Przedmiot do wyboru - Woda i koloidy w chemii żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0200-CS2-1PDW13 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Przedmiot do wyboru - Woda i koloidy w chemii żywności |
Jednostka: | Instytut Chemii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywne |
Wymagania (lista przedmiotów): | Chemia fizyczna II 0200-CS1-3CHF2 |
Założenia (opisowo): | Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom współczesnej wiedzy dotyczącej wód naturalnych i przemysłowych, wyjaśnienie trudnych zagadnień dotyczących zjawisk związanych z układami koloidalnymi, przedstawienie sposobów wykorzystania wód i koloidów w chemii zywności oraz pokazanie powiązań omawiamych podczas zajęć zagadnień ze zjawiskami z innych dziedzin jak fizyka czy biologia, a następnie wyegzekwowanie tej wiedzy od studentów. |
Tryb prowadzenia przedmiotu: | mieszany: w sali i zdalnie |
Skrócony opis: |
Treści przedmiotu Woda i koloidy w chemii żywności związane z właściwościami fizycznymi i chemicznymi wód, składnikami wód naturalnych, metodami analizy wody, oceną jakości wody, fizykochemią układów zdyspergowanych, koloidów i makrocząsteczek oraz kierunkami zastosowań wody i koloidów w żywności. Laboratorium składa się z 3 ćwiczeń wykonywanych przez studenta samodzielnie. |
Pełny opis: |
Wykład zawiera treści związane z właściwościami fizycznymi i chemicznymi wód, składnikami wód naturalnych, metodami analizy wody, oceną jakości wody, fizykochemią układów zdyspergowanych, koloidów i makrocząsteczek oraz kierunkami zastosowań wody i koloidów w żywności. Laboratorium składa się z 3 ćwiczeń wykonywanych przez studenta samodzielnie. Liczba godzin: 30 Forma prowadzenia zajęć: wykłady 15 godz., laboratoria 15 godz Ogólny nakład pracy studenta: 52 godz. w tym: udział w wykładach i laboratoriach: 30 godz.; przygotowanie się do zajęć i zaliczeń: 20 godz.; udział w konsultacjach, zaliczeniach: 2 godz. |
Literatura: |
Literatura obowiązkowa: Sikorski Z.E. (red.), Chemia żywności, tom 1, WNT, Warszawa 2002. Sikorski Z.E. (red.), Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności, WNT, Warszawa 2006. Dutkiewicz E.T., Fizykochemia powierzchni, WNT, Warszawa 1998. Sobczyk L., Kisza A., Chemia fizyczna dla przyrodników, PWN, Warszawa 1977. Więckowska-Bryłka E. (red.), Eksperymentalna chemia fizyczna, SGGW 2007. Literatura uzupełniająca: Wiadomości dostępne na stronach internetowych i w artykułach popularno-naukowych. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza K_W01 Wyjaśnia podstawowe zasady i teorie w zakresie chemii fizycznej. K_W15 Operuje podstawowymi zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz metodami i technikami ergonomii potrzebnymi przy stanowisku pomiarowym. K_W12 Operuje podstawowymi metodami obliczeniowymi w rozwiązywaniu podstawowych problemów z zakresu chemii. Umiejętności K_U01 Identyfikuje i rozwiązuje problemy chemiczne w oparciu o zdobytą wiedzę. K_U07 Potrafi w sposób przystępny przedstawić określone informacje z dziedziny chemii. K_U03 Posługuje się aparaturą naukową i sprzętem laboratoryjnym podczas wykonywania eksperymentów chemicznych. K_U04 Interpretuje wyniki przeprowadzonych doświadczeń chemicznych oraz porównuje otrzymane wartości eksperymentalne z danymi literaturowymi. Kompetencje społeczne K_K07 Samodzielne wyszukuje informacje w literaturze w celu podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych. K_K03 Przyjmuje różne role podczas pracy w grupie. |
Metody i kryteria oceniania: |
Warunkiem zaliczenia laboratorium jest wykonanie części doświadczalnej, złożenie opisowego sprawozdania, zdanie kolokwium do każdego ćwiczenia z części teoretycznej. Zaliczenie laboratorium jest warunkiem niezbędnym do przystąpienia do testu. Warunkiem zaliczenia wykładu jest zdanie zaliczeniowego testu zamkniętego (zaliczenie na ocenę). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.