Uniwersytet w Białymstoku - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Analiza żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0200-CS2-1ANZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Analiza żywności
Jednostka: Wydział Chemii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

dodatkowe specjalistyczne

Założenia (opisowo):

Znajomość klasycznych i instrumentalnych metod analitycznych; podstawowa wiedza na temat składników i zanieczyszczeń żywności

Tryb prowadzenia przedmiotu:

w sali

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów w sposób teoretyczny i praktyczny z klasycznymi i instrumentalnymi metodami analitycznymi oznaczania głównych składników żywności, wprowadzanych dodatków oraz zanieczyszczeń żywności.

Pełny opis:

Profil studiów : Ogólnoakademicki

Forma studiów: Stacjonarne II stopnia

Rodzaj przedmiotu: Przedmiot do wyboru, moduł kierunkowy

Dziedzina i dyscyplina nauki: Nauki chemiczne, Chemia

Rok studiów /semestr: I rok studiów /semestr 1

Wymagania wstępne (tzw. sekwencyjny system zajęć i egzaminów): Znajomość klasycznych i instrumentalnych metod analitycznych; podstawowa wiedza na temat składników i zanieczyszczeń żywności

Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć:

Liczba godzin zajęć dydaktycznych 45 h.

Formy prowadzenia zajęć: wykład 15 h, laboratorium 30 h.

Metody dydaktyczne: wykład z prezentacją multimedialną; laboratorium - eksperyment chemiczny

Punkty ECTS: 3

Bilans nakładu pracy studenta:

Ogólny nakład pracy studenta: 75 godz., w tym: udział w wykładzie i laboratorium: 45 godz.; przygotowanie się do zajęć i zaliczeń: 24 godz.; udział w konsultacjach, zaliczeniach: 6 godz.

Wskaźniki ilościowe: Nakład pracy studenta związany z zajęciami: - wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela 50 godz. (2 ECTS); - o charakterze praktycznym 60 godz. (2,4 ECTS)

Literatura:

1. Sikorski Z.E. (red.) 2012. Chemia żywności, tom 1-3. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne.

2. Rutkowska. J. 2008. Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności. Wydawnictwo SGGW.

3. Obiedziński M. (red.) 2009. Wybrane zagadnienia z analizy żywności. Wydawnictwo SGGW.

4. Gronowska-Senger A. (red.) 2010. Analiza żywności - zbiór ćwiczeń. Wydawnictwo SGGW.

5. Grajek W. (red.) 2007. Przeciwutleniacze w żywności: aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne.

6. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I. 2009. Sensoryczne badania żywności: podstawy, metody, zastosowania. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ.

Efekty uczenia się:

1. Prezentuje rozszerzoną wiedzę na temat głównych składników żywności, dodatków do żywności, zanieczyszczeń żywności oraz metod ich oznaczania. K_W01

2. Charakteryzuje najważniejsze techniki analityczne (klasyczne i instrumentalne) stosowane w analizie żywności. K_W02

3. Posiada umiejętność wyboru odpowiedniej metody analitycznej, przygotowania próbek oraz przeprowadzenia oznaczeń analitów zgodnie z postawionym celem analizy. K_U03

4. Potrafi opracować wyniki oznaczeń i dokonać ich interpretacji w oparciu o literaturę fachową i obowiązujące normy. Przedstawia w formie pisemnej sprawozdania z oznaczania wybranych analitów w próbkach żywności. K_U06, K_U07

5. W sposób odpowiedzialny i zgodny z zasadami BHP prowadzi analizę wybranych próbek żywności. K_K03

6. Pracuje w grupie nad postawionymi problemami przyjmując różne role. K_K04

Metody i kryteria oceniania:

Formy zaliczenia przedmiotu: wykład – zaliczenie pisemne; laboratorium- zaliczenie pisemne na ocenę

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.
ul. Świerkowa 20B, 15-328 Białystok tel: +48 85 745 70 00 (Centrala) https://uwb.edu.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.3.0-2 (2024-04-26)