Konkurencyjność przedsiębiorstwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 330-ES2-2XKPR | Kod Erasmus / ISCED: |
14.302
![]() |
Nazwa przedmiotu: | Konkurencyjność przedsiębiorstwa | ||
Jednostka: | Wydział Ekonomii i Finansów | ||
Grupy: |
2L stac.studia ekonomiczne II st. - przedm.obowiązkowe Ekonomia 2 rok 2 st. Stacjonarne sem letni Ekonomia 2 st. 2 rok Stacjonarne sem letni |
||
Punkty ECTS i inne: |
4.00 ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
||
Tryb prowadzenia przedmiotu: | zdalnie |
||
Skrócony opis: |
Założeniem przedmiotu „Konkurencyjność przedsiębiorstwa” jest przekazanie studentom umiejętności analizy przewagi konkurencyjnej, w tym analiza przywództwa kosztowego, przewagi technologicznej; unikalności czy miejsca na rynku. |
||
Pełny opis: |
PROFIL STUDIÓW: ogólnoakademicki FORMA STUDIÓW: stacjonarne RODZAJ PRZEDMIOTU: specjalnościowy (moduł 3) DZIEDZINA: nauki społeczne DYSCYPLINA: ekonomia i finanse ROK STUDIÓW/ SEMESTR: rok II/ semestr IV WYMAGANIA WSTĘPNE: brak LICZBA GODZIN ZAJĘĆ DYDAKTYCZNYCH: ćwiczenia- 30 h METODY DYDAKTYCZNE: analiza danych statystycznych, analiza raportów, rozwiązywanie zadań, dyskusja w grupie, prezentacje studentów PUNKTY ECTS: 4 bilans nakładu pracy studenta: - udział w ćwiczeniach: 30 h - przygotowanie do ćwiczeń: 25 h - udział w w konsultacjach: 4 h - przygotowanie do kolokwium: 41 h Łączny nakład pracy studenta: 100 h Wskaźniki ilościowe: Nakład pracy studenta związany związany z zajęciami: - wymagającymi bezpośredniego nakładu nauczyciela: liczba godzin 34 (ECTS 1,36) - o charakterze praktycznym: 10 (ECTS 0,4) |
||
Literatura: |
1. Konkurencyjność przedsiębiorstw w XXI wieku : czynniki wzrostu / autorzy: E. Frejtag-Mika, i in., PWE, Warszawa 2015. 2. Innowacyjność w zarządzaniu a konkurencyjność przedsiębiorstwa / red. nauk. R. Nowacki, Difin, Warszawa 2010. Literatura dodatkowa: 3. Competitive strategies, M. Pindelski, Warszawa, Warsaw School of Economics, 2015. |
||
Efekty uczenia się: |
2XKPR_W01 Student ma pogłębioną wiedzę na temat wybranych rodzajów podmiotów, instytucji i struktur ekonomicznych, w tym przedsiębiorstw i czynników ich konkurencyjności (KP7_WG7) 2XKPR_U01 Student potrafi wykorzystać wiedzę teoretyczną do opisu i analizowania determinant konkurencyjności i zdolności konkurencyjnej przedsiębiorstw, potrafi formułować własne opinie i dobierać krytycznie dane i metody analiz w zakresie badania konkurencyjności przedsiębiorstw (KP7_UW2) 2XKPR_K01 Student ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i rozwoju osobistego ze względu na dynamikę procesów rynkowych i determinant konkurencyjności przedsiębiorstw, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób (KP7_KK1) |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Kolokwium w formie pisemnej |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2020/21" (w trakcie)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Wiesław Dembowski, Monika Fiedorczuk | |
Prowadzący grup: | Wiesław Dembowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.