Mikrobiologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0200-OS1-2MKR |
Kod Erasmus / ISCED: |
14.001
|
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia |
Jednostka: | Wydział Biologiczno-Chemiczny |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Założenia (opisowo): | Student posiada podstawowe wiadomości o budowie komórki oraz funkcjonowaniu organizmów. |
Tryb prowadzenia przedmiotu: | w sali |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest wprowadzenie studenta w podstawowe zagadnienia z zakresu mikrobiologii, zmienności morfologii wybranych grup mikroorganizmów oraz funkcjonowania mikroorganizmów w środowisku naturalnym. |
Pełny opis: |
Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki biologiczne, ochrona środowiska Rok studiów/semestr: drugi rok pierwszego stopnia/semester zimowy Wymagania wstępne: brak Liczba godzin dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład - 30 godz.; laboratorium - 15 godz. Punkty ECTS: 5 Całkowity nakład pracy studenta związany z zajęciami: wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela - 50,6 o charakterze praktycznym - 45.0 Bilans nakładu pracy studenta, ogólny nakład pracy studenta związany z zajęciami: 125 godz., w tym: udział w wykładach - 30 godz. zajęcia laboratoryjne - 15 godz. przygotowanie do zajęć/zaliczeń/egzaminów (praca własna studenta) - 74,4 godz. udział w konsultacjach, zaliczeniach, egzaminach - 5,6 godz. Wskaźniki ilościowe: nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela - 50,6 godz., 2,0 pkt ECTS o charakterze praktycznym - 95,0 godz., 3,8 pkt ECTS W ramach przedmiotu "Mikrobiologia" student teoretycznie i praktycznie zapozna się z budową i rodzajami mkroskopów oraz zasadami pracy z mikroskopami w badaniach mikroorganizmów. Pozna też metody barwienia bakterii, prowadzenia kultur bakteryjnych oraz przygotowywania podłóż bakteryjnych. W trakcie zajęć student pozna też podstawowe metody identyfikacji bakterii oraz zapozna się najczęściej spotykanymi bakteriami chorobotwórczymi Gram-dodatnimi i Gram-ujemnymi. Dodatkowo pozna wirusy i grzyby mikroskopowe. Znaczna część wykładów będzie poświecona funkcjonowaniu mikroorganizmów w środowisku naturalnbym. |
Literatura: |
1. Kunicki-Goldfinger W.J.H., Życie bakterii. PWN, Warszawa, 2004. 2. Singleton P., Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie. PWN, Warszawa 2004. 3. Baj J. (redactor), Mikrobiologia. PWN, 2018. |
Efekty uczenia się: |
1. Student rozpoznaje i opisuje podstawowe kształty komórek bakteryjnych (K_W01, K_U07) 2. Student stosuje podstawową terminologię fachową w celu opisu mikroorganizmów prokariotycznych i eukariotycznych oraz procesów zachodzących w komórkach tych mikroorganizmów (K_W01, K_W03, K_W08, K_U06, K_U07, K_K08) 3. Student rozpoznaje, ocenia i wykazuje świadomość możliwych zagrożeń mikrobiologicznych w laboratorium oraz środowisku (K_K07, K_U12) 4. Student nabiera praktycznej umiejętności pracy z mikroskopem, wykonywania preparatów i barwień, jak też analizy uzyskanych wyników (K_U12, K_K02, K_K06) 5. Student wykazuje dbałość o bezpieczeństwo pracy w laboratorium i świadomość poszanowania pracy własnej i innych (K_U16, K_K05, K_K09) |
Metody i kryteria oceniania: |
W zakresie wykładów: 1. Obecność na zajęciach. 2. Pozytywna ocena egzaminu. W zakresie zajęć laboratoryjnych: 1. Obecność na zajęciach. 2. Pozytywna ocena pracy studenta podczas zajęć. 3. Pozytywna ocena zaliczenia laboratoriów (pozytywna ocena dwóch sprawdzianów testowych i sprawdzianu praktycznego). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.