Literatura podstawowa:
1. Niemierowicz-Szczyt K. 2012. GMO w świetle najnowszych badań. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
2. Malepszy S. 2001. Biotechnologia roślin. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
3. Organizmy genetycznie zmodyfikowane – mat. szkoleniowe „Wzmocnienie systemu informacji o środowisku w szczególności z zakresu bezpieczeństwa biologicznego”; Polskie Zrzeszenie Inżynierów i Techników Sanitarnych, oddz. Wielkopolski, Poznań 2007.
4. Buchowicz J. 2009. Biotechnologia molekularna. Modyfikacje genetyczne, postępy, problemy. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
5. Wrześniewska WI. 2008. Żywność genetycznie zmodyfikowana. Aspekty prawne. Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa.
Literatura uzupełniająca:
1. Dobrowolska A. 2002. Odmiany roślin transgenicznych Bt a pestycydy – aspekty środowiskowe i zdrowotne. Kosmos 51: 99-104.
2. Eckerstorfer MF, Engelhard M, Heissenberger A, Simon S, Teichmann H. 2019. Plants Developed by New Genetic Modification Techniques - Comparison of Existing Regulatory Frameworks in the EU and Non-EU Countries. Front. Bioeng. Biotechnol. 7:26 (doi: 10.3389/fbioe.2019.0002)
3. Golinowski W, Grymaszewska G, Janakowski S, Kurek W, Sobczak M. 2003. Strategie konstruowania roślin transgenicznych odpornych na nicienie. Kosmos 52: 331-340.
4. Skrobiszewska A. 2011. Transgeniczne króliki – uzyskiwanie oraz kierunki wykorzystania. Wiadomości Zootechniczne 2: 31-36
5. Tyczewska A., Bąkowska-Żywicka 2008. Zwierzęta jako bioreaktory – przyszłość przemysłu farmaceutycznego. Biotechnologia 3: 64-70.
Bazy danych - wybrane:
- http://gmo.mos.gov.pl/
- http://www.isaaa.org/ - The International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications (ISAAA)
- http://www.goldenrice.org/
- http://www.biotechnologia.pl
|