Uniwersytet w Białymstoku - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 320-BS2-2MZY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia żywności
Jednostka: Wydział Biologii
Grupy: 2L stac. II stopnia studia biologiczne-przedm.obowiązkowe
II rok II st. Mikrobiologia z Biotechnologią - sem. letni
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Założenia (opisowo):

W trakcie zajęć (wykłady i laboratoria) studenci poznają naturalną mikroflorę żywności oraz nauczą się identyfikować gatunki potencjalnie niebezpiecznych mikroorganizmów obecnych w produktach spożywczych. Nabędą umiejętności identyfikacji zagrożeń oraz podejmowania działań służących poprawie jakości produktów. Nauczą się także podstaw kontroli mikrobiologicznej żywności ze szczególnym uwzględnieniem produktów ekologicznych oraz pochodzących z lokalnego rynku.

Skrócony opis:

W trakcie zajęć (wykłady i laboratoria) studenci poznają naturalną mikroflorę żywności oraz nauczą się identyfikować gatunki potencjalnie niebezpiecznych mikroorganizmów obecnych w produktach spożywczych. Nabędą umiejętności identyfikacji zagrożeń oraz podejmowania działań służących poprawie jakości produktów. Nauczą się także podstaw kontroli mikrobiologicznej żywności ze szczególnym uwzględnieniem produktów ekologicznych oraz pochodzących z lokalnego rynku.

Pełny opis:

Kierunek studiów: biologia

Poziom kształcenia: studia II stopnia

Profil studiów: ogólnoakademicki

Forma studiów: stacjonarne

Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy, kierunkowy

Dziedzina: nauki ścisłe i przyrodnicze, dyscyplina nauki biologiczne

Rok studiów/semestr: drugi rok drugiego stopnia/semester letni

Wymagania wstępne: brak

Liczba godzin dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład - 10 godz.; laboratorium - 20 godz.

Metody dydaktyczne: wykład, metoda laboratoryjna, konsultacje

Bilans nakładu pracy studenta:

Całkowita liczba godzin przedmiotu: 30

Całkowity nakład pracy studenta związany z zajęciami: 100 godz.

Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 50 godz.

1) udział w wykładach: 10 godz.

2) udział w zajęciach pozawykładowych: 20 godz.

3) udział w konsultacjach/zaliczeniach/egzaminie: 20 godz. (2 godz. - egzamin, 2x2 godz. kolokwium, 4 godz. - konsultacje w ramach

wykładu, 6 godz. - konsultacje z laboratoriów, 4 godz. zaliczenie wejściówek i testów praktycznych)

Przygotowanie się do zajęć/zaliczeń/egzaminów (praca własna studenta): 50 godz.

Punkty ECTS: 4

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B. (red), Mikrobiologia żywności: teoria i ćwiczenia. Wydawnictwo Uniwersytetu

Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 2009.

2. Drewniak E., Drewniak T., Mikrobiologia żywności. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 2007.

3. Zaleski J.S., Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 1985.

4. Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H., Mikrobiologia żywności. Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa, 1983.

5. Jay J.M., Modern Food Microbiology. 6th Edition. AN Aspen Publication, Maryland, 2000.

Literatura uzupełniająca:

1. Salyers A.A., Whitt D.D., Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. Państwowe Wydawnictwa Naukowe,

Warszawa, 2005

Efekty uczenia się:

KP7_WG3 w pogłębionym stopniu złożoność oddziaływań i relacji zachodzących na różnych poziomach biosfery oraz powiązań organizmów ze środowiskiem

KP7_WG6 w pogłębionym stopniu różnorodność współczesnych metod i technik badawczych w naukach biologicznych oraz zasady planowania i prowadzenia eksperymentów lub obserwacji przyrodniczych, interpretacji wyników badań i wnioskowania

KP7_UW2 dobrać, adekwatnie do założonych celów i stosować metody i narzędzia badawcze, w tym zaawansowane techniki pomiarowe i laboratoryjne oraz odpowiednio je przystosować lub opracować nowe

KP7_UW4 interpretować otrzymane wyniki, formułować wnioski na ich podstawie, a także w oparciu o dane z odpowiednio dobranych źródeł informacji naukowej

KP7_KK2 konsekwentnego stosowania w pracy badawczej i działaniach praktycznych zasady interpretowania zjawisk i procesów biologicznych na podstawie danych empirycznych

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie na podstawie:

a) zaliczenia zajęć laboratoryjnych (bieżąca obserwacja postępów pracy studenta, kolokwium zaliczeniowe)

b) pozytywnego wyniku z egzaminu końcowego (zgodnie z uczelnianym regulaminem oceniania).

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/24" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marek Bartoszewicz
Prowadzący grup: Marek Bartoszewicz, Sylwia Buczyńska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2024/25" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marek Bartoszewicz
Prowadzący grup: Sylwia Buczyńska, Tomasz Hauschild
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.
ul. Świerkowa 20B, 15-328 Białystok tel: +48 85 745 70 00 (Centrala) https://uwb.edu.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-7 (2024-10-21)