Uniwersytet w Białymstoku - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedmiot do wyboru - Woda i koloidy w chemii żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0200-CS2-1PDW13
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Przedmiot do wyboru - Woda i koloidy w chemii żywności
Jednostka: Instytut Chemii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

fakultatywne

Wymagania (lista przedmiotów):

Chemia fizyczna II 0200-CS1-3CHF2

Założenia (opisowo):

Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom współczesnej wiedzy dotyczącej wód naturalnych i przemysłowych, wyjaśnienie trudnych zagadnień dotyczących zjawisk związanych z układami koloidalnymi, przedstawienie sposobów wykorzystania wód i koloidów w chemii zywności oraz pokazanie powiązań omawiamych podczas zajęć zagadnień ze zjawiskami z innych dziedzin jak fizyka czy biologia, a następnie wyegzekwowanie tej wiedzy od studentów.

Tryb prowadzenia przedmiotu:

mieszany: w sali i zdalnie

Skrócony opis:

Treści przedmiotu Woda i koloidy w chemii żywności związane z właściwościami fizycznymi i chemicznymi wód, składnikami wód naturalnych, metodami analizy wody, oceną jakości wody, fizykochemią układów zdyspergowanych, koloidów i makrocząsteczek oraz kierunkami zastosowań wody i koloidów w żywności.

Laboratorium składa się z 3 ćwiczeń wykonywanych przez studenta samodzielnie.

Pełny opis:

Wykład zawiera treści związane z właściwościami fizycznymi i chemicznymi wód, składnikami wód naturalnych, metodami analizy wody, oceną jakości wody, fizykochemią układów zdyspergowanych, koloidów i makrocząsteczek oraz kierunkami zastosowań wody i koloidów w żywności.

Laboratorium składa się z 3 ćwiczeń wykonywanych przez studenta samodzielnie.

Liczba godzin: 30

Forma prowadzenia zajęć: wykłady 15 godz., laboratoria 15 godz

Ogólny nakład pracy studenta: 52 godz. w tym: udział w wykładach i laboratoriach: 30 godz.; przygotowanie się do zajęć i zaliczeń: 20 godz.; udział w konsultacjach, zaliczeniach: 2 godz.

Literatura:

Literatura obowiązkowa:

Sikorski Z.E. (red.), Chemia żywności, tom 1, WNT, Warszawa 2002.

Sikorski Z.E. (red.), Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności, WNT, Warszawa 2006.

Dutkiewicz E.T., Fizykochemia powierzchni, WNT, Warszawa 1998.

Sobczyk L., Kisza A., Chemia fizyczna dla przyrodników, PWN, Warszawa 1977.

Więckowska-Bryłka E. (red.), Eksperymentalna chemia fizyczna, SGGW 2007.

Literatura uzupełniająca:

Wiadomości dostępne na stronach internetowych i w artykułach popularno-naukowych.

Efekty uczenia się:

Wiedza

K_W01 Wyjaśnia podstawowe zasady i teorie w zakresie chemii fizycznej.

K_W15 Operuje podstawowymi zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz metodami i technikami ergonomii potrzebnymi przy stanowisku pomiarowym.

K_W12 Operuje podstawowymi metodami obliczeniowymi w rozwiązywaniu podstawowych problemów z zakresu chemii.

Umiejętności

K_U01 Identyfikuje i rozwiązuje problemy chemiczne w oparciu o zdobytą wiedzę.

K_U07 Potrafi w sposób przystępny przedstawić określone informacje z dziedziny chemii.

K_U03 Posługuje się aparaturą naukową i sprzętem laboratoryjnym podczas wykonywania eksperymentów chemicznych.

K_U04 Interpretuje wyniki przeprowadzonych doświadczeń chemicznych oraz porównuje otrzymane wartości eksperymentalne z danymi literaturowymi.

Kompetencje społeczne

K_K07 Samodzielne wyszukuje informacje w literaturze w celu podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych.

K_K03 Przyjmuje różne role podczas pracy w grupie.

Metody i kryteria oceniania:

Warunkiem zaliczenia laboratorium jest wykonanie części doświadczalnej, złożenie opisowego sprawozdania, zdanie kolokwium do każdego ćwiczenia z części teoretycznej.

Zaliczenie laboratorium jest warunkiem niezbędnym do przystąpienia do testu.

Warunkiem zaliczenia wykładu jest zdanie zaliczeniowego testu zamkniętego (zaliczenie na ocenę).

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.
ul. Świerkowa 20B, 15-328 Białystok tel: +48 85 745 70 00 (Centrala) https://uwb.edu.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.3.0-2 (2024-04-26)