Biotechnologia przemysłowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0200-BS2-1BIP |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biotechnologia przemysłowa |
Jednostka: | Instytut Biologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | kierunkowe |
Wymagania (lista przedmiotów): | Mikrobiologia 0200-BS1-2MIK |
Założenia (lista przedmiotów): | Biochemia 0200-BS1-2BCH |
Tryb prowadzenia przedmiotu: | w sali |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze sposobami wykorzystania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu |
Pełny opis: |
Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy, moduł specjalnościowy Dziedzina i dyscyplina nauki: biologia Rok studiów/semestr: I rok II stopnia / II semestr Wymagania wstępne: Student powinien posiadać podstawowe wiadomości z mikrobiologii i biochemii Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć wykład – 15 godz. laboratorium – 15 godz. Metody dydaktyczne oraz ogólna forma zaliczenia przedmiotu: wykład, eksperyment, analiza wyników, modelowanie, konsultacje Formy zaliczenia przedmiotu: egzamin Punkty ECTS: 2 Bilans nakładu pracy studenta: ogólny nakład pracy studenta: 50 godz. w tym: udział w wykładach: 15 godz.; udział w zajęciach laboratoryjnych: 15 godz.; przygotowanie się do zajęć i zaliczeń: 16,3 godz.; udział w konsultacjach i zaliczeniach: 3,8 godz. Wskaźniki ilościowe: nakład pracy studenta związany z zajęciami: - wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela 33,8 godz. (1,4 ECTS), - o charakterze praktycznym 35,0 (1,4 ECTS) |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Paul E. A., Clark F. E. 2000. Mikrobiologia i biochemia gleb. Wydawnictwo UMCS, Lublin, 2. Singleton P. 2004. Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie. PWN, Warszawa, 3. Malepszy S. 2009. Biotechnologia roślin, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. Literatura uzupełniająca: 1. Chlebicki A. 2010. Od pasożytnictwa do mutualizmu, konsekwencje długotrwałych interakcji. Podstawowe interakcje między grzybami pasożytniczymi i roślinami. Kosmos 2010, 53 (1): 33–38; 2. Gołębiowska J. 1986. Mikrobiologia rolnicza. PWRiL, Warszawa; 3. Kunicki-Goldfinger W. J. H. 2004. Życie bakterii. PWN, Warszawa; 4. Mroczyńska M. i in. 2011. Mikroorganizmy jelitowe człowieka i ich aktywność metaboliczna. Przegląd Gastroenterologiczny, 6: 1-7; 5. Błaszczyk M. 2008. Mikroorganizmy w ochronie środowiska, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa; 6. Kołwzan B. i in. 2006. Podstawy mikrobiologii w ochronie środowiska. Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław; |
Efekty uczenia się: |
1. Student charakteryzuje różne sposoby wykorzystywania mikroorganizmów przez człowieka (K_W06; K_U03); 2. Student opisuje techniki wykorzystania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu (K_U11); 3. Student wyjaśnia mechanizmy działania mikroorganizmów w kontekście wykorzystania ich przez człowieka (K_U01); 4. Student wyjaśnia znaczenie mikroorganizmów dla prawidłowego funkcjonowania człowieka, ekosystemów wodnych i lądowych (K_W05; K_W11); 5. Student wykonuje zadania wynikające z podziału obowiązków pracy w grupie, wykazuje świadomość poszanowania pracy własnej i innych (K_K04; K_K04). |
Metody i kryteria oceniania: |
egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.