Logistyka w agrobiznesie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 400-ES1-3LWA |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Logistyka w agrobiznesie |
Jednostka: | Filia Uniwersytetu w Białymstoku w Wilnie, Wydział Ekonomiczno-Informatyczny |
Grupy: |
3L stac. I st. studia ekonomiczne - przedmioty kierunkowe - WILNO Wilno - ekonomia 3 rok 1 st. stacjonarne sem.zimowy |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | specjalnościowe |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest poznanie przez studentów specyfiki logistyki w sektorze agrobiznesu. Studenci zostaną zapoznani ze specyfika sektora oraz jego znaczeniem w gospodarce. Następnie poznają wymagania związane z zaopatrzeniem, przetwórstwem oraz dystrybucją żywności, surowców rolnych oraz produktów zaopatrzenia sektora. |
Pełny opis: |
Profil studiów: Praktyczny Forma studiów:Stacjonarne Rodzaj przedmiotu:specjalnościowe -specjalność: Logistyka Rok studiów/semestr: rok 3/5 semestr Wymagania wstępne:Podstawy logistyki Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: Wykład-15 godz. Metody dydaktyczne: Wykład- z wykorzystaniem prezentacji Power Point, angażujący słuchaczy do zadawania pytań w trakcie wykładu, Punkty ECTS - 2 Bilans nakładu pracy studenta: Udział w wykładach- 15 Przygotowanie do zaliczenia- 15 Lektura literatury - 10 Udział w konsultacjach - 8 Zaliczenie - 2 Razem 50 Wskaźniki ilościowe: Nakład pracy studenta związany z zajęciami: - wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela - 35 h- 1,4ECTS - o charakterze praktycznym - 15 h-0,6 ECTS |
Literatura: |
Podstawowa: Kapusta F., Agrobiznes, Wyd. Difin, 2012 Urban S.(red.), Agrobiznes i biobiznes. Teoria i praktyka, Wyd. UE we Wrocławiu, Wrocław 2014 Tracy M.: Polityka rolno-żywnościowa w gospodarce rynkowej, UW, Warszawa 1997 Górka-Warsewicz H., Świątkowska M., Krajewski K., Marketing żywności, Wyd. Oficyna a Wolters Kluwer business, Warszawa 2013 Czyżewski A., Sapa A., Mechanizm wymiany rolno - żywnościowej Polski z krajami UE, AE w Poznaniu, Poznań 2003 Uzupełniająca: Skowronek Cz., Sarjusz-Wolski Z., Logistyka w przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa 2012 Bilitewski B., i in., Podręcznik gospodarowania odpadami. Teoria i praktyka, Wyd. Seidel Przywecki, Warszawa 2006 Wasilewski M., Ekonomiczno-organizacyjne uwarunkowania gospodarowania zapasami w przedsiębiorstwach rolniczych. Wydawnictwo SGGW. Warszawa. 2004 Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka, CH Beck, 2010 Szymanowski W., Łańcuchy i sieci dostaw żywności w Polsce i w wybranych krajach europejskich-ewolucja i i przykłady zastosowań technologii informacyjnych, Wyd. WSHiFM, Warszawa 2006 |
Efekty uczenia się: |
LWA_W01 student zna struktury i instytucje gospodarcze w gospodarce żywnościowej i agrobiznesie- KP6_WG9 LWA_W02 - student zna relacje między podmiotami, władzami i instytucjami związanymi z agrobiznesem w skali krajowej i międzynarodowej - KP6_WK1 |
Metody i kryteria oceniania: |
Forma zaliczenia przedmiotu: egzamin pisemny testowy. 51 – 60% pkt – dst 61 – 70% pkt – dst+ 71 – 80% pkt – db 81 – 90% pkt – db+ 91 – 100% pkt - bdb |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/24" (w trakcie)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
|
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Piątkowski | |
Prowadzący grup: | Paweł Piątkowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2024/25" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.