Literatura: |
Literatura podstawowa:
1. Nicklin J., Graeme-Cook K., Killington R. 2021, Krótkie wykłady. Mikrobiologia. Wyd. 2, PWN, Warszawa.
2. Szewczyk E. M. 2009, Diagnostyka bakteriologiczna. PWN, Warszawa
3. Adamski Z., Batura-Gabryel H. 2007, Mikologia lekarska dla lekarzy i studentów. Wyd. UM w Poznaniu.
4. Dworecka-Kaszak B. 2008, Mikologia weterynaryjna. Wyd. SGGW, Warszawa.
Literatura uzupełniajaca:
1. Buczek J., Buczek K. 2000, Zarys mikrobiologii ogólnej. Lublin, 2000.
2. Berg J. M., Tymoczko J.L., Stryer L. 2009, Biochemia. PWN, Warszawa.
|
Efekty uczenia się: |
Wiedza i umiejętności:
1. Student posługuje się podstawowymi technikami laboratoryjnymi w celu analizy wybranych procesów biochemicznych bakterii i grzybów. KA6_WG3, KA6_UW1
2. Student charakteryzuje podstawowe różnice na poziomie biochemicznym pomiędzy mikroorganizmami prokariotycznymi i eukariotycznymi. KA6_UW3, KA6_WG3
3. Student potrafi samodzielnie odnajdywać źródła wiedzy i odpowiednio je wykorzystywać w celu stałego poszerzania swoich kwalifikacji. KA6_UU12
Kompetencje społeczne:
4. Student stosuje zasady BHP, ergonomii i poszanowania pracy własnej i innych podczas wykonywania zadań samodzielnie i w grupie. KA6_KR6
Sposoby weryfikacji zakładanych efektów kształcenia:
KA6_UW1, KA6_KR6, KA6_UU12 - bieżąca ocena wiedzy i umiejętności studentów podczas zajęć, ocena sprawozdania z wykonanego eksperymentu
KA6_WG3, KA6_UW3 - sprawdzian pisemny w formie testu zamkniętego.
|
Metody i kryteria oceniania: |
Kryteria oceny pisemnych prac zaliczeniowych zgodne z Regulaminem studiów (Uchwała Senatu UwB nr 2527 z dn. 26 czerwca 2019).
Student może opuścić jedne zajęcia bez konieczności zaliczenia. Zasady zaliczenia nieobecności należy ustalać z prowadzącym zajęcia.
Metody oceniania:
1. Bieżąca ocena wiedzy i umiejętności studentów podczas zajęć.
2. Sprawdzian pisemny w formie testu zamkniętego.
3. Ocena sprawozdania z wykonanego eksperymentu.
|
Zakres tematów: |
1. Różnice biochemiczne pomiędzy różnymi grupami mikroorganizmów. Przygotowywanie i sterylizacja narzędzi, szkła i podłoży do
prowadzenia kultur grzybowych i bakteryjnych.
2. Specyficzne wymagania troficzne różnych grup mikroorganizmów. Zakładanie i prowadzenie kultur grzybów (Saccharomyces
cerevisiae, Malassezia pachydermatis) i bakterii (Esherichia coli) w celu uzyskania materiału do izolacji lipidów.
3. Specyfika profilu lipidowego bakterii i grzybów. Izolacja lipidów z wyhodowanych wcześniej komórek grzybowych i bakteryjnych.
4. Rozdział frakcji lipidowych przy pomocy chromatografii cienkowarstwowej.
5. Analiza densytometryczna chromatogramów i porównanie frakcji lipidowych pomiędzy analizowanymi gatunkami.
6. Prezentacja uzyskanych wyników i dyskusja na temat biochemicznego zróżnicowania różnych grup mikroorganizmów i konsekwencji
fizjologicznych tego zróżnicowania.
|