E-biznes
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 400-ES1-3EBI |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | E-biznes |
Jednostka: | Filia Uniwersytetu w Białymstoku w Wilnie, Wydział Ekonomiczno-Informatyczny |
Grupy: |
3L stac. I st. studia ekonomiczne - przedmioty kierunkowe - WILNO Wilno - ekonomia 3 rok 1 st. stacjonarne sem.letni |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywne |
Skrócony opis: |
Celem kursu jest zapoznanie studentów z możliwościami wykorzystania technologii informatycznych, przede wszystkim internetu do prowadzenia i/lub wspomagania biznesu. Zajęcia zapewnić mają niezbędną podstawową wiedzę, aby móc zrozumieć specyfikę e-biznesu i być gotowym do działania na tym polu. |
Pełny opis: |
Profil studiów: Ogólnoakademicki Forma studiów: Stacjonarne Rodzaj przedmiotu: Fakultatywny Dziedzina i dyscyplina nauki: Nauki ekonomiczne, dyscyplina: nauki o zarządzaniu Rok studiów/semestr: Studia pierwszego stopnia, rok III, semestr 6 Wymagania wstępne: Podstawowa wiedza z zakresu zarządzania i marketingu Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: Wykład 15 godz., ćwiczenia 15 Metody dydaktyczne: wykład konwersatoryjny, studia przypadków, projekty zespołowe, prezentacje, dyskusja Formy zaliczenia przedmiotu: egzamin i aktywność na ćwiczeniach Punkty ECTS 3 Bilans nakładu pracy studenta - udział w wykładach - 15 godz. - Udział w ćwiczeniach - 15 godz. - przygotowanie do ćwiczeń - 18 godz. - konsultacje - 2 godz. - przegląd literatury - 15 godz. - przygotowanie do egzaminu i egzamin - 10 godz. Wskaźniki ilościowe Nakład pracy studenta związany z zajęciami : - wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: liczba godzin 32 punkty ECTS 1,28 - o charakterze praktycznym: liczba godzin: 35 punkty ECTS 1,4 |
Literatura: |
Ł.Sosna, E-biznes, Wydawnictwo Nakom, Poznań 2011 J.Reed, Szybkie łącze z klientami, Helion, Gliwice 2012 L.Loveday, S.Niehaus, E-biznes, Helion, Gliwice 2009 P.Majewski, Czas na e-biznes, Helion, Gliwice 2007 |
Efekty uczenia się: |
• Dostrzega, dokonuje obserwacji i posiada umiejętność logicznego rozumowania oraz interpretacji zjawisk gospodarczych • Gromadzi i przetwarza informacje gospodarcze oraz wykorzystuje podstawową wiedzę teoretyczną do analizy zjawisk, przyczyn i skutków działalności gospodarczej. • Potrafi prognozować konkretne procesy i zjawiska gospodarcze • Analizuje rozwiązania konkretnych problemów gospodarczych i uczestniczy w podejmowaniu rozstrzygnięć w tym zakresie • Potrafi racjonalnie gospodarować ograniczonymi zasobami gospodarczymi • Podejmuje próby rozwiązywania problemów za pomocą odpowiednich metod i narzędzi z zakresu teorii ekonomii • Samodzielnie pozyskuje, przetwarza, analizuje, interpretuje dane statystyczne i informacje rynkowe • Potrafi zrealizować proste zadania badawcze oraz formułować wnioski na podstawie badań • Potrafi samodzielnie dokształcać się • Potrafi podejmować decyzje i organizować pracę w zespole • Posiada umiejętność przygotowania prac pisemnych z wykorzystaniem kategorii ekonomicznych oraz literatury przedmiotu • Potrafi stworzyć prosty model oraz dokonać samodzielnej interpretacji • Jest przygotowany do aktywnego uczestnictwa w grupach, organizacjach i instytucjach gospodarczych • Potrafi pracować w grupie, przyjmując w niej różne role wykazując odpowiedzialność za pracę własną i innych • Jest kreatywny i przedsiębiorczy w sferze działalności gospodarczej. • Ma poczucie odpowiedzialności za podejmowane decyzje, będąc jednocześnie świadomym ich rezultatów i konsekwencji • Jest przygotowany do prowadzenia badań z zakresu problemów ekonomiczno – społecznych i samodzielnego poszukiwania rozwiązań tych problemów |
Metody i kryteria oceniania: |
Metody nauczania: wykłady, laboratorium, prezentacje, obrona prac, konsultacje Formy zaliczenia przedmiotu – egzamin. Wykonane zadania i odpowiedzi oceniane określoną liczbą punktów. Ogólna liczba punktów w określonym przedziale odpowiada ocenie wynikowej. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.