1. Definicja i charakterystyka mikroorganizmów jako polifiletycznej grupy organizmów żywych, fundamentalne odkrycia naukowe w
dziedzinie biochemii mikroorganizmów, rola mikroorganizmów w ekosystemach i gospodarce człowieka ze wskazaniem
charakterystycznych procesów biochemicznych, elastyczność metaboliczna mikroorganizmów, a zasiedlane nisze ekologiczne.
2. Biochemiczne różnice w strukturze mikroorganizmów na przykładzie budowy ściany komórkowej, zróżnicowanie składników ściany
komórkowej grzybów, bakterii i archeonów i związane z tym sposoby walki z mikroorganizmami (antybiotyki beta laktamowe i
mechanizmy ich działania).
3. Biochemiczne zróżnicowanie struktury błony komórkowej bakterii, grzybów i archeonów, porównanie struktury fosfolipidów i steroli
błonowych w poszczególnych grupach, środki przeciwgrzybiczne i biosynteza steroli.
4. Przykłady mechanizmów regulacji metabolizmu bakterii (operony, odpowiedź restrykcyjna – stringent response i alarmowy,
sygnalizacja zagęszczenia – quorum sensing i autoinduktory), enzymy wydzielane przez mikroorganizmy i ich znaczenie dla gospodarki i
zdrowia człowieka.
5. Procesy autotroficzne wśród mikroorganizmów (sposoby pozyskiwania energii w celu syntezy związków organicznych z dwutlenku
węgla – chemosynteza i fotosynteza, sposoby wiązania dwutlenku węgla – cykl Calvina-Bensona i szlaki alternatywne), metanogeneza i
acetogeneza.
6. Procesy heterotroficzne, uwalnianie energii ze związków organicznych na drogach beztlenowych (glikoliza i szlaki alternatywne,
procesy fermentacji alkoholowej, mlekowej, propionowej, mieszanej kwasowej, masłowej i inne).
7. Biosynteza białka u mikroorganizmów pro- i eukariotycznych, podobieństwa i różnice w procesie ekspresji informacji genetycznej
(proces transkrypcji, struktura rybosomów, czynniki translacyjne) i antybiotyki hamujące biosyntezę białek.
|