Mikrobiologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0200-BS1-2MIK |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia |
Jednostka: | Instytut Biologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Założenia (opisowo): | Podstawowym założeniem przedmiotu jest wprowadzenie studenta w podstawowe zagadnienia z zakresu mikrobiologii. Realizacja przedmiotu "Mikrobiologia" umożliwi studentowi zrozumienie podstaw funkcjonowania mikroorganizmów prokariotycznych i eukariotycznych w zróżnicowanych środowiskach naturalnych i antropogenicznych, zmienności i ewolucji mikroorganizmów, a także skutków gospodarczych i epidemiologicznych ich obecności. Da też podstawy do zrozumienia możliwości wykorzystania drobnoustrojów w medycynie, rolnictwie, przemyśle i ochronie środowiska. Podczas realizacji przedmiotu student nabywa umiejętności biegłego posługiwania się podstawowymi technikami mikrobiologicznymi (z zakresu mikrobiologii klasycznej i molekularnej) znajdującymi zastosowanie w badaniach drobnoustrojów i epidemiologii. |
Tryb prowadzenia przedmiotu: | w sali |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest wprowadzenie studenta w podstawowe zagadnienia z zakresu mikrobiologii, jak polimorfizm morfologii wybranych grup mikroorganizmów oraz zmienność fizjolkogii. |
Pełny opis: |
Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki biologiczne, biologia Rok studiów/semestr: drugi rok pierwszego stopnia/semester zimowy Wymagania wstępne: brak Liczba godzin dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład - 15 godz.; laboratorium - 45 godz. Punkty ECTS: 4 Całkowity nakład pracy studenta związany z zajęciami: wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela - 67.5 o charakterze praktycznym - 85.0 Bilans nakładu pracy studenta, ogólny nakład pracy studenta związany z zajęciami: 100 godz., w tym: udział w wykładach - 15 godz. zajęcia laboratoryjne - 45 godz. przygotowanie do zajęć/zaliczeń/egzaminów (praca własna studenta) - 32.5 godz. udział w konsultacjach, zaliczeniach, egzaminach - 7.5 godz. Wskaźniki ilościowe: nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela - 67.5 godz., 2.7 pkt ECTS o charakterze praktycznym - 85.0 godz., 3.4 pkt ECTS W ramach przedmiotu "Mikrobiologia" student teoretycznie i praktycznie zapozna się z budową i rodzajami mkroskopów oraz zasadami pracy z mikroskopami w badaniach mikroorganizmów. Pozna też metody prowadzenia kultur bakteryjnych i przygotowywania podłóż bakteryjnych. Zapozna się też z najczęściej stosowanymi metodami wyjaławiania oraz działaniem czynników fizycznych i chemicznych na bakterie. W t rakcie zajęć student pozna też podstawowe metody biochemiczne służące identyfikacji bakterii oraz zapozna się najczęściej spotykanymi bakteriami chorobotwórczymi Gram-dodatnimi i Gram-ujemnymi. Dodatkowo pozna wirusy i grzyby mikroskopowe. |
Literatura: |
1. Baj J. (redactor), Mikrobiologia. PWN, 2018. 2. Szewczyk E.M., Diagnostyka mikrobiologiczna. PWN, 2013. 3. Kunicki-Goldfinger W.J.H., Życie bakterii. PWN, Warszawa, 2004. 4. Singleton P., Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie. PWN, Warszawa 2004. 5. Zaremba L.M., Borowski J., Mikrobiologia lekarska. PZWL, Warszawa, 1997. 6. Baj J., Markiewicz Z., Biologia molekularna bakterii. PWN, 2006. |
Efekty uczenia się: |
1. Student rozpoznaje i opisuje podstawowe kształty komórek bakteryjnych (K_W01, K_U07) 2. Student posługuje się terminologią fachową w celu opisu mikroorganizmów prokariotycznych i eukariotycznych oraz procesów zachodzących w komórkach tych mikroorganizmów (K_W01, K_W03, K_W08, K_U06, K_U07, K_K08) 3. Student rozpoznaje, ocenia i wykazuje świadomość możliwych zagrożeń mikrobiologicznych w laboratorium, środowisku oraz żywności (K_K07, K_U12) 4. Student nabiera praktycznej umiejętności pracy z mikroskopem, wykonywania preparatów i barwień, jak też analizy uzyskanych wyników (K_U12, K_K02, K_K06) 5. Student dobiera metody badawcze, planuje i przeprowadza badania z zakresu diagnostyki mikrobiologicznej (K_W10, K_U09) 6. Student wykazuje dbałość o bezpieczeństwo pracy w laboratorium i świadomość poszanowania pracy własnej i innych (K_U16, K_K05, K_K09) |
Metody i kryteria oceniania: |
W zakresie wykładów: 1. Obecność na zajęciach. 2. Pozytywna ocena zaliczenia laboratoriów. 3. Pozytywna ocena egzaminu. W zakresie zajęć laboratoryjnych: 1. Obecność na zajęciach. 2. Pozytywna ocena pracy studenta podczas zajęć. 3. Pozytywna ocena zaliczenia laboratoriów (pozytywna ocena dwóch sprawdzianów testowych i sprawdzianu praktycznego). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.