Biochemia mikroorganizmów 320-BS1-3BMO
Laboratorium (LAB)
Rok akademicki 2020/21
Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)
Liczba godzin: | 15 | ||
Limit miejsc: | (brak limitu) | ||
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | ||
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Nicklin J., Graeme-Cook K., Killington R. 2011, Krótkie wykłady. Mikrobiologia. PWN, Warszawa. 2. Berg J. M., Tymoczko J.L., Stryer L. 2009, Biochemia. PWN, Warszawa. Literatura uzupełniajaca: 1. Buczek J., Buczek K. 2000, Zarys mikrobiologii ogólnej. Lublin, 2000. |
||
Efekty uczenia się: |
1. Student posługuje się podstawowymi technikami laboratoryjnymi w celu analizy wybranych procesów biochemicznych bakterii i grzybów. KA6_WG7, KA6_UW1, KA6_UO10 2. Student charakteryzuje podstawowe różnice na poziomie biochemicznym pomiędzy mikroorganizmami prokariotycznymi i eukariotycznymi. KA6_UW3, KA6_WG3 3. Student stosuje zasady BHP, ergonomii i poszanowania pracy własnej i innych podczas wykonywania zadań samodzielnie i w grupie. KA6_KR5, KA6_KR6 Sposoby weryfikacji zakładanych efektów kształcenia: 1. Bieżąca ocena wiedzy i umiejętności studentów podczas zajęć. 2. Sprawdzian pisemny w formie testu zamkniętego. 3. Ocena sprawozdania z wykonanego eksperymentu. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Kryteria oceny pisemnych prac zaliczeniowych zgodne z Regulaminem studiów (Uchwała Senatu UwB nr 2527 z dn. 26 czerwca 2019). Student może opuścić jedne zajęcia bez konieczności zaliczenia. Zasady zaliczenia nieobecności należy ustalać z prowadzącym zajęcia. Metody oceniania: 1. Bieżąca ocena wiedzy i umiejętności studentów podczas zajęć. 2. Sprawdzian pisemny w formie testu zamkniętego. 3. Ocena sprawozdania z wykonanego eksperymentu |
||
Zakres tematów: |
1. Różnice biochemiczne pomiędzy różnymi grupami mikroorganizmów. Przygotowywanie i sterylizacja narzędzi, szkła i podłoży do prowadzenia kultur grzybowych i bakteryjnych. 2. Specyficzne wymagania troficzne różnych grup mikroorganizmów. Zakładanie i prowadzenie kultur grzybów (Saccharomyces cerevisiae, Malassezia pachydermatis) i bakterii (Esherichia coli) w celu uzyskania materiału do izolacji lipidów. 3. Specyfika profilu lipidowego bakterii i grzybów. Izolacja lipidów z wyhodowanych wcześniej komórek grzybowych i bakteryjnych. 4. Rozdział frakcji lipidowych przy pomocy chromatografii cienkowarstwowej. 5. Analiza densytometryczna chromatogramów i porównanie frakcji lipidowych pomiędzy analizowanymi gatunkami. 6. Prezentacja uzyskanych wyników i dyskusja na temat biochemicznego zróżnicowania różnych grup mikroorganizmów i konsekwencji fizjologicznych tego zróżnicowania. |
||
Metody dydaktyczne: |
1. Wykonywanie doświadczeń i rozwiązywanie problemów zgodnie z instrukcjami prowadzącego. 2. Praca w grupie z podziałem zadań. 3. Opracowanie sprawozdania z wykonanego eksperymentu. |
Grupy zajęciowe
Grupa | Termin(y) | Prowadzący |
Miejsca ![]() |
Akcje |
---|---|---|---|---|
1 |
każdy piątek, 10:30 - 12:45,
sala 2083 |
Urszula Czyżewska | 10/ |
szczegóły![]() |
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku: Budynek Instytutu Biologii - Kampus |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.