraz oceny z projektu zaliczeniowego) Kryteria ocen zgodne z kryterium określonym w §23 ust. 6 Regulaminu Studiów Uniwersytetu w Białymstoku przyjętego uchwałą nr 2527 Senatu Uniwersytetu w Białymstoku z dnia 26 czerwca 2019 roku. |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Karina Sachpazidu | |
Prowadzący grup: | Karina Sachpazidu | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę |
|
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
|
Tryb prowadzenia przedmiotu: | mieszany: w sali i zdalnie |
|
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zaprezentowanie studentom istoty i roli ekoinnowacji w zakresie zarządzania organizacjami jak również poznanie przez studenta zagadnień związanych z innowacjami oraz procesem zarządzania wiedzą i technologią oraz transferu technologii i wiedzy; |
|
Pełny opis: |
Kierunek studiów: ekobiznes Poziom kształcenia: studia pierwszego stopnia profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: przedmiot obowiązkowy, moduł kierunkowy rok studiów/semest: II rok/III semestr (zimowy) Liczba godzin zajęć dydaktycznych: wykład - 15h; laboratorium - 15h; Metody dydaktyczne: wykład - wykład konwersatoryjny, prezentacje multimedialne, połączony z dyskusją, mająca doprowadzić do konkretnych wniosków; konwersatorium, praca z literaturą, konsultacje, dyskusje, rozwiązywanie studiów przypadku, ćwiczenia; Punkty ECTS: 2 Bilans nakładu pracy studenta i wskaźniki ilościowe: Ogólny nakład pracy studenta: Wymagany nakład pracy własnej studenta w każdym semestrze: - udział w wykładach 15h, - udział w laboratoriach 15h, Praca własna studenta: - przygotowanie do egzaminu 8 - realizacja zajęć projektowych i zadań 10 - udział w konsultacjach i egzaminie 2 |
|
Literatura: |
1. Osterwalder, A., "Tworzenie modeli biznesowych", Helion, Gliwice 20122. 2. Sachpazidu K., " Transfer technologii : transfer pionowy i transfer poziomy w działalności przedsiębiorstw", CEDEWU, 2021. 3. Sachpazidu-Wójcicka K., "Wpływ transferu technologii na zmiany innowacyjne w małych i średnich przedsiębiorstwach", UWB, 2019. 4. Janasz W., „Innowacje w zrównoważonym rozwoju organizacji”, Difin, Warszawa 2011. 5. Duraj J., „Przedsiębiorczość i innowacyjność”, Difin, Warszawa 2010. Literatura uzupełniająca: 1. Fagerberg J., Mowery D. C., Nelson R. R., The Oxford Handbook of Innovation, Oxford University Press, New York 2005. 2. Baruk J., „Innowacje czynnikiem efektywnego rozwoju przedsiębiorstwa (aspekty ekonomiczno – organizacyjne), Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie – Skłodowskiej, Lublin 1992. 3. Janasz W., „Determinanty działalności innowacyjnej przedsiębiorstw”, PWE, Warszawa 2007. 4. Stawasz E., „Innowacje a mała firma”, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 1999. |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/24" (w trakcie)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Karina Sachpazidu | |
Prowadzący grup: | Karina Sachpazidu | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę |
|
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
|
Tryb prowadzenia przedmiotu: | mieszany: w sali i zdalnie |
|
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zaprezentowanie studentom istoty i roli ekoinnowacji w zakresie zarządzania organizacjami jak również poznanie przez studenta zagadnień związanych z innowacjami oraz procesem zarządzania wiedzą i technologią oraz transferu technologii i wiedzy; |
|
Pełny opis: |
Kierunek studiów: ekobiznes Poziom kształcenia: studia pierwszego stopnia profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: przedmiot obowiązkowy, moduł kierunkowy rok studiów/semest: II rok/III semestr (zimowy) Liczba godzin zajęć dydaktycznych: wykład - 15h; laboratorium - 15h; Metody dydaktyczne: wykład - wykład konwersatoryjny, prezentacje multimedialne, połączony z dyskusją, mająca doprowadzić do konkretnych wniosków; konwersatorium, praca z literaturą, konsultacje, dyskusje, rozwiązywanie studiów przypadku, ćwiczenia; Punkty ECTS: 2 Bilans nakładu pracy studenta i wskaźniki ilościowe: Ogólny nakład pracy studenta: Wymagany nakład pracy własnej studenta w każdym semestrze: - udział w wykładach 15h, - udział w laboratoriach 15h, Praca własna studenta: - przygotowanie do egzaminu 8 - realizacja zajęć projektowych i zadań 10 - udział w konsultacjach i egzaminie 2 |
|
Literatura: |
1. Osterwalder, A., "Tworzenie modeli biznesowych", Helion, Gliwice 20122. 2. Sachpazidu K., " Transfer technologii : transfer pionowy i transfer poziomy w działalności przedsiębiorstw", CEDEWU, 2021. 3. Sachpazidu-Wójcicka K., "Wpływ transferu technologii na zmiany innowacyjne w małych i średnich przedsiębiorstwach", UWB, 2019. 4. Janasz W., „Innowacje w zrównoważonym rozwoju organizacji”, Difin, Warszawa 2011. 5. Duraj J., „Przedsiębiorczość i innowacyjność”, Difin, Warszawa 2010. Literatura uzupełniająca: 1. Fagerberg J., Mowery D. C., Nelson R. R., The Oxford Handbook of Innovation, Oxford University Press, New York 2005. 2. Baruk J., „Innowacje czynnikiem efektywnego rozwoju przedsiębiorstwa (aspekty ekonomiczno – organizacyjne), Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie – Skłodowskiej, Lublin 1992. 3. Janasz W., „Determinanty działalności innowacyjnej przedsiębiorstw”, PWE, Warszawa 2007. 4. Stawasz E., „Innowacje a mała firma”, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 1999. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.