Ekonomika gospodarki żywnościowej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 330-ES1-1EGZ |
Kod Erasmus / ISCED: |
14.302
|
Nazwa przedmiotu: | Ekonomika gospodarki żywnościowej |
Jednostka: | Wydział Ekonomii i Finansów |
Grupy: |
Ekonomia 1 stopień 1 rok Stacjonarne lato |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | kierunkowe |
Tryb prowadzenia przedmiotu: | zdalnie |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przekazanie i opanowanie przez studentów wiedzy dotyczącej funkcjonowania gospodarki żywnościowej z uwzględnieniem jej poszczególnych ogniw (przemysł środków produkcji dla rolnictwa, rolnictwo, przetwórstwo rolno-spożywcze, sfera obrotu rolnego) oraz powiązań miedzy tymi ogniwami. |
Pełny opis: |
Profil studiów: Ogólnoakademicki Forma studiów: Stacjonarne Rodzaj przedmiotu: Kierunkowy Moduł 3. Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki społeczne, dyscyplina: ekonomia i finanse Rok studiów/semestr: Studia pierwszego stopnia, rok I, semestr 2 Wymagania wstępne: brak Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład 30 godzin Metody dydaktyczne: wykład tradycyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, angażujący słuchaczy do dyskusji. Formy zaliczenia przedmiotu: Egzamin pisemny Punkty ECTS: 4 Bilans nakładu pracy studenta: - udział w wykładach - 30 godz. - przygotowanie się do wykładu - 20 godz. - przygotowanie się do egzaminu końcowego - 40 godz. - udział w konsultacjach - 8 godz. - egzamin - 2 godz. Wskaźniki ilościowe Nakład pracy studenta związany z zajęciami: - wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: liczba godzin 40, punkty ECTS 1,5 |
Literatura: |
1. J. Zegar, Współczesne wyzwania rolnictwa, PWN, Warszawa 2012 2. S. Grabowski, Ekonomika gospodarki żywnościowej, Wydawnictwo Prywatnej Wyższej Szkoły Businessu i Administracji, Warszawa 1998 3. F. Kapusta, Agrobiznes, Wydawnictwo Difin, 2012 4. M. Raftowicz- Filipkiewicz, Uwarunkowania rozwoju krótkich łańcuchów dostaw żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław 2022. 5. K. Firlej – Rozwój przemysłu rolno-spożywczego w sektorze agrobiznesu i jego determinanty. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków 2008. 6. St. Kowalczyk, Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, Wydawnictwo SGH, Warszawa 2009. 7. W. Rembisz, Instrumenty rynku rolnego, WSFiZ Warszawa 2009 8. St. Kowalczyk, Bezpieczeństwo i jakość żywności, PWN. Warszawa 2016. 9. Agrobiznes w teorii i w praktyce, red. A. Olszewska, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2014. 10. Martiin, Carin.: The world of agricultural economics : Carin Martiin. London ; New York : Routledge Taylor & Francis Group, 2013 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - 1EGZ_W01 Student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu kluczowe zagadnienia z zakresu gospodarki żywnościowej, zna podstawowe kategorie ekonomiczne.(KP6_WG1) - 1EGZ_W02 Student zna i rozumie relacje między strukturami i instytucjami gospodarczymi w zakresie gospodarki żywnościowej w skali krajowej i międzynarodowej.(KP6_WG3) - 1EGZ_W03 Student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu relacje gospodarcze zachodzące między poszczególnymi elementami gospodarki żywnościowej.(KP6_WG4) -1EGZ_W04 Student zna i rozumie wybrane zagadnienia z zakresu wiedzy o procesach zmian struktur i instytucji gospodarczych związanych z wytwarzaniem żywności oraz ich elementów, o przyczynach, przebiegu, skali i konsekwencjach tych zmian. (KP6_WG7) Umiejętności: - 1EGZ_U01 Student potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę do formułowania i rozwiązywania złożonych problemów gospodarki żywnościowej na poziomie krajowym i międzynarodowym. (KP6_UW3) - 1EGZ_U02 Student potrafi wykorzystywać zdobytą wiedzę z zakresu gospodarki żywnościowej do analizy i rozstrzygania konkretnych problemów dotyczących tego subsystemu gospodarki narodowej, proponując konkretne ich rozwiązania. (KP6_UU2) Kompetencje: - 1EGZ_K01 Student jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy z zakresu gospodarki żywnościowej ze względu na dynamikę procesów rynkowych, społecznych i przyrodniczych zachodzących w kraju i na świecie.(KP6_KK1) - 1EGZ_K02 Student jest gotów do uznawania wiedzy z zakresu gospodarki żywnościowej do rozwiązywania konkretnych problemów poznawczych, w tym zasięgania opinii ekspertów poprzez korzystanie ze specjalistycznych ekspertyz i raportów o zasięgu krajowym i międzynarodowym.(KP6_KK2) |
Metody i kryteria oceniania: |
Metody dydaktyczne: Wykład tradycyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, angażujący studentów do zadawania pytań i dyskusji. Formy zaliczenia przedmiotu: Studenci są oceniani na podstawie egzaminu pisemnego. Test zawiera 20 pytań zamkniętych i otwartych. Za każdą poprawną odpowiedź można uzyskać 1 pkt. Aby zaliczyć test należy zdobyć 11 pkt. Ocena z egzaminu jest podwyższana o ocenę aktywności na zajęciach. Dopuszcza się poprawę testu w formie ustnej- (w przypadku jego nie zaliczenia) oraz w formie pisemnej - w postaci odpowiedzi na trzy pytania. |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Mirosława Kozłowska-Burdziak | |
Prowadzący grup: | Mirosława Kozłowska-Burdziak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.