Biochemia mikroorganizmów 320-BS1-3BMO
Konwersatorium (KON)
Rok akademicki 2020/21
Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)
Liczba godzin: | 15 | ||
Limit miejsc: | (brak limitu) | ||
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | ||
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Schlegel H. 2008, Mikrobiologia ogólna. PWN, Warszawa. 2. Szewczyk E. M. 2009, Diagnostyka bakteriologiczna. PWN, Warszawa. 3. Adamski Z., Batura-Gabryel H. 2007, Mikologia lekarska dla lekarzy i studentów. Wyd. UM w Poznaniu. 4. Dworecka-Kaszak B. 2008, Mikologia weterynaryjna. Wyd. SGGW, Warszawa. Literatura uzupełniajaca: 1. Berg J. M., Tymoczko J.L., Stryer L. 2019, Biochemia. PWN, Warszawa. 2. Kunicki-Goldfinger W. 2006‚ Życie bakterii. PWN, Warszawa. |
||
Efekty uczenia się: |
1. Student wymienia biochemiczne mechanizmy wybranych chorób bakteryjnych i grzybowych jak też procesów wykorzystywanych w przemyśle i ochronie środowiska. KA6_WG6, KA6_KK1 2. Student posługuje się terminologią fachową w celu opisu charakterystycznych dla mikroorganizmów procesów biochemicznych. KA6_WG1 3. Student charakteryzuje podstawowe różnice na poziomie biochemicznym pomiędzy mikroorganizmami prokariotycznymi i eukariotycznymi. KA6_UW3, KA6_WG3 Sposoby weryfikacji efektów kształcenia: 1. bieżąca ocena pracy studentów na zajęciach i ich aktywności w dyskusji. 2. Ocena prezentacji przygotowanych przez studentów na wybrany temat. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Kryteria oceny pisemnych prac zaliczeniowych zgodne z Regulaminem studiów (Uchwała Senatu UwB nr 2527 z dn. 26 czerwca 2019). Student może opuścić jedne zajęcia bez konieczności zaliczenia. Zasady zaliczenia nieobecności należy ustalać z prowadzącym zajęcia. Metody oceniania: 1. Bieżąca kontrola stanu wiedzy studentów na podstawie ich aktywności podczas zajęć. 2. Ocena prezentacji przygotowanych przez studentów i umiejętność odpowiadania na pytania podczas dyskusji. |
||
Zakres tematów: |
1. Różnice w metabolizmie bakterii i grzybów. 2. Biochemiczne mechanizmy wirulencji patogenów bakteryjnych i grzybowych (biofilm, oporność na leki, enzymy wydzielane wewnątrz- i zewnątrzkomórkowo, toksyny) i przykładowe choroby powodowane przez te mikroorganizmy. 3. Przykładowe szlaki biochemiczne warunkujące inwazyjność mikroorganizmów. 4. Mechanizmy działania środków bakteriobójczych i grzybobójczych. 5. Rola bakterii i grzybów w przemyśle (spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym, paliwowym). 6. Procesy biochemiczne mikroorganizmów w ochronie środowiska. |
||
Metody dydaktyczne: |
1. Prezentacje wybranych przez studentów zagadnień z wykorzystaniem metod multimedialnych 2. dyskusja |
Grupy zajęciowe
Grupa | Termin(y) | Prowadzący |
Miejsca ![]() |
Akcje |
---|---|---|---|---|
1 |
każda środa, 14:30 - 16:00,
sala 2041 |
Marek Bartoszewicz | 10/ |
szczegóły![]() |
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku: Budynek Instytutu Biologii - Kampus |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.