Mikrobiologia żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 320-BS2-2MZY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia żywności |
Jednostka: | Wydział Biologii |
Grupy: |
2L stac. II stopnia studia biologiczne-przedm.obowiązkowe II rok II st. Mikrobiologia z Biotechnologią - sem. letni |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Założenia (opisowo): | W trakcie zajęć (wykłady i laboratoria) studenci poznają naturalną mikroflorę żywności oraz nauczą się identyfikować gatunki potencjalnie niebezpiecznych mikroorganizmów obecnych w produktach spożywczych. Nabędą umiejętności identyfikacji zagrożeń oraz podejmowania działań służących poprawie jakości produktów. Nauczą się także podstaw kontroli mikrobiologicznej żywności ze szczególnym uwzględnieniem produktów ekologicznych oraz pochodzących z lokalnego rynku. |
Skrócony opis: |
W trakcie zajęć (wykłady i laboratoria) studenci poznają naturalną mikroflorę żywności oraz nauczą się identyfikować gatunki potencjalnie niebezpiecznych mikroorganizmów obecnych w produktach spożywczych. Nabędą umiejętności identyfikacji zagrożeń oraz podejmowania działań służących poprawie jakości produktów. Nauczą się także podstaw kontroli mikrobiologicznej żywności ze szczególnym uwzględnieniem produktów ekologicznych oraz pochodzących z lokalnego rynku. |
Pełny opis: |
Kierunek studiów: biologia Poziom kształcenia: studia II stopnia Profil studiów: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy, kierunkowy Dziedzina: nauki ścisłe i przyrodnicze, dyscyplina nauki biologiczne Rok studiów/semestr: drugi rok drugiego stopnia/semester letni Wymagania wstępne: brak Liczba godzin dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład - 10 godz.; laboratorium - 20 godz. Metody dydaktyczne: wykład, metoda laboratoryjna, konsultacje Bilans nakładu pracy studenta: Całkowita liczba godzin przedmiotu: 30 Całkowity nakład pracy studenta związany z zajęciami: 100 godz. Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 50 godz. 1) udział w wykładach: 10 godz. 2) udział w zajęciach pozawykładowych: 20 godz. 3) udział w konsultacjach/zaliczeniach/egzaminie: 20 godz. (2 godz. - egzamin, 2x2 godz. kolokwium, 4 godz. - konsultacje w ramach wykładu, 6 godz. - konsultacje z laboratoriów, 4 godz. zaliczenie wejściówek i testów praktycznych) Przygotowanie się do zajęć/zaliczeń/egzaminów (praca własna studenta): 50 godz. Punkty ECTS: 4 |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B. (red), Mikrobiologia żywności: teoria i ćwiczenia. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 2009. 2. Drewniak E., Drewniak T., Mikrobiologia żywności. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 2007. 3. Zaleski J.S., Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 1985. 4. Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H., Mikrobiologia żywności. Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa, 1983. 5. Jay J.M., Modern Food Microbiology. 6th Edition. AN Aspen Publication, Maryland, 2000. Literatura uzupełniająca: 1. Salyers A.A., Whitt D.D., Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. Państwowe Wydawnictwa Naukowe, Warszawa, 2005 |
Efekty uczenia się: |
KP7_WG3 w pogłębionym stopniu złożoność oddziaływań i relacji zachodzących na różnych poziomach biosfery oraz powiązań organizmów ze środowiskiem KP7_WG6 w pogłębionym stopniu różnorodność współczesnych metod i technik badawczych w naukach biologicznych oraz zasady planowania i prowadzenia eksperymentów lub obserwacji przyrodniczych, interpretacji wyników badań i wnioskowania KP7_UW2 dobrać, adekwatnie do założonych celów i stosować metody i narzędzia badawcze, w tym zaawansowane techniki pomiarowe i laboratoryjne oraz odpowiednio je przystosować lub opracować nowe KP7_UW4 interpretować otrzymane wyniki, formułować wnioski na ich podstawie, a także w oparciu o dane z odpowiednio dobranych źródeł informacji naukowej KP7_KK2 konsekwentnego stosowania w pracy badawczej i działaniach praktycznych zasady interpretowania zjawisk i procesów biologicznych na podstawie danych empirycznych |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie na podstawie: a) zaliczenia zajęć laboratoryjnych (bieżąca obserwacja postępów pracy studenta, kolokwium zaliczeniowe) b) pozytywnego wyniku z egzaminu końcowego (zgodnie z uczelnianym regulaminem oceniania). |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-06-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
LAB
LAB
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marek Bartoszewicz | |
Prowadzący grup: | Marek Bartoszewicz, Sylwia Buczyńska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2024/25" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marek Bartoszewicz | |
Prowadzący grup: | Sylwia Buczyńska, Tomasz Hauschild | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.