Ekonomika gospodarki żywnościowej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 400-ES1-2EGZ | Kod Erasmus / ISCED: |
04.901
![]() |
Nazwa przedmiotu: | Ekonomika gospodarki żywnościowej | ||
Jednostka: | Filia Uniwersytetu w Białymstoku w Wilnie, Wydział Ekonomiczno-Informatyczny | ||
Grupy: |
3L stac. I st. studia ekonomiczne - przedmioty kierunkowe - WILNO Wilno - ekonomia 2 rok 1 st. stacjonarne sem.letni |
||
Punkty ECTS i inne: |
2.00 (zmienne w czasie)
![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Rodzaj przedmiotu: | kierunkowe |
||
Tryb prowadzenia przedmiotu: | w sali |
||
Skrócony opis: |
Celem kursu jest przekazanie i opanowanie przez studentów wiedzy dotyczącej funkcjonowania gospodarki żywnościowej jako subsystemu gospodarki żywnościowej z uwzględnieniem jej poszczególnych ogniw (przemysł środków produkcji dla rolnictwa, rolnictwo, przetwórstwo rolno-spożywcze, sfera obrotu rolnego) oraz powiązań między tymi ogniwami. Kurs ma dostarczyć podstawowych informacji dotyczących znaczenia gospodarki żywnościowej oraz instrumentów jej wspierania, a także przyczyn i tendencji zmian w sektorze żywnościowym. |
||
Pełny opis: |
Profil studiów: Praktyczny Forma studiów: Stacjonarna Rodzaj przedmiotu: Kierunkowy Moduł 3. Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki społeczne, dyscyplina: ekonomia i finanse Rok studiów/semestr: Studia pierwszego stopnia, rok II, semestr 4 Wymagania wstępne: Mikroekonomia i Makroekonomia Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład 15 godzin Metody dydaktyczne: wykład tradycyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, angażujący słuchaczy do dyskusji. Formy zaliczenia przedmiotu: Zaliczenie pisemne Punkty ECTS: 2 Bilans nakładu pracy studenta: - udział w wykładach - 15 godz. - przygotowanie się do wykładu - 15 godz. - przygotowanie się do zaliczenia końcowego - 15 godz. - udział w konsultacjach - 5 godz. Wskaźniki ilościowe Nakład pracy studenta związany z zajęciami: - wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: liczba godzin 20, punkty ECTS 0,8 - o charakterze praktycznym: liczba godzin 30, punkty ECTS 1,2 |
||
Literatura: |
1. J. Zegar, Współczesne wyzwania rolnictwa, PWN, Warszawa 2012 2. F. Kapusta, Agrobiznes, Wydawnictwo Difin, 2012 3. Rozwój rolnictwa, gospodarki żywnościowej i obszarów wiejskich Polski w UE, red. St. Zięba, A. Kowalski, Wydawnictwo WSEALMAMER , IERiGŻ, Warszawa 2007 4. K. Firlej – Rozwój przemysłu rolno-spożywczego w sektorze agrobiznesu i jego determinanty. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków 2008. 5. St. Kowalczyk, Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, Wydawnictwo SGH, Warszawa 2009. 6. W. Rembisz, Instrumenty rynku rolnego, WSFiZ Warszawa 2009 7. St. Kowalczyk, Bezpieczeństwo i jakość żywności, PWN. Warszawa 2016. 8. Agrobiznes w teorii i w praktyce, red. A. Olszewska, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2014. 9. Martiin, Carin.: The world of agricultural economics : Carin Martiin. London; New York : Routledge Taylor & Francis Group, 2013 |
||
Efekty uczenia się: |
Wiedza: KPG_WG1, ma podstawową wiedzę ogólną z dziedziny nauk ekonomicznych i pokrewnych, zna podstawowe kategorie ekonomiczne oraz metody i narzędzia badań ekonomicznych wraz z podstawową literaturą; KP6_UK2,dostrzega i potrafi sformułować problemy gospodarcze w całej złożoności, z uwzględnieniem wielu uwarunkowań społeczno-gospodarczych; KPG_UO1, analizuje rozwiązania konkretnych problemów gospodarczych i uczestniczy w podejmowaniu rozstrzygnięć w tym zakresie; KP6_UO3, potrafi racjonalnie gospodarować ograniczonymi zasobami gospodarczymi; |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Metody dydaktyczne: Wykład tradycyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, Formy zaliczenia przedmiotu: Studenci są oceniani na podstawie zaliczenia pisemnego. Zaliczenie odbywa się na podstawie oceny opracowania, którego tematykę i wymogi techniczne podaje wykładowca. |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Barbara Roszkowska-Mądra | |
Prowadzący grup: | Barbara Roszkowska-Mądra | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | |
Rodzaj przedmiotu: | kierunkowe |
|
Skrócony opis: |
Celem kursu jest przekazanie i opanowanie przez studentów wiedzy dotyczącej funkcjonowania gospodarki żywnościowej jako subsystemu gospodarki żywnościowej z uwzględnieniem jej poszczególnych ogniw (przemysł środków produkcji dla rolnictwa, rolnictwo, przetwórstwo rolno-spożywcze, sfera obrotu rolnego) oraz powiązań między tymi ogniwami. Kurs ma dostarczyć podstawowych informacji dotyczących znaczenia gospodarki żywnościowej oraz instrumentów jej wspierania, a także przyczyn i tendencji zmian w sektorze żywnościowym. | |
Pełny opis: |
Wymagania wstępne: Mikroekonomia i Makroekonomia Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład 15 godzin Metody dydaktyczne: wykład tradycyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, angażujący słuchaczy do dyskusji. Formy zaliczenia przedmiotu: Zaliczenie pisemne Punkty ECTS: 2 Bilans nakładu pracy studenta: - udział w wykładach - 15 godz. - przygotowanie się do wykładu - 15 godz. - przygotowanie się do zaliczenia końcowego - 15 godz. - udział w konsultacjach - 5 godz. Wskaźniki ilościowe Nakład pracy studenta związany z zajęciami: - wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: liczba godzin 20, punkty ECTS 0,8 - o charakterze praktycznym: liczba godzin 30, punkty ECTS 1,2 | |
Literatura: |
1. J. Zegar, Współczesne wyzwania rolnictwa, PWN, Warszawa 2012 2. F. Kapusta, Agrobiznes, Wydawnictwo Difin, 2012 3. Rozwój rolnictwa, gospodarki żywnościowej i obszarów wiejskich Polski w UE, red. St. Zięba, A. Kowalski, Wydawnictwo WSEALMAMER , IERiGŻ, Warszawa 2007 4. K. Firlej – Rozwój przemysłu rolno-spożywczego w sektorze agrobiznesu i jego determinanty. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków 2008. 5. St. Kowalczyk, Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, Wydawnictwo SGH, Warszawa 2009. 6. W. Rembisz, Instrumenty rynku rolnego, WSFiZ Warszawa 2009 7. St. Kowalczyk, Bezpieczeństwo i jakość żywności, PWN. Warszawa 2016. 8. Agrobiznes w teorii i w praktyce, red. A. Olszewska, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2014. 9. Martiin, Carin.: The world of agricultural economics : Carin Martiin. London; New York : Routledge Taylor & Francis Group, 2013 |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2020/21" (w trakcie)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Barbara Roszkowska-Mądra | |
Prowadzący grup: | Barbara Roszkowska-Mądra | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | |
Rodzaj przedmiotu: | kierunkowe |
|
Skrócony opis: |
Celem kursu jest przekazanie i opanowanie przez studentów wiedzy dotyczącej funkcjonowania gospodarki żywnościowej jako subsystemu gospodarki żywnościowej z uwzględnieniem jej poszczególnych ogniw (przemysł środków produkcji dla rolnictwa, rolnictwo, przetwórstwo rolno-spożywcze, sfera obrotu rolnego) oraz powiązań między tymi ogniwami. Kurs ma dostarczyć podstawowych informacji dotyczących znaczenia gospodarki żywnościowej oraz instrumentów jej wspierania, a także przyczyn i tendencji zmian w sektorze żywnościowym. | |
Pełny opis: |
Wymagania wstępne: Mikroekonomia i Makroekonomia Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład 15 godzin Metody dydaktyczne: wykład tradycyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, angażujący słuchaczy do dyskusji. Formy zaliczenia przedmiotu: Zaliczenie ustne Punkty ECTS: 2 Bilans nakładu pracy studenta: - udział w wykładach - 15 godz. - przygotowanie się do wykładu - 15 godz. - przygotowanie się do zaliczenia końcowego - 15 godz. - udział w konsultacjach - 5 godz. Wskaźniki ilościowe Nakład pracy studenta związany z zajęciami: - wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: liczba godzin 20, punkty ECTS 0,8 - o charakterze praktycznym: liczba godzin 30, punkty ECTS 1,2 | |
Literatura: |
1. J. Zegar, Współczesne wyzwania rolnictwa, PWN, Warszawa 2012 2. F. Kapusta, Agrobiznes, Wydawnictwo Difin, 2012 3. Rozwój rolnictwa, gospodarki żywnościowej i obszarów wiejskich Polski w UE, red. St. Zięba, A. Kowalski, Wydawnictwo WSEALMAMER , IERiGŻ, Warszawa 2007 4. K. Firlej – Rozwój przemysłu rolno-spożywczego w sektorze agrobiznesu i jego determinanty. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków 2008. 5. St. Kowalczyk, Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, Wydawnictwo SGH, Warszawa 2009. 6. W. Rembisz, Instrumenty rynku rolnego, WSFiZ Warszawa 2009 7. St. Kowalczyk, Bezpieczeństwo i jakość żywności, PWN. Warszawa 2016. 8. Agrobiznes w teorii i w praktyce, red. A. Olszewska, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2014. 9. Martiin, Carin.: The world of agricultural economics : Carin Martiin. London; New York : Routledge Taylor & Francis Group, 2013 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Białymstoku.