Podstawy przedsiębiorczości
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1000-IS1-3EKO6 |
Kod Erasmus / ISCED: |
10.003
|
Nazwa przedmiotu: | Podstawy przedsiębiorczości |
Jednostka: | Wydział Ekonomiczno-Informatyczny w Wilnie (do 30.09.2019) |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywne |
Tryb prowadzenia przedmiotu: | w sali |
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest charakterystyka działań przedsiębiorczych i ich uwarunkowań, określenie sposobu działań przedsiębiorcy i przedsiębiorstwa, poznanie środków i sposobów wspomagania przedsiębiorczości i przedsiębiorstw oraz przedstawienie zasad podejmowania działalności gospodarczej w ramach przedsiębiorstwa. |
Pełny opis: |
Profil studiów: Ogólnoakademicki Forma studiów:Stacjonarne Rodzaj przedmiotu:fakultatywny dziedzina i dyscyplina nauki: nauki ekonomiczne, nauki o zarządzaniu Rok studiów/semestr: rok 3/6 semestr Wymagania wstępne:bez wymagań Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: Wykład 15 godz, ćwiczenia 30 godz. Metody dydaktyczne: Wykład- z wykorzystaniem prezentacji Power Point, angażujący słuchaczy do zadawania pytań w trakcie wykładu, Ćwiczenia- z wykorzystaniem prezentacji Power Point, wymagają także czynnego uczestnictwa studentów, przede wszystkim: udziału w dyskusji, odpowiedzi na pytania, analizy przygotowanych studiów przypadków. Punkty ECTS 6 Bilans nakładu pracy studenta: Udział w wykładach 15 Udział w ćwiczeniach 30 Przygotowanie do ćwiczeń 48 Przygotowanie do egzaminu 20 Konsultacje 35 Egzamin 2 Wskaźniki ilościowe: Nakład pracy studenta związany z zajęciami : wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela 82h - 3,3 ECTS o charakterze praktycznym 68h- 2,7 ECTS |
Literatura: |
1. J. Lichtarski: Podstawy nauki o przedsiębiorstwie. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. O. Langego we Wrocławiu, Wrocław 2007 2. J. Moczydłowska, J. Pacewicz: Przedsiębiorczość, Wydawnictwo Oświatowe „FOSZE”, Rzeszów 2007 3. E. Latoszek; Finansowanie MSP w Polsce ze środków finansowych UE jako czynnik wpływający na konkurencyjność przedsiębiorstw, SGH, Warszawa 2008 4. F. Kapusta: Przedsiębiorczość. Teoria i praktyka. Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Filia we Wrocławiu. Poznań-Wrocław 2006. 5. J. Targalski: Przedsiębiorczość i zarządzanie. Wyd. C.H. Beck, Warszawa 2003. LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA: 6. Kapitał ludzki a kształtowanie przedsiębiorczości (pod redakcją Marty Juchnowicz). Wyd. Poltex, Warszawa 2004. 7. M. Capiga, H. Ogrodnik: Ryzyko w działalności przedsiębiorstwa, banku i zakładu ubezpieczeń. Akademia Ekonomiczna w Katowicach, Katowice 2007 8. T. Kaczmarek: Ryzyko i zarządzanie ryzykiem. Difin, Warszawa 2006 9. Uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości – szanse i zagrożenia (pod redakcją Kazimierza Jaremczuka). Wyd. Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Tarnobrzegu, Tarnobrzeg 2003. |
Efekty uczenia się: |
K_W13- Student posiada wiedzę na temat podejmowania działalności gospodarczej i wykorzystania biznes planu K_U22- Student posiada umiejętność interpretacji zjawisk i procesów gospodarczych kształtujących decyzje i zachowania przedsiębiorców K_K01- Student potrafi pracować w grupie w trakcie analiz otoczenia przedsiębiorczego K_K05- Jest kreatywny w sferze tworzenia projektów przedsiębiorczych |
Metody i kryteria oceniania: |
Studenci będą oceniani na podstawie egzaminu . Warunkiem dopuszczenia do egzaminu jest uzyskanie zaliczenia z ćwiczeń. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.