Uniwersytet w Białymstoku - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedmiot do wyboru - Bezpieczeństwo i higiena żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 320-BS2-2PDW73
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Przedmiot do wyboru - Bezpieczeństwo i higiena żywności
Jednostka: Wydział Biologii
Grupy: 2L stac. II stopnia studia biologiczne-przedm.fakultatywne
II rok II st. MS - semestr zimowy
II rok II st. MzB - semestr zimowy
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Rodzaj przedmiotu:

fakultatywne

Założenia (opisowo):

Student powinien posiadać podstawową wiedzę z zakresu bezpieczeństwa i higieny żywności odwołującą się do aspektów mikrobiologicznych, toksykologicznych oraz potencjalnej obecności pasożytów.

Skrócony opis:

W trakcie kursu studenci zdobywają wiedzę na temat procesu produkcji żywności, przepisów związanych z przetwórstwem żywności, zagrożeniami mikrobiologicznymi, toksykologicznymi oraz protozoologicznymi na całym szlaku przetwórstwa. Zdobywają też wiedzę na temat skutecznych sposobów zapobiegania wymienionym zagrożeniom.

Pełny opis:

Nazwa kierunku studiów biologia

Poziom kształcenia studia drugiego stopnia

Profil studiów ogólnoakademicki

Forma studiów stacjonarne

Kod przedmiotu 320-BS2-2PDW73

Język przedmiotu polski

Rodzaj przedmiotu przedmiot do wyboru

Wymagania wstępne Student powinien posiadać podstawową wiedzę z mikrobiologii w zakresie realizowanym w ramach zajęć w module kierunkowym z przedmiotu Mikrobiologia

Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć wykład – 10 godz.

laboratorium – 20 godz.

Założenia i cele przedmiotu:

W trakcie kursu studenci zdobywają wiedzę na temat procesu produkcji żywności, przepisów związanych z przetwórstwem żywności, zagrożeniami mikrobiologicznymi, toksykologicznymi oraz protozoologicznymi na całym szlaku przetwórstwa. Zdobywają też wiedzę na temat skutecznych sposobów zapobiegania wymienionym zagrożeniom.

Metody dydaktyczne oraz ogólna forma zaliczenia przedmiotu Metody dydaktyczne: wykład, konsultacje, zajęcia laboratoryjne

Formy zaliczenia przedmiotu: zaliczenie na ocenę laboratoriów, egzamin

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B. (red), Mikrobiologia żywności: teoria i ćwiczenia. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 2009.

2. Drewniak E., Drewniak T., Mikrobiologia żywności. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 2007.

3. Zaleski J.S., Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 1985.

4. Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H., Mikrobiologia żywności. Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa, 1983.

5. Jay J.M., Modern Food Microbiology. 6th Edition. AN Aspen Publication, Maryland, 2000.

Literatura uzupełniająca:

1. Salyers A.A., Whitt D.D., Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. Państwowe Wydawnictwa Naukowe, Warszawa, 2005.

Efekty uczenia się:

Absolwent zna i rozumie:

KP7_WG2 w pogłębionym stopniu mechanizmy funkcjonowania organizmów na poziomie fizjologicznym, strukturalnym i molekularnym

KP7_WG6 w pogłębionym stopniu różnorodność współczesnych metod i technik badawczych w naukach biologicznych oraz zasady planowania i prowadzenia eksperymentów lub obserwacji przyrodniczych, interpretacji wyników badań i wnioskowania

Absolwent potrafi:

KP7_UW2 dobrać, adekwatnie do założonych celów i stosować metody i narzędzia badawcze, w tym zaawansowane techniki pomiarowe i laboratoryjne oraz odpowiednio je przystosować lub opracować nowe

Student jest gotów do:

KP7_KR2 stałego poszerzania swoich kompetencji zawodowych z zakresu nauk biologicznych

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie testu z zajęć laboratoryjnych oraz egzaminu z części wykładowej przedmiotu. Kryteria oceny wg regulaminu: https://biologia.uwb.edu.pl/studenci/kryteria-oceny

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/24" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marek Bartoszewicz, Urszula Czyżewska
Prowadzący grup: Marek Bartoszewicz, Urszula Czyżewska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

W trakcie kursu studenci zdobywają wiedzę na temat procesu produkcji żywności, przepisów związanych z przetwórstwem żywności, zagrożeniami mikrobiologicznymi, toksykologicznymi oraz protozoologicznymi na całym szlaku przetwórstwa. Zdobywają też wiedzę na temat skutecznych sposobów zapobiegania wymienionym zagrożeniom.

Pełny opis:

Nazwa kierunku studiów biologia

Poziom kształcenia studia drugiego stopnia

Profil studiów ogólnoakademicki

Forma studiów stacjonarne

Kod przedmiotu 320-BS2-2PDW73

Język przedmiotu polski

Rodzaj przedmiotu przedmiot do wyboru

Wymagania wstępne Student powinien posiadać podstawową wiedzę z mikrobiologii w zakresie realizowanym w ramach zajęć w module kierunkowym z przedmiotu Mikrobiologia

Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć wykład – 10 godz.

laboratorium – 20 godz.

Założenia i cele przedmiotu:

W trakcie kursu studenci zdobywają wiedzę na temat procesu produkcji żywności, przepisów związanych z przetwórstwem żywności, zagrożeniami mikrobiologicznymi, toksykologicznymi oraz protozoologicznymi na całym szlaku przetwórstwa. Zdobywają też wiedzę na temat skutecznych sposobów zapobiegania wymienionym zagrożeniom.

Metody dydaktyczne oraz ogólna forma zaliczenia przedmiotu Metody dydaktyczne: wykład, konsultacje, zajęcia laboratoryjne

Formy zaliczenia przedmiotu: zaliczenie na ocenę laboratoriów, egzamin

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B. (red), Mikrobiologia żywności: teoria i ćwiczenia. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 2009.

2. Drewniak E., Drewniak T., Mikrobiologia żywności. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 2007.

3. Zaleski J.S., Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 1985.

4. Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H., Mikrobiologia żywności. Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa, 1983.

5. Jay J.M., Modern Food Microbiology. 6th Edition. AN Aspen Publication, Maryland, 2000.

Literatura uzupełniająca:

1. Salyers A.A., Whitt D.D., Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. Państwowe Wydawnictwa Naukowe, Warszawa, 2005.

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2024/25" (zakończony)

Okres: 2024-10-01 - 2025-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marek Bartoszewicz, Urszula Czyżewska
Prowadzący grup: Marek Bartoszewicz, Urszula Czyżewska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

W trakcie kursu studenci zdobywają wiedzę na temat procesu produkcji żywności, przepisów związanych z przetwórstwem żywności, zagrożeniami mikrobiologicznymi, toksykologicznymi oraz protozoologicznymi na całym szlaku przetwórstwa. Zdobywają też wiedzę na temat skutecznych sposobów zapobiegania wymienionym zagrożeniom.

Pełny opis:

Nazwa kierunku studiów biologia

Poziom kształcenia studia drugiego stopnia

Profil studiów ogólnoakademicki

Forma studiów stacjonarne

Kod przedmiotu 320-BS2-2PDW73

Język przedmiotu polski

Rodzaj przedmiotu przedmiot do wyboru

Wymagania wstępne Student powinien posiadać podstawową wiedzę z mikrobiologii w zakresie realizowanym w ramach zajęć w module kierunkowym z przedmiotu Mikrobiologia

Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć wykład – 10 godz.

laboratorium – 20 godz.

Założenia i cele przedmiotu:

W trakcie kursu studenci zdobywają wiedzę na temat procesu produkcji żywności, przepisów związanych z przetwórstwem żywności, zagrożeniami mikrobiologicznymi, toksykologicznymi oraz protozoologicznymi na całym szlaku przetwórstwa. Zdobywają też wiedzę na temat skutecznych sposobów zapobiegania wymienionym zagrożeniom.

Metody dydaktyczne oraz ogólna forma zaliczenia przedmiotu Metody dydaktyczne: wykład, konsultacje, zajęcia laboratoryjne

Formy zaliczenia przedmiotu: zaliczenie na ocenę laboratoriów, egzamin

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B. (red), Mikrobiologia żywności: teoria i ćwiczenia. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 2009.

2. Drewniak E., Drewniak T., Mikrobiologia żywności. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 2007.

3. Zaleski J.S., Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 1985.

4. Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H., Mikrobiologia żywności. Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa, 1983.

5. Jay J.M., Modern Food Microbiology. 6th Edition. AN Aspen Publication, Maryland, 2000.

Literatura uzupełniająca:

1. Salyers A.A., Whitt D.D., Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. Państwowe Wydawnictwa Naukowe, Warszawa, 2005.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.
ul. Świerkowa 20B, 15-328 Białystok tel: +48 85 745 70 00 (Centrala) https://uwb.edu.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-8 (2025-07-09)