Podstawy przedsiębiorczości
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 450-ZN1-1PPR |
Kod Erasmus / ISCED: |
14.301
|
Nazwa przedmiotu: | Podstawy przedsiębiorczości |
Jednostka: | Instytut Zarządzania |
Grupy: |
Zarządzanie 1 stopień 1 rok Niestacjonarne zima |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Założenia (opisowo): | Celem przedmiotu jest omówienie podstawowych zagadnień dotyczących uwarunkowań rozwoju przedsiębiorczości, planowania i realizacji działań przedsiębiorczych oraz społeczno-ekonomicznych aspektów funkcjonowania przedsiębiorstw. |
Tryb prowadzenia przedmiotu: | mieszany: w sali i zdalnie |
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest zapoznanie studentów z istotą i przebiegiem procesu przedsiębiorczego, w tym z osobowościowymi i instytucjonalnymi uwarunkowaniami działań przedsiębiorczych. W ramach realizowanego kursu zostaną przedstawione różne formy przedsiębiorczości, kategorie szans/okazji biznesowych, charakterystyki i typologie przedsiębiorców, możliwości i ograniczenia prowadzenia działalności gospodarczej oraz inne aspekty funkcjonowania przedsiębiorstw. W ramach ćwiczeń analizowane będą studia przypadków źródeł sukcesów i niepowodzeń biznesowych wybranych przedsiębiorców, co pozwoli studentom na wskazanie kluczowych czynników sukcesu i połączenie teorii z praktyką gospodarczą. |
Pełny opis: |
Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: niestacjonarne Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy Dziedzina i dyscyplina nauki: obszar nauk ekonomicznych, zarządzanie Rok studiów/semestr: I/1 Wymagania wstępne: brak Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład, 9h; ćwiczenia, 18h Metody dydaktyczne: – wykład realizowany z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, angażujący słuchaczy do zadawania pytań w trakcie wykładu; – ćwiczenia wymagają czynnego uczestnictwa studentów; praca metodą projektu, case studies, dyskusja, praca w grupach Punkty ECTS: 5 Bilans nakładu pracy studenta: – udział w wykładach – 9h – udział w ćwiczeniach – 9h – przygotowanie do ćwiczeń – 20h – przygotowanie projektu – 20h – udział w konsultacjach – 20h – przygotowanie do egzaminu końcowego – 20h – egzamin – 2h RAZEM: 100h Wskaźniki ilościowe Nakład pracy studenta związany z zajęciami: – wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela – 40h – 2pkt ECTS – o charakterze praktycznym – 60h – 3pkt ECTS |
Literatura: |
LITERATURA PODSTAWOWA: J. Cieślik, Przedsiębiorczość, polityka, rozwój, Wyd. Akademickie SEDNO, Warszawa 2014. J. Lichtarski (red.), Podstawy nauki o przedsiębiorstwie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2007. J. Pasieczny, B. Glinka, Tworzenie przedsiębiorstwa. Szanse realizacja rozwój, Wyd. Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2015. T. Piecuch, Przedsiębiorczość. Podstawy teoretyczne, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa 2013. LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA: J. Cieślik, Przedsiębiorczość dla ambitnych, Wyd. Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2006. M. Juchnowicz (red.), Kapitał ludzki a kształtowanie przedsiębiorczości, Wyd. Poltex, Warszawa 2004. T. Kaczmarek: Ryzyko i zarządzanie ryzykiem, Difin, Warszawa 2006. Z.J. Makieła, M.M. Stuss (red.), Przedsiębiorczość i zarządzanie innowacjami. Wiedza, technologia, konkurencja, przedsiębiorstwo, Wyd. C.H. Beck, Warszawa 2018. J. Moczydłowska, J. Pacewicz, Przedsiębiorczość, Wyd. Oświatowe „FOSZE”, Rzeszów 2007. M.K. Szpakowski, Przedsiębiorczość. Zarządzanie przedsiębiorstwem od A do Z, Knowledge Innovation Center Sp. z o.o., Zamość 2018. J. Targalski, Przedsiębiorczość i zarządzanie, Wyd. C.H. Beck, Warszawa 2003. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA 1PPR_W01 Student ma podstawową wiedzę odnośnie powstawania, funkcjonowania, przekształcania i rozwoju przedsiębiorstw; Z1_W03 1PPR_W02 Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju przedsiębiorstw; Z1_W12 UMIEJĘTNOŚCI 1PPR_U01 Student potrafi prawidłowo analizować i interpretować zjawiska zachodzące w przedsiębiorstwie i jego otoczeniu; Z1_U06 1PPR_U02 Student potrafi przygotować wypowiedź ustną poświęconą konkretnemu zagadnieniu z zakresu podstaw przedsiębiorczości właściwie dobierając i weryfikując materiały źródłowe do przygotowanych wystąpień ustnych; Z1_U08 KOMPETENCJE SPOŁECZNE 1PPR_K01 Student ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę stałego uczenia się ze względu na dynamikę zachodzącą wewnątrz przedsiębiorstw, jak również w jego otoczeniu; Z1_K01 1PPR_K02 Student wykazuje postawę kreatywności, innowacyjności i przedsiębiorczości w zakresie podejmowanych problemów z zakresu przedsiębiorczości i analizy studiów przypadków przedsiębiorstw; Z1_K07 |
Metody i kryteria oceniania: |
Ćwiczenia – zaliczenie na ocenę na postawie wyników prac projektowych. Wykład – końcowy egzamin pisemny na ocenę, do którego dopuszczeni zostaną studenci posiadający zaliczenie z ćwiczeń. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.