Uniwersytet w Białymstoku - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Chemia analityczna 310-JBS1-2CHA
Wykład (WYK) Rok akademicki 2024/25

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: (brak limitu)
Literatura:

Literatura obowiązkowa:

1. T. Lipiec, Z. Szmal, Chemia analityczna z elementami analizy instrumentalnej, PZWL, Warszawa 1996.

2. R. Kocjan, Chemia analityczna, t. I, PZWL, Warszawa 2015.

3. J. Minczewski, Z. Marczenko, Chemia analityczna t. II, PWN, Warszawa 2004.

4. Cygański, Chemiczne metody analizy ilościowej, WNT, Warszawa 2012.

Literatura uzupełniająca:

1. D. A. Skoog, D. M. West, F. J. Holler, S. R. Crouch, Podstawy chemii analitycznej, PWN, Warszawa 2006.

2. A. Hulanicki, Reakcje kwasów i zasad w chemii analitycznej, PWN, Warszawa 2012.

Efekty uczenia się:

1.Opisuje równowagi jonowe w roztworach wodnych w oparciu o podstawowe prawa i teorie chemiczne KP6_WG1, KP6_WG2

2. Charakteryzuje klasyczne metody analizy ilościowej (metody wagowe, metody objętościowe) KP6_WG1, KP6_WG2, KP6_WG9

3. Definiuje parametry charakteryzujące metody analityczne (czułość, oznaczalność, wykrywalność, dokładność, precyzja) KP6_WG6

Metody i kryteria oceniania:

egzamin pisemny w formie stacjonarnej lub zdalnej

Zakres tematów:

1. Wprowadzenie.

Rola, zadania i zastosowania chemii analitycznej. Chemia analityczna a analiza chemiczna. Prawo działania mas i stała równowagi chemicznej. Stopień i stała dysocjacji oraz prawo rozcieńczeń Ostwalda. Pojęcie aktywności i współczynnika aktywności. Termodynamiczna stała równowagi chemicznej. Wzór Debeye’a i Huckla do obliczania współczynników aktywności.

2. Kwasy i zasady.

Teoria Arrheniusa. Dysocjacja wody, iloczyn jonowy wody i wykładnik stężenia jonów wodorowych.

Teoria protonowa Broensteda i Lowryego. Pojęcie sprzężonej pary kwas-zasada. Stała dysocjacji sprzężonego kwasu i zasady. Kwasy i zasady w rozpuszczalnikach niewodnych. Stężenie jonów wodorowych i pH w roztworach wodnych kwasów i zasad (słabych i mocnych), kwasów i zasad wieloprotonowych. Roztwory buforowe (właściwości, pH, pojemność buforowa, sposoby przyrządzania).

3. Ogólne zagadnienia związane z analizą jakościową.

Metody analizy. Podział kationów i anionów na grupy analityczne. Odczynniki grupowe. Warunki grupowego strącania kationów. Systematyczny tok analizy kationów. Analiza anionów.

4. Zagadnienia ogólne w analizie miareczkowej.

Krzywa miareczkowania, punkt końcowy i punkt równoważności miareczkowania. Podział metod miareczkowania. Substancje wzorcowe. Sporządzanie roztworów mianowanych. Sposoby miareczkowania (bezpośrednie i pośrednie). Miareczkowania kwasowo-zasadowe.

5. Reakcje strącania osadów.

Stężeniowy i termodynamiczny iloczyn rozpuszczalności. Rozpuszczalność i czynniki wpływające na rozpuszczalność związków trudno rozpuszczalnych (efekt wspólnego jonu, efekt solny, pH roztworu oraz obecność substancji kompleksujących).

Metody wagowe. Rodzaje osadów analitycznych i mechanizm ich tworzenia się. Dojrzewanie i starzenie się osadów. Zjawisko współstrącania, jego mechanizm i wpływ na końcowe wyniki oznaczeń. Strącanie z roztworów homogenicznych. Przykłady oznaczeń wagowych.

Miareczkowania strąceniowe.

6. Reakcje utleniania i redukcji.

Potencjał redoks. Równanie Nernsta. Potencjał normalny i formalny. Wpływ środowiska (pH, kompleksowanie i strącanie) na wielkość potencjału redoks. Stała równowagi reakcji redoks i jej związek z wartościami potencjałów normalnych i formalnych. Przewidywanie kierunku reakcji redoks. Miareczkowania redoksometryczne.

7. Reakcje kompleksowania.

Rodzaje kompleksów (proste, chelatowe i jonowo-asocjacyjne). Stałe równowagi reakcji kompleksowania. Kolejne oraz sumaryczne stałe trwałości i nietrwałości. Miareczkowania kompleksometryczne.

8. Zagadnienia ogólne.

Proces analityczny i jego kolejne etapy. Pojęcia: sygnał analityczny, próbka, metoda analityczna. Cechy charakteryzujące metodę analityczną: czułość, oznaczalność, wykrywalność, precyzja i dokładność.

9.Rozdzielanie i zagęszczanie substancji chemicznych.

Uwagi ogólne. Metody rozdzielania: strącanie, współstrącanie, ekstrakcja, wymiana jonowa.

10. Ocena wyników analizy.

Klasyfikacja błędów w analizie chemicznej. Elementy statystycznej teorii błędów. Określenie przedziału ufności.

Metody dydaktyczne:

wykład z prezentacją multimedialną

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 (brak danych), (sala nieznana)
Edyta Nalewajko-Sieliwoniuk 4/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.
ul. Świerkowa 20B, 15-328 Białystok tel: +48 85 745 70 00 (Centrala) https://uwb.edu.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-4 (2024-09-03)