Analiza żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0200-CS2-1ANZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Analiza żywności |
Jednostka: | Wydział Chemii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | dodatkowe specjalistyczne |
Założenia (opisowo): | Znajomość klasycznych i instrumentalnych metod analitycznych; podstawowa wiedza na temat składników i zanieczyszczeń żywności |
Tryb prowadzenia przedmiotu: | w sali |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów w sposób teoretyczny i praktyczny z klasycznymi i instrumentalnymi metodami analitycznymi oznaczania głównych składników żywności, wprowadzanych dodatków oraz zanieczyszczeń żywności. |
Pełny opis: |
Profil studiów : Ogólnoakademicki Forma studiów: Stacjonarne II stopnia Rodzaj przedmiotu: Przedmiot do wyboru, moduł kierunkowy Dziedzina i dyscyplina nauki: Nauki chemiczne, Chemia Rok studiów /semestr: I rok studiów /semestr 1 Wymagania wstępne (tzw. sekwencyjny system zajęć i egzaminów): Znajomość klasycznych i instrumentalnych metod analitycznych; podstawowa wiedza na temat składników i zanieczyszczeń żywności Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: Liczba godzin zajęć dydaktycznych 45 h. Formy prowadzenia zajęć: wykład 15 h, laboratorium 30 h. Metody dydaktyczne: wykład z prezentacją multimedialną; laboratorium - eksperyment chemiczny Punkty ECTS: 3 Bilans nakładu pracy studenta: Ogólny nakład pracy studenta: 75 godz., w tym: udział w wykładzie i laboratorium: 45 godz.; przygotowanie się do zajęć i zaliczeń: 24 godz.; udział w konsultacjach, zaliczeniach: 6 godz. Wskaźniki ilościowe: Nakład pracy studenta związany z zajęciami: - wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela 50 godz. (2 ECTS); - o charakterze praktycznym 60 godz. (2,4 ECTS) |
Literatura: |
1. Sikorski Z.E. (red.) 2012. Chemia żywności, tom 1-3. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne. 2. Rutkowska. J. 2008. Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności. Wydawnictwo SGGW. 3. Obiedziński M. (red.) 2009. Wybrane zagadnienia z analizy żywności. Wydawnictwo SGGW. 4. Gronowska-Senger A. (red.) 2010. Analiza żywności - zbiór ćwiczeń. Wydawnictwo SGGW. 5. Grajek W. (red.) 2007. Przeciwutleniacze w żywności: aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne. 6. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I. 2009. Sensoryczne badania żywności: podstawy, metody, zastosowania. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ. |
Efekty uczenia się: |
1. Prezentuje rozszerzoną wiedzę na temat głównych składników żywności, dodatków do żywności, zanieczyszczeń żywności oraz metod ich oznaczania. K_W01 2. Charakteryzuje najważniejsze techniki analityczne (klasyczne i instrumentalne) stosowane w analizie żywności. K_W02 3. Posiada umiejętność wyboru odpowiedniej metody analitycznej, przygotowania próbek oraz przeprowadzenia oznaczeń analitów zgodnie z postawionym celem analizy. K_U03 4. Potrafi opracować wyniki oznaczeń i dokonać ich interpretacji w oparciu o literaturę fachową i obowiązujące normy. Przedstawia w formie pisemnej sprawozdania z oznaczania wybranych analitów w próbkach żywności. K_U06, K_U07 5. W sposób odpowiedzialny i zgodny z zasadami BHP prowadzi analizę wybranych próbek żywności. K_K03 6. Pracuje w grupie nad postawionymi problemami przyjmując różne role. K_K04 |
Metody i kryteria oceniania: |
Formy zaliczenia przedmiotu: wykład – zaliczenie pisemne; laboratorium- zaliczenie pisemne na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.