Wstęp do mikrobiologii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 320-MS1-1WMI |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Wstęp do mikrobiologii |
Jednostka: | Wydział Biologii |
Grupy: |
3L stac. I stopnia studia mikrobiologiczne-przedm.obowiązkowe I rok - Mikrobiologia, semestr zimowy |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
LUB
7.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Założenia (opisowo): | Podstawowym założeniem przedmiotu jest wprowadzenie studenta w podstawowe zagadnienia z zakresu mikrobiologii. Realizacja przedmiotu "Wstęp do mikrobiologii" umożliwi studentowi zrozumienie podstaw funkcjonowania mikroorganizmów prokariotycznych i eukariotycznych w zróżnicowanych środowiskach naturalnych i antropogenicznych, zmienności i ewolucji mikroorganizmów, a także skutków gospodarczych i epidemiologicznych ich obecności. Da też podstawy do zrozumienia możliwości wykorzystania drobnoustrojów w medycynie, rolnictwie, przemyśle i ochronie środowiska. Podczas realizacji przedmiotu student nabywa umiejętności biegłego posługiwania się podstawowymi technikami mikrobiologicznymi (z zakresu mikrobiologii klasycznej i molekularnej) znajdującymi zastosowanie w badaniach drobnoustrojów i epidemiologii. Ponadto uzyskuje niezbędne podstawy o dalszego poszerzania wiedzy z zakresu klasycznej mikrobiologii, genetyki mikroorganizmów, biochemii mikroorganizmów oraz wirusologii na przedmiotach specjalistycznych |
Tryb prowadzenia przedmiotu: | mieszany: w sali i zdalnie |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest wprowadzenie studenta w podstawowe zagadnienia z zakresu mikrobiologii, jak polimorfizm morfologii wybranych grup mikroorganizmów oraz zmienność ich fizjologii. Student ponadto uzyska wiedzę z zakresu podstaw genetyki mikroorganizmów oraz praktycznych aspektów powszechnego występowania wirusów, bakterii i grzybów. |
Pełny opis: |
Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki biologiczne, biologia Rok studiów/semestr: pierwszy rok pierwszego stopnia/semester zimowy Wymagania wstępne: brak Liczba godzin dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład - 30 godz.; laboratorium - 60 godz. Punkty ECTS: 4 Bilans nakładu pracy studenta, ogólny nakład pracy studenta związany z zajęciami: 120 godz., w tym: udział w wykładach - 30 godz. zajęcia laboratoryjne - 60 godz. przygotowanie do zajęć/zaliczeń/egzaminów (praca własna studenta) - 32.5 godz. udział w konsultacjach, zaliczeniach, egzaminach - 7.5 godz. W ramach przedmiotu "Wstęp do mikrobiologii" student teoretycznie i praktycznie zapozna się z budową i rodzajami mkroskopów oraz zasadami pracy z mikroskopami w badaniach mikroorganizmów. Pozna też metody prowadzenia kultur bakteryjnych i przygotowywania podłóż bakteryjnych. Zapozna się też z najczęściej stosowanymi metodami wyjaławiania oraz działaniem czynników fizycznych i chemicznych na bakterie. W t rakcie zajęć student pozna też podstawowe metody biochemiczne służące identyfikacji bakterii oraz zapozna się najczęściej spotykanymi bakteriami chorobotwórczymi Gram-dodatnimi i Gram-ujemnymi. Dodatkowo pozna wirusy i grzyby mikroskopowe. |
Literatura: |
1. Baj J. (red.), Mikrobiologia. PWN, 2018. 2. Szewczyk E.M., Diagnostyka mikrobiologiczna. PWN, 2013. 3. Kunicki-Goldfinger W.J.H., Życie bakterii. PWN, Warszawa, 2004. 4. Singleton P., Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie. PWN, Warszawa 2004. 5. Zaremba L.M., Borowski J., Mikrobiologia lekarska. PZWL, Warszawa, 1997. 6. Baj J., Markiewicz Z., Biologia molekularna bakterii. PWN, 2006. |
Efekty uczenia się: |
1. Student rozpoznaje i opisuje podstawowe kształty komórek bakteryjnych (KP6_WG1) 2. Student posługuje się terminologią fachową w celu opisu mikroorganizmów prokariotycznych i eukariotycznych oraz procesów zachodzących w komórkach tych mikroorganizmów (KP6_WG1, KP6_WG2, KP6_WG3) 3. Student rozpoznaje, ocenia i wykazuje świadomość możliwych zagrożeń mikrobiologicznych w laboratorium, środowisku oraz żywności (KP6_WG3, KP6_UW2, KP6_UO1) 4. Student nabiera praktycznej umiejętności pracy z mikroskopem, wykonywania preparatów i barwień, jak też analizy uzyskanych wyników (KP6_UW1, KP6_UW2, KP6_UO1) 5. Student dobiera metody badawcze, planuje i przeprowadza badania z zakresu diagnostyki mikrobiologicznej (KP6_UW1) 6. Student wykazuje dbałość o bezpieczeństwo pracy w laboratorium i świadomość poszanowania pracy własnej i innych (KP6_UO1) |
Metody i kryteria oceniania: |
W zakresie wykładów: 1. Obecność na zajęciach. 2. Pozytywna ocena zaliczenia laboratoriów. 3. Pozytywna ocena egzaminu. W zakresie zajęć laboratoryjnych: 1. Obecność na zajęciach. 2. Pozytywna ocena pracy studenta podczas zajęć. 3. Pozytywna ocena zaliczenia laboratoriów (pozytywna ocena dwóch sprawdzianów testowych i sprawdzianu praktycznego). |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT LAB
ŚR LAB
CZ PT WYK
|
Typ zajęć: |
Laboratorium, 60 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marek Bartoszewicz, Izabela Święcicka | |
Prowadzący grup: | Marek Bartoszewicz, Tomasz Hauschild, Izabela Święcicka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest wprowadzenie studenta w podstawowe zagadnienia z zakresu mikrobiologii, jak polimorfizm morfologii wybranych grup mikroorganizmów oraz zmienność ich fizjologii. Student ponadto uzyska wiedzę z zakresu podstaw genetyki mikroorganizmów oraz praktycznych aspektów powszechnego występowania wirusów, bakterii i grzybów. |
|
Pełny opis: |
Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki biologiczne, biologia Rok studiów/semestr: pierwszy rok pierwszego stopnia/semester zimowy Wymagania wstępne: brak Liczba godzin dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład - 30 godz.; laboratorium - 60 godz. Punkty ECTS: 4 Bilans nakładu pracy studenta, ogólny nakład pracy studenta związany z zajęciami: 120 godz., w tym: udział w wykładach - 30 godz. zajęcia laboratoryjne - 60 godz. przygotowanie do zajęć/zaliczeń/egzaminów (praca własna studenta) - 32.5 godz. udział w konsultacjach, zaliczeniach, egzaminach - 7.5 godz. W ramach przedmiotu "Wstęp do mikrobiologii" student teoretycznie i praktycznie zapozna się z budową i rodzajami mkroskopów oraz zasadami pracy z mikroskopami w badaniach mikroorganizmów. Pozna też metody prowadzenia kultur bakteryjnych i przygotowywania podłóż bakteryjnych. Zapozna się też z najczęściej stosowanymi metodami wyjaławiania oraz działaniem czynników fizycznych i chemicznych na bakterie. W t rakcie zajęć student pozna też podstawowe metody biochemiczne służące identyfikacji bakterii oraz zapozna się najczęściej spotykanymi bakteriami chorobotwórczymi Gram-dodatnimi i Gram-ujemnymi. Dodatkowo pozna wirusy i grzyby mikroskopowe. |
|
Literatura: |
1. Baj J. (red.), Mikrobiologia. PWN, 2018. 2. Szewczyk E.M., Diagnostyka mikrobiologiczna. PWN, 2013. 3. Kunicki-Goldfinger W.J.H., Życie bakterii. PWN, Warszawa, 2004. 4. Singleton P., Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie. PWN, Warszawa 2004. 5. Zaremba L.M., Borowski J., Mikrobiologia lekarska. PZWL, Warszawa, 1997. 6. Baj J., Markiewicz Z., Biologia molekularna bakterii. PWN, 2006. |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/24" (w trakcie)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 60 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marek Bartoszewicz, Izabela Święcicka | |
Prowadzący grup: | Marek Bartoszewicz, Urszula Czyżewska, Izabela Święcicka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest wprowadzenie studenta w podstawowe zagadnienia z zakresu mikrobiologii, jak polimorfizm morfologii wybranych grup mikroorganizmów oraz zmienność ich fizjologii. Student ponadto uzyska wiedzę z zakresu podstaw genetyki mikroorganizmów oraz praktycznych aspektów powszechnego występowania wirusów, bakterii i grzybów. |
|
Pełny opis: |
Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki biologiczne, biologia Rok studiów/semestr: pierwszy rok pierwszego stopnia/semester zimowy Wymagania wstępne: brak Liczba godzin dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład - 30 godz.; laboratorium - 60 godz. Punkty ECTS: 4 Bilans nakładu pracy studenta, ogólny nakład pracy studenta związany z zajęciami: 120 godz., w tym: udział w wykładach - 30 godz. zajęcia laboratoryjne - 60 godz. przygotowanie do zajęć/zaliczeń/egzaminów (praca własna studenta) - 32.5 godz. udział w konsultacjach, zaliczeniach, egzaminach - 7.5 godz. W ramach przedmiotu "Wstęp do mikrobiologii" student teoretycznie i praktycznie zapozna się z budową i rodzajami mkroskopów oraz zasadami pracy z mikroskopami w badaniach mikroorganizmów. Pozna też metody prowadzenia kultur bakteryjnych i przygotowywania podłóż bakteryjnych. Zapozna się też z najczęściej stosowanymi metodami wyjaławiania oraz działaniem czynników fizycznych i chemicznych na bakterie. W t rakcie zajęć student pozna też podstawowe metody biochemiczne służące identyfikacji bakterii oraz zapozna się najczęściej spotykanymi bakteriami chorobotwórczymi Gram-dodatnimi i Gram-ujemnymi. Dodatkowo pozna wirusy i grzyby mikroskopowe. |
|
Literatura: |
1. Baj J. (red.), Mikrobiologia. PWN, 2018. 2. Szewczyk E.M., Diagnostyka mikrobiologiczna. PWN, 2013. 3. Kunicki-Goldfinger W.J.H., Życie bakterii. PWN, Warszawa, 2004. 4. Singleton P., Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie. PWN, Warszawa 2004. 5. Zaremba L.M., Borowski J., Mikrobiologia lekarska. PZWL, Warszawa, 1997. 6. Baj J., Markiewicz Z., Biologia molekularna bakterii. PWN, 2006. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.