Przedmiot do wyboru - Bezpieczeństwo i higiena żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 320-BS2-2PDW73 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Przedmiot do wyboru - Bezpieczeństwo i higiena żywności |
Jednostka: | Wydział Biologii |
Grupy: |
2L stac. II stopnia studia biologiczne-przedm.fakultatywne II rok II st. MS - semestr zimowy II rok II st. MzB - semestr zimowy |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywne |
Założenia (opisowo): | Student powinien posiadać podstawową wiedzę z zakresu bezpieczeństwa i higieny żywności odwołującą się do aspektów mikrobiologicznych, toksykologicznych oraz potencjalnej obecności pasożytów. |
Skrócony opis: |
W trakcie kursu studenci zdobywają wiedzę na temat procesu produkcji żywności, przepisów związanych z przetwórstwem żywności, zagrożeniami mikrobiologicznymi, toksykologicznymi oraz protozoologicznymi na całym szlaku przetwórstwa. Zdobywają też wiedzę na temat skutecznych sposobów zapobiegania wymienionym zagrożeniom. |
Pełny opis: |
Nazwa kierunku studiów biologia Poziom kształcenia studia drugiego stopnia Profil studiów ogólnoakademicki Forma studiów stacjonarne Kod przedmiotu 320-BS2-2PDW73 Język przedmiotu polski Rodzaj przedmiotu przedmiot do wyboru Wymagania wstępne Student powinien posiadać podstawową wiedzę z mikrobiologii w zakresie realizowanym w ramach zajęć w module kierunkowym z przedmiotu Mikrobiologia Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć wykład – 10 godz. laboratorium – 20 godz. Założenia i cele przedmiotu: W trakcie kursu studenci zdobywają wiedzę na temat procesu produkcji żywności, przepisów związanych z przetwórstwem żywności, zagrożeniami mikrobiologicznymi, toksykologicznymi oraz protozoologicznymi na całym szlaku przetwórstwa. Zdobywają też wiedzę na temat skutecznych sposobów zapobiegania wymienionym zagrożeniom. Metody dydaktyczne oraz ogólna forma zaliczenia przedmiotu Metody dydaktyczne: wykład, konsultacje, zajęcia laboratoryjne Formy zaliczenia przedmiotu: zaliczenie na ocenę laboratoriów, egzamin |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B. (red), Mikrobiologia żywności: teoria i ćwiczenia. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 2009. 2. Drewniak E., Drewniak T., Mikrobiologia żywności. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 2007. 3. Zaleski J.S., Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 1985. 4. Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H., Mikrobiologia żywności. Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa, 1983. 5. Jay J.M., Modern Food Microbiology. 6th Edition. AN Aspen Publication, Maryland, 2000. Literatura uzupełniająca: 1. Salyers A.A., Whitt D.D., Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. Państwowe Wydawnictwa Naukowe, Warszawa, 2005. |
Efekty uczenia się: |
Absolwent zna i rozumie: KP7_WG2 w pogłębionym stopniu mechanizmy funkcjonowania organizmów na poziomie fizjologicznym, strukturalnym i molekularnym KP7_WG6 w pogłębionym stopniu różnorodność współczesnych metod i technik badawczych w naukach biologicznych oraz zasady planowania i prowadzenia eksperymentów lub obserwacji przyrodniczych, interpretacji wyników badań i wnioskowania Absolwent potrafi: KP7_UW2 dobrać, adekwatnie do założonych celów i stosować metody i narzędzia badawcze, w tym zaawansowane techniki pomiarowe i laboratoryjne oraz odpowiednio je przystosować lub opracować nowe Student jest gotów do: KP7_KR2 stałego poszerzania swoich kompetencji zawodowych z zakresu nauk biologicznych |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie testu z zajęć laboratoryjnych oraz egzaminu z części wykładowej przedmiotu. Kryteria oceny wg regulaminu: https://biologia.uwb.edu.pl/studenci/kryteria-oceny |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marek Bartoszewicz, Urszula Czyżewska | |
Prowadzący grup: | Marek Bartoszewicz, Urszula Czyżewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
W trakcie kursu studenci zdobywają wiedzę na temat procesu produkcji żywności, przepisów związanych z przetwórstwem żywności, zagrożeniami mikrobiologicznymi, toksykologicznymi oraz protozoologicznymi na całym szlaku przetwórstwa. Zdobywają też wiedzę na temat skutecznych sposobów zapobiegania wymienionym zagrożeniom. |
|
Pełny opis: |
Nazwa kierunku studiów biologia Poziom kształcenia studia drugiego stopnia Profil studiów ogólnoakademicki Forma studiów stacjonarne Kod przedmiotu 320-BS2-2PDW73 Język przedmiotu polski Rodzaj przedmiotu przedmiot do wyboru Wymagania wstępne Student powinien posiadać podstawową wiedzę z mikrobiologii w zakresie realizowanym w ramach zajęć w module kierunkowym z przedmiotu Mikrobiologia Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć wykład – 10 godz. laboratorium – 20 godz. Założenia i cele przedmiotu: W trakcie kursu studenci zdobywają wiedzę na temat procesu produkcji żywności, przepisów związanych z przetwórstwem żywności, zagrożeniami mikrobiologicznymi, toksykologicznymi oraz protozoologicznymi na całym szlaku przetwórstwa. Zdobywają też wiedzę na temat skutecznych sposobów zapobiegania wymienionym zagrożeniom. Metody dydaktyczne oraz ogólna forma zaliczenia przedmiotu Metody dydaktyczne: wykład, konsultacje, zajęcia laboratoryjne Formy zaliczenia przedmiotu: zaliczenie na ocenę laboratoriów, egzamin |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B. (red), Mikrobiologia żywności: teoria i ćwiczenia. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 2009. 2. Drewniak E., Drewniak T., Mikrobiologia żywności. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 2007. 3. Zaleski J.S., Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 1985. 4. Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H., Mikrobiologia żywności. Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa, 1983. 5. Jay J.M., Modern Food Microbiology. 6th Edition. AN Aspen Publication, Maryland, 2000. Literatura uzupełniająca: 1. Salyers A.A., Whitt D.D., Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. Państwowe Wydawnictwa Naukowe, Warszawa, 2005. |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2024/25" (zakończony)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marek Bartoszewicz, Urszula Czyżewska | |
Prowadzący grup: | Marek Bartoszewicz, Urszula Czyżewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
W trakcie kursu studenci zdobywają wiedzę na temat procesu produkcji żywności, przepisów związanych z przetwórstwem żywności, zagrożeniami mikrobiologicznymi, toksykologicznymi oraz protozoologicznymi na całym szlaku przetwórstwa. Zdobywają też wiedzę na temat skutecznych sposobów zapobiegania wymienionym zagrożeniom. |
|
Pełny opis: |
Nazwa kierunku studiów biologia Poziom kształcenia studia drugiego stopnia Profil studiów ogólnoakademicki Forma studiów stacjonarne Kod przedmiotu 320-BS2-2PDW73 Język przedmiotu polski Rodzaj przedmiotu przedmiot do wyboru Wymagania wstępne Student powinien posiadać podstawową wiedzę z mikrobiologii w zakresie realizowanym w ramach zajęć w module kierunkowym z przedmiotu Mikrobiologia Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć wykład – 10 godz. laboratorium – 20 godz. Założenia i cele przedmiotu: W trakcie kursu studenci zdobywają wiedzę na temat procesu produkcji żywności, przepisów związanych z przetwórstwem żywności, zagrożeniami mikrobiologicznymi, toksykologicznymi oraz protozoologicznymi na całym szlaku przetwórstwa. Zdobywają też wiedzę na temat skutecznych sposobów zapobiegania wymienionym zagrożeniom. Metody dydaktyczne oraz ogólna forma zaliczenia przedmiotu Metody dydaktyczne: wykład, konsultacje, zajęcia laboratoryjne Formy zaliczenia przedmiotu: zaliczenie na ocenę laboratoriów, egzamin |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B. (red), Mikrobiologia żywności: teoria i ćwiczenia. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 2009. 2. Drewniak E., Drewniak T., Mikrobiologia żywności. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 2007. 3. Zaleski J.S., Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 1985. 4. Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H., Mikrobiologia żywności. Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa, 1983. 5. Jay J.M., Modern Food Microbiology. 6th Edition. AN Aspen Publication, Maryland, 2000. Literatura uzupełniająca: 1. Salyers A.A., Whitt D.D., Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. Państwowe Wydawnictwa Naukowe, Warszawa, 2005. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.